Hopp til innhold

Danske foreldre: – Nå er det nok

Onsdag protesterte foreldre over hele Danmark mot lærer-lockouten som har holdt barna deres borte fra skolen i nesten én måned. De vil nå ha partene tilbake til forhandlingsbordet.

Danske foreldre protesterte onsdag mot lærer-lockouten som har vart i én måned.

Danske foreldre ytret sin misnøye med skolekonflikten i landet.

Emilie Thygesen

Emilie Thygesen sier hun savner venninnene sine på skolen.

Foto: DR

Frustrerte foreldre møtte opp foran rådhus rundt omkring hele Danmark onsdag. De ville ytre sin misnøye med skolekonflikten i landet. Den danske lærer-lockouten er inne i sin fjerde uke. Så langt har konflikten ført til at to millioner undervisningstimer har gått tapt for landets grunnskoleelever.

– Jeg vil at noe skal skje. Det er en fundamental rett å få gå på skole. Vi opplever at vår datter ikke kan gå på skole, og hun savner skolen og vennene sine veldig. Det har gått for lang tid, og noen bør ta ansvar, sier Kasper Milo til Danmarks Radio (DR).

Han er far til seks år gamle Vanda og én av rundt 500 foreldre som hadde møtt opp på rådhusplassen i København.

Foreldre hadde også Foran rådhuset i Haderslev hadde rundt 50 foreldre møtt opp for å gi klar beskjed om at partene bør gå tilbake til forhandlingsbordet.

– Jeg er kommet for å demonstrere mot lockouten. Jeg vil gjerne ha min datter tilbake på skolen igjen, og jeg synes det er forferdelig at elevene har blitt tatt som gisler i denne lockouten. Den har vart for lenge, sier Søren Thygesen som hadde møtt opp med sin datter Emilie.

Emilie, som går i 2. klasse, var enig med sin far.

– Jeg savner min lærer og venninnene mine. Jeg vil bare ha en normal hverdag, sa hun.

Artikkelen fortsetter under

Kasper Zilo med datteren Vanda

Kasper Zilo med datteren Vanda

Foto: DR

Frykter tapt undervisning ikke kan erstattes

Siden begynnelsen av april har 60.000 lærere vært utestengt fra danske skoler. Da besluttet arbeidsgiveren Kommunernes Landsforening (KL) å gå til lockout av lærerne som følge av at partene ikke var blitt enige om en ny arbeidsavtale.

Sentralt i konflikten står lærernes arbeidstid og hvor mye tid som skal brukes til undervisning versus forberedelser, og hvorvidt dette skal bestemmes sentralt eller lokalt på den enkelte skole.

Forhandlingene hadde vart i tre måneder da de brøt sammen før påske.

Mange elever og foreldre frykter nå at undervisningen som er tapt, ikke vil kunne erstattes.

– Det er virkelig mye vi har gått glipp av både faglig og sosialt. Hvis vi skal innhente den tapte undervisningen etter konflikten, er det viktig at det blir gjort på en menneskelig måte, der elevene kan følge med, sa Agnete Vienberg Hansen i organisasjonen Danske Skoleelever tirsdag.

Vil ha regjeringen på banen

Undersøkelser gjort av DR viser at flertallet av den danske befolkning mener regjeringen nå bør gripe inn i konflikten. Det er ikke statsminister Helle Thorning-Schmidt enig i.

– Jeg kan godt forstå at barna savner skolen sin svært mye, og for familiene har dette blitt ordentlig vanskelig, sa Thorning-Schmidt tirsdag.

Hun viste imidlertid til at det er slik den danske modellen fungerer, det vil si at man i arbeidskonflikter kan bruke streik og lockout som virkemiddel.

Når frykter elevene at konflikten vil gå ut over eksamen.

Skoleledere vil utsette eksamen

De første skriftlige prøvene starter 2. mai. Men jo lenger jo konflikten varer, jo vanskeligere er det å være forberedt.

Onsdag fikk elevene støtte fra skolelederforeningen, som mener det ikke lar seg gjøre å ha prøvene i begynnelsen av mai.

– Min anbefaling til undervisningsministeren er at hun utsetter disse prøvene inntil videre. Så er det selvfølgelig mitt håp at konflikten snart vil ta slutt, sier formann i skolelederforeningen i Danmark, Anders Balle til DR.

SISTE NYTT

Siste nytt