NRK Meny
Normal

– Forsøkte å ta med seg store pengesummer og gull fra nasjonalbanken

Opposisjonspolitikere hevder at en rådgiver til sjefen i nasjonalbanken ble stoppet da han forsøkte å ta med seg store pengesummer og gull fra banken midt i kaoset lørdag.

I en video publisert på Youtube vises beslagene frem.

Kanal 5 i Ukraina filmer mens en vakt forklarer. Han holder opp både gullmynter og bunke på bunke med pengesedler. Blant sedlene er det amerikanske dollar.

I ei pressemelding på sine nettsider kunngjør partiet til opposisjonspolitiker Vitalij Klitsjko at de var med på å stoppe en person som hadde de store verdiene med seg.

– To av våre politikere var vitne til at en rådgiver for sjefen i nasjonalbanken forsøkte å ta med seg verdier fra banken. Det var blant annet 70 000 dollar, andre sedler og verdifulle mynter, skriver de og siterer parlamentsmedlem Valery Patskan.

Krever gransking

Hvorfor rådgiveren hadde med seg så store verdier er ennå uklart.

Ingen offisielle kilder har bekreftet at det er snakk om forsøk på tyveri eller underslag, men opposisjonspolitikerne krever gransking.

– Mandag må sjefen for nasjonalbanken granske dette, og komme med en forklaring for hvor pengene kom fra og hvor de var på vei, skriver de.

Pengesedler og mynter skal nå være tatt i beslag, og innlevert til sikkerhetskontoret i banken som håndterer saken.

Mulige bevis på korrupsjon i presidentpalasset

Lørdag kom det også fram hvordan et forlatt presidentpalass kan bli viktig for å avdekke korrupsjon fra president Viktor Janukovitsj og hans administrasjon.

Da presidenten forlot Kiev ble det private og tidligere veldig godt bevoktede boligkomplekset hans helt forlatt.

NRK besøkte området sammen med svært mange andre vanlige ukrainere og lokale journalister.

Inne på området kunne mange for første gang se hvordan presidenten hadde brukt store summer på luksus – inkludert en privat dyrehage, golfbane og et stort skip som var satt opp på land.

I båthuset hans nede ved sjøen lå det også dokumentasjon som fikk de ukrainske journalistene til å jobbe på høygir – store mengder papirer som kan vise korrupsjon og maktovergrep.

Les mer: Janukovitsj brente dokumenter før han rømte

Dokumenter

Tusenvis av ark var dumpet i sjøen før den tidligere presidenten flyktet fra villaen.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Ark på ark, dokument etter dokument med regninger, giroer og etterretningsrapporter. Noe forsøkt brent, noe gjennomvått etter at det ble dumpet i sjøen utenfor det store bryggeanlegget.

– Det beviser at Janukovitsj var korrupt og at han kjente til volden mot kritiske journalister, sa den ukrainske journalistene Andrej til NRK, mens han full av begeistring fortsetter å bla i den endeløse mengden papir, som ligger på en stor presenning midt i rommet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt