NRK Meny
Normal

Oleksandr Turtsjynov midlertidig president i Ukraina

Den ukrainske nasjonalforsamlinga har vedtatt at Oleksandr Turtsjynov (49) overtar rollen som landets president fram til vårens presidentvalg.

Oleksandr Turtsjynov

Oleksandr Turtsjynov har frist fram til tirsdag på å danne en ny, midlertidig regjering i Ukraina.

Foto: SERGEI SUPINSKY / Afp

Turtsjynov sverget umiddelbart etter utnevnelsen på at han skal danne en regjering «bestående av folket», skriver nyhetsbyrået AFP.

Ifølge BBC har Turtsjynov og de andre parlamentsmedlemmene frist på seg fram til tirsdag for å danne en ny, midlertidig regjering etter at den valgte presidenten Viktor Janukovitsj ble avsatt lørdag.

Nasjonalforsamlinga vedtok flere endringer allerede søndag. Ett av dem var at Janukovitsjs luksuriøse bolig utenfor Kiev tilbakeføres til staten.

Janukovitsj forsvunnet

Turtsjynov er kjent for å være en av tidligere statsminister Julia Timosjenkos (53) støttespillere.

Timosjenko opplyste i helga at hun ikke har noen planer om å stille til valg for statsministerposten igjen etter at hun lørdag ble løslatt fra fengselet hun har tilbrakt de siste tre åra.

Hun ønsker heller ikke ifølge AFP å være en del av overgangsregjeringa, som skal styre Ukraina fram til presidentvalget 25. mai i år. Det spekuleres på om hun isteden ønsker å stille i selve presidentvalget.

Den avsatte presidenten, Viktor Janukovitsj, har selv gått under jorda etter at han ble kastet som president lørdag av nasjonalforsamlinga. Selv hevder han at han har vært utsatt for et kupp.

Det antas at han gjemmer seg et sted i den østlige delen av Ukraina, som er kjent for å være prorussisk og tilhengere av Janukovitsj.


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt