Hopp til innhold

– Like farlig å snuse som å røyke under graviditet

Helsedirektoratet vil nå på lik linje med røyking advare mot farene ved snusing under graviditet. Forskning viser at snusing under svangerskap øker risiko for blant annet dødfødsler.

Helsedirektoratet vil nå på lik linje med røyking advare mot farene ved snusing under graviditet. Forskning viser at snusing under svangerskap øker risiko for blant annet dødfødsler.

RISIKO: – Vi ser at det er mange som ikke kjenner til at snusbruk kan skade fosteret, sier divisjonsdirektør i Helsedirektoratet Linda Granlund.

Divisjonsdirektør Linda Granlund i Helsedirektoratet.

UVITENHET: Mange kvinner er ikke klar over konsekvensene av snusing, sier Linda Granlund i Helsedirektoratet.

Foto: Rebecca Ravneberg

Risikoen for dødfødsler under svangerskapet øker med mellom 40 til 60 prosent, dersom mor snuser. Det viser forskning Helsedirektoratet la frem i dag.

Bruk av snus i graviditeten gir risiko for fosteret som på mange måter er lik risikoen ved røyking i svangerskapet.

– Det som gjør meg mest urolig er at kvinner tenker at det er bedre å snuse enn å røyke. Den største konsekvensen av snusing er at det øker risikoen for fosterdød, sier doktorgradsstipendiat Anne Gunnerbeck, ved Karolinska universitetssykehus til NRK.

Hun har forsket på gravide kvinner og snus i Sverige, hvor det er rundt 40 prosent som fortsetter å snuse under svangerskapet. I Norge har man ikke tall på hvor mange som ikke slutter, men en rapport fra 2014 anslår at det er rundt 20 prosent.

Nå skal snusbruk blant gravide også kartlegges i Norge, slik man gjør med røyking i dag. Det betyr at gravide vil bli spurt om de snuser under svangerskapskontroller, og det vil bli krysset av for dette på helsekortet som alle gravide får utdelt.

Vet ikke at snus skader fosteret

Det har vært en sterk økning i snusbruk blant unge kvinner de siste ti årene. 2015-tallene fra Statistisk sentralbyrå viser at 13 prosent av kvinnene i alderen 16–24 år bruker snus daglig.

– Vi ser at det er mange som ikke kjenner til at snusbruk kan skade fosteret, sier divisjonsdirektør i Helsedirektoratet Linda Granlund.

For å hindre snusbruk under svangerskap, lanserer Helsedirektoratet kampanjen «Snusfritt svangerskap». (Se kampanjefilmen nederst i saken).

– Målet er å nå unge kvinner, helst før de blir gravide, slik at de skjønner at å snuse under graviditet er like skadelig som røyking, sier hun.

Ser abstinenser hos nyfødte

Leder av barnelegeforeningen Ingebjørg Fagerli ser abstinenser hos nyfødte, hvor mor har brukt snus under graviditeten. Hennes inntrykk er at mange unge, gravide snuser, og tror at det er greit.

– De blir irritable, utilpasse og stive i kroppen. De finner ikke roen, fordi de er vant til å få tilført nikotin.

– Hva sier mødrene til dette?

– De fleste får skyldfølelse når de ser at barnet ikke har det bra. Mange sier at de ikke visste nok om dette. De fikk ikke nok informasjon om hvilke konsekvenser snusbruken kunne ha for fosteret, sier Fagerli.

Se kampanjefilmen fra Helsedirektoratet:

AKTUELT NÅ