Hopp til innhold

Delte meninger om Timosjenko bør lede landet videre

Ukrainas nye makthavere må forene et sterkt splittet land og redde en økonomi i ruiner. Sentralt i dramaet står Julia Timosjenko.

NRK møtte ukrainere for å snakke om Ukrainas framtid, to dager etter Viktor Janukovitsj ble avsatt.

SE KLIPPET: NRK møtte ukrainere for å snakke om Ukrainas framtid, to dager etter Viktor Janukovitsj ble avsatt.

Tre måneders drama i Ukraina nådde sitt klimaks da president Viktor Janukovitsj i helgen ble avsatt etter å ha mistet flertallet i nasjonalforsamlingen.

Nå er det store spørsmålet hvordan landet skal styres framover. Julia Timosjenko er tilbake i Kiev, men meningene er delte om hun er den rette til å føre Ukraina videre.

Timosjenko kom lørdag til sine egne. Fordi hun har sittet tre år i fengsel, straffet for en gassavtale med Putin, har hun lenge vært en martyr i opposisjonens øyne.

– Jeg har drømt om å se øynene deres. Jeg drømte om å oppleve denne kraften, som har forandret alt. Jeg drømte om å ta på dere alle. For å føle energien deres. Dere er heltene! sa Timosjenko da hun talte på Maidanplassen lørdag.

Dagen etter den historiske talen kommer NRK i prat med Nikolaj Semtsjenko, en tidligere politioberst. Han støtter Julia Timosjenko og ønsker at hun skal lede den midlertidige regjeringen.

– Hvordan ble folk rike i Ukraina på 1990-tallet?

– De stjal.

– Stjal alle oligarkene?

– Ja, hva ellers? Kunne noen eller på så kort tid tjene så mye penger?

– Stjal Julia Timosjenko også?

– Så klart. Hvem stjal ikke den gangen?

– Likevel støtter du at hun skal lede den midlertidige regjeringen nå?

– Ja.

– Timosjenko trengs ikke

Julia Timosjenko var eventyrprinsessen under den oransje revolusjonen for ti år siden. Etterpå ble hun statsminister, men avsatt av sin makker fra den gangen, president Viktor Jusjtsjenko.

Allerede for ti år siden var Timosjenko styrtrik, en oligark. Mange ukrainere forbinder henne med en korrupsjon og et maktmisbruk opposisjonen sier de vil til livs.

NRK stakk innom kultureliten i Kiev, opposisjonens intelligenskjerne, og hørte om kunstnere og forfattere vil ha Julia Timosjenko tilbake som leder for Ukraina.

– Hun kan kanskje være megler. Hun er erfaren og kunne bli en brukbar kriseadministrator. Men hun må ikke bli statsminister eller president, sier billedkunstner Ivan Samosjuk.

– Stjal hun?

– Hun tjente penger som best hun kunne, på forskjellig vis, sier arkitekten Anton Tselovajnik.

Hvordan ser du på Julia Timosjenko?

– Nei, hun trengs ikke. Hun er krenket og kan hogge ved til flisa fyker. Hvem var det som sa, blant verdens magnater, at jeg kan gjøre opp for hver kopek, men ikke spør hvordan jeg tjente den første millionen? Hvem sa det? Her er ikke Ukraina originalt. Alt er ved det normale, sier politiløytnant Aleksandr Mostrejenko.

– Jeg ser at unge født etter 1991 ikke kan forestille seg at vi har vært i Sovjetunionen. Alt dette er absurd for dem. Så kommer en bande som vil frata dem framtiden. Noen gamle feiebrettyper med mafialegning. Folk fra den tiden kan ikke ha makten, sier Ivan Somsjuk.

– Har alt for mye dreid seg om penger i Ukraina?

– Ja, om penger. Nå må vi få full gjennomsiktighet, sier billedkunster Alekso Mann.

Julia Timosjenko holder tale på Maidan-plassen

Tidligere statsminister Julia Timosjenko talte på Maidan-plassen lørdag kveld.

Foto: BAZ RATNER / Reuters