Da folk sluttet å sende brev, gikk Posten i Frankrike nye veier

Hva skal Posten gjøre når vi har sluttet å sende brev? Franske postbud besøker eldre mot betaling.

BESØKER ELDRE: Danmarks Radio har sett hva postbud i Frankrike fyller dagene med når postkassene er tomme.

«Brevvolumene er mer enn halvert siden 2000 og er ventet å falle betydelig også framover» skriver Samferdselsdepartementet i det ferske statsbudsjettet.

Bortfall av A-post og levering på lørdager gjør at Posten må tåle kutt i statsbudsjettet.

– Dette er en styrt utarming av Posten, sa Liv Signe Navarsete (Sp) i forrige uke.

Mens Danmark har gått ned til postombæring kun en dag i uken fra nyttår, har Stortinget bestemt at Norge fortsatt skal ha postlevering fem dager i uken.

Men samferdselsdepartementet får nå utredet alternative servicenivåer i leveringsplikten, står det i statsbudsjettet.

«Pass på mine foreldre»

Selv om Frankrike er et av landene som fortsatt har postombæring seks dager i uken (se fakta over europeiske land), leter også de etter inntjening andre steder.

Den siste tjenesten der heter «Pass på mine foreldre». For 150 kroner måneden kommer postmannen på besøk en gang i uken. Flere besøk i uken kan også bestilles mot en høyere pris.

Postbudet kan ta en kopp kaffe med de eldre eller hjelpe til med litt praktisk hjelp i huset.

Danmarks Radio har sett hvordan det fungerer, og er til stede i Nanterre når 78-årige Michèle Karpelès får besøk av postbudet Quentin (28).

– De er rett og slett så hyggelige, de unge postbudene, meget veloppragne og hjelpsomme, smiler Michèle Karpelès.

Den pensjonerte sekretæren lever alene sammen med sin katt Voyou. To ganger i uken får hun besøk av postbudet.

– Jeg har alltid vært god til å beskjeftige meg selv. Jeg ser tv, løser kryssord og trener. Men i dag kan jeg ikke løpe rundt på tennisbanen som før, så det er klart at disse besøkene er en kjærkommen adspredelse for meg, sier hun.

Titusenvis av franske familier er med i ordningen. De kan laste ned en app der de etter hvert besøk får beskjed fra postbudet om hvordan deres eldre familiemedlemmer har det.

Kritisk til manglende opplæring

Men kritikken har også kommet mot ordningen som samtlige 76.000 postbud er med på.

Fagforeningen har klaget på at det ikke gis tilstrekkelig opplæring. Noen av fagforeningens medlemmer mener postvesenet tar betalt for noe postbudene alltid har gjort – nemlig å snakke med kundene når de leverer brev.

Andre er kritiske til at travle familier betaler seg fra dårlig samvittighet.

Underdirektør i det franske postvesenet, Eric Beaudrillard, mener La Poste løser en viktig samfunnsoppgave samtidig som de tjener penger.

Det er viktig å forstå at det i Frankrike er over halvannen million eldre som lever alene. Den eldre befolkning bare vokser. Mange av dem har meget lite kontakt med omverdenen, og for dem betyr det regelmessige besøket fra postbudet at de har en sosial kontakt og ikke er avskåret fra omverdenen.

Besøkene betyr også at eldre kan bli boende lenger i egen bolig. Så vi løser virkelig et samfunnsbehov, mener Beaudrillard.

Besøkstilbudet er en av mange nye tjenester fra Frankrikes postvesen. I tillegg tilbyr La Poste nå banktjenester, utlevering av medisiner, hagearbeid og håndverkstjenester.

Posten levert med gondol

Se også Dagsrevy-innslaget fra Spreewald i Brandenburg. Der blir posten levert med gondol fra april til oktober. Dette har Deutsche Post gjort i 120 år og nå er det 65 husstander som får posten levert slik.

I Spreewald i Brandenburg blir posten levert med gondol

POSTEN I GONDOL: I Spreewald i Brandenburg blir posten levert på denne måten, fra april til oktober.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt