NRK Meny
Normal

Demokratene saksøker Trump for brudd på Ku Klux Klan-lov

Trump anklages for å prøve å trakassere og skremme minoritetsvelgere slik at de holder seg borte fra valglokalene.

Donald Trump drev mandag valgkamp i Grand Rapids i Michigan.

Donald Trump drev mandag valgkamp i Grand Rapids i Michigan.

Foto: Nati Harnik / Ap

Laster innhold, vennligst vent..

Det demokratiske partiet i fire delstater saksøkte mandag Donald Trump for å få en dommer til å stoppe Trumps valg-observatører fra å skremme bort minoritetsvelgere fra valglokalene 8. november, skriver Reuters.

Det er i de fire vippestatene Pennsylvania, Nevada, Arizona og Ohio at Demokratene anklager Trump og Det republikanske partiet for å drive en «vigilante-kampanje med trusler mot velgere».

Demokratene mener at Trumps valgobservatører bryter både stemmerettsloven fra 1965 og en lov fra 1871 som ble vedtatt for å stoppe Ku Klux Klan.

Lovene ble vedtatt for å unngå at svarte velgere i sørstatene ble skremt eller truet til å holde seg borte fra valglokalene. Demokratene mener at Trump driver den samme taktikken i dag.

– Trump har forsøkt å fremme sin kampanjes mål om «velger-undertrykkelse» ved å bruke landets sterkeste mikrofon til å oppfordre sine støttespillere til å drive med ulovlig trakassering, skriver Det demokratiske partiet i Ohio i sitt søksmål.

Partiene i de andre delstatene bruker lignende formuleringer i sine søksmål.

Valgplakater utenfor stemmelokale

Mange delstater har allerede i flere uker åpnet for å forhåndsstemme. I Osceola County i vippestaten Florida er det fullt av plakater for lokale kandidater utenfor et av stemmelokalene.

Foto: GREGG NEWTON / AFP

– Masse bråk. Masse forstyrrelser

Hillary Clinton

Hillary Clinton talte på Kent State University mandag.

Foto: Andrew Harnik / Ap

Hillary Clinton drev mandag valgkamp nettopp i Ohio, i byen Cleveland, og hun sa at Trump prøvde å avskrekke folk fra å delta i valget.

– Hele strategien hans har vært å presse valgdeltagelsen ned. Masse bråk. Mange forstyrrelser, sa hun.

I et annet søksmål prøver Demokratene å stoppe Det nasjonale republikanske partiet fra å arbeide sammen med Trump-kampanjen med valgobservasjon.

Demokratene argumenterer for at rettspraksis forbyr partiet fra å drive med såkalt «stemmegivning-sikkerhet».

Sier han frykter valgjuks

Siden august har Trump en rekke ganger oppfordret sine velgere til å overvåke stemmelokalene på valgdagene på jakt etter mulige tegn på valgjuks.

Flere ganger har han oppfordret dem til å holde et særlig godt øye med byer som Philadelphia and St. Louis, byer med en høy andel svarte velgere.

– Jeg mener den eneste måten vi kan tape – og dette mener jeg virkelig, Pennsylvania – er hvis det foregår juks. Det mener jeg virkelig, sa Trump under et valgmøte i Pennsylvania fredag kveld.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt