NRK Meny
Normal

Danmark vil gå hardt til verks i kampen mot røyking

Danskenes helsedirektorat – Sundhedsstyrelsen har laget et utkast til nasjonale retningslinjer som vil inkludere høyere tobakkspriser, nøytrale og bortgjemte pakker og nasjonal plan for utfasing av tobakk.

Røyking

Begrensninger mot tobakk har lenge vært et følsomt politisk tema i Danmark, og Sundhedsstyrelsen har sjeldent kommet med forslag til så drastiske tiltak for utfasing av tobakk.

Foto: ScanStockPhoto

Det viser dokumenter som den danske avisen Politiken har fått tak i.

Dokumentene hvor de faglige retningslinjene fra Sundhedsstyrelsen foreslås er datert til 2. juni i år, og blir etter planen overlevert til den danske regjeringen og offentliggjort i starten juli.

Følsomt tema

Blant tiltakene styrelsen foreslår er en nasjonal målsetting for utfasing av tobakk i Danmark, økte tobakksavgifter, nøytrale røykpakker, håndhevelse av røykeloven slik at unge ikke kan kjøpe tobakk, mer hjelp til dem som ønsker å slutte å røyke og røykfri skoletid.

Hvert år dør 14.000 dansker av røykerelaterte sykdommer og tobakk er livsstilsfaktoren som fører til flest dødsfall og krefttilfeller i landet.

Tiltak som skal begrense røyking ytterligere har lenge vært et følsomt politisk tema i Danmark, og det er ikke ofte Sundhedstyrelsen kommer med så klare forslag til utfasing og innstramming.

Helseministeren ønsker forslagene velkommen

Leif Vestergaard Pedersen, direktør i Kræftens Bekæmpelse i Danmark, sier til Politken at utkastet fra Sundhedsstyrelsen er et gjennombrudd når det gjelder tenkningen rundt røyking i Danmark.

– Dette er en klar anerkjennelse av at tobakk er det alvorligste, forebyggende helseproblemet i Danmark. Det finnes ingen farligere lovlige stoffer enn tobakk som mennesker frivillig utsetter seg for, sier han til avisen.

Danmarks helseminister Sophie Løhde opplyser til Politiken at hun ser frem til å motta Sundhedstyrelsens tiltaksforslag til regjeringens nye kreftplan.

– Kreft skal både forebygges og behandles best mulig, sier hun.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt