NRK Meny
Normal

Dårlig frammøte i Zimbabwe

Færre velgere i Zimbabwe ser ut til å ha brukt stemmeretten sin i dag sammenliknet med første valgomgang. Valglokalene stengte klokken 19.

Stemmeseddel ved omvalget i Zimbabwe
Foto: PHILIMON BULAWAYO / REUTERS

Det er inntrykket i flere deler av landet. Særlig i byene skal det ha vært dårlig frammøte til tross for rapporter om voldsbruk mot uvillige velgere fra myndighetenes side.

Noe særlig spenning om valgutfallet er det ikke. Sittende president Robert Mugabe er eneste kandidat etter at Morgan Tsvangirei fra opposisjonsalliansen MDC trakk seg for å beskytte velgerne sine mot statsautorisert vold.

Tsvangirai trakk seg så seint at navnet hans fortsatt står på stemmesedlene. Dermed har velgere som tør gjøre det, likevel muligheter til å stemme på opposisjonslederen.

Les også: Ber folk stemme på Mugabe

Masseydmykelse

- Det vi ser i dag er ikke et valg, men en øvelse i masseydmykelse der velgere over hele landet er truet til å stemme, sa Tsvangirei på en pressekonferanse, før han vendte tilbake til sitt selvvalgte tilfluktssted i den nederlandske ambassaden i Harare.

En rapport fra byen Chitungwiza sør for Harare går ut på at velgerne ble tvunget til å gi fra seg serienummeret på stemmeseddelen og personopplysninger til representanter for Mugabes parti Zanu-PF som dermed kunne kontrollere hva de stemte.

Lærere "veiledet"

Representanter for en menneskerettighetsgruppe forteller at landsbyledere flere steder har "rettledet" lokale lærere om hvordan de skulle stemme, etter først å ha truet lærerene til å innrømme at de var analfabeter. Myndighetene har beskyldt mange lærere for å støtte opposisjonen.

Afrikanske utenriksministere har diskutert gjennomføringen av valget i forkant av et møte de skal ha i Egypt.

- Jeg tror ikke vi kommer til å anerkjenne resultatet, men vi diskuterer ennå, sa en av utenriksministerene som ville være anonym.

Klar tale fra EU

EU er klarere i sin reaksjon. Unionens utenriksansvarlige Javier Solana sier at valget er ugyldig og ber Zimbabwes naboland trekke de nødvendige konklusjoner.

- Zimbabwes befolkning er fratatt retten til å stemme fritt, og dermed sin verdighet, sier Solana.

Han sier også at den stadig verre situasjonen i Zimbabwe er en trussel mot den regionale stabiliteten.

- Jeg stoler at relevante afrikanske organer vil trekke de nødvendige konklusjoner, ikke bare av hensyn til det zimbabwiske folk, men av hensyn til hele Afrika, sier Solana.

Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International sier valget er gjennomført i en voldelig atmosfære, og kritiserer nabolandene for dere øredøvende stillhet.

Selv er valgkommisjonen i Zimbabwe fornøyd med dagens valg.

- Valget går som det skal, og stemmegivingen går fredelig for seg, sa kommisjonens nestleder Utoile Silaigwana til den statskontrollerte radioen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt