Cricketdiplomati åpner lukket dør

India og Pakistan skal om få timer møtes til semifinale i cricket-VM. De to erkefiendene har aldri spilt mot hverandre i en så viktig kamp. Men enda mer oppsiktsvekkende: De to lands statsministre skal sitte sammen på tribunen og se kampen.

India-Pakistan i cricket-VM

Det telles ned til storkampen mellom India og Pakistan.

Foto: Anupam Nath / Ap

Joar Hoel Larsen
Foto: NRK

PS! NRK1 sender cricketkampen India - Pakistan fra klokken fra kl. 10.45 onsdag.

I indiske medier blir møtet mellom de to regjeringssjefene nå viet større oppmerksomhet enn selve cricketkampen.

Det kan ha tre årsaker:

Siden de to lagene har deltatt i samme turnering så har det vært en viss sannsynlighet for at de kunne komme til å møtes.

Dernest så har cricket-VM pågått siden midten av februar – det begynte før vårt eget ski-VM – så alle tenkelige vinkler hva spill og sjanser angår har vært behørig dekket.

Men kanskje aller viktigst: Statsminister Manmohans Singhs helt naturlige, men allikevel svært overraskende utstrakte hånd, kom brått og uventet. De to land har ikke vært på offisiell talefot siden pakistanske terrorister angrep Mumbai den 26. november 2008.

India og cricket-VM semifinale

Indierne ønsker selvsagt intenst å ta hjem pokalen i den gjeveste idretten over alle idretter i tidligere britiske kolonier.

Foto: KRISHNENDU HALDER / Reuters

Ingen tillit

De to landene ble selvstendige i 1947 da den britiske kolonimakten trakk seg ut av det indiske subkontinentet.

Avkoloniseringen resulterte i en blodig flyktningstrøm to veier. Muslimer forlot India for å slå seg ned i Pakistan. Hinduene gikk andre veien. Millioner av mennesker ble drept i sammenstøtene.

De to landene har utkjempet tre kriger, og det har vært en rekke militære sammenstøt gjennom de 64 årene.

Forsøk på tilnærming og samarbeid har aldri ført frem. Det som var igjen av en såkalt «prosess», ble frosset etter terrorangrepene i november 2008.

Ekstremt positive

Under et internasjonalt møte i Bhutan tidligere i år ble representanter for India og Pakistan enige om å gjenoppta samtaleprosessen.

De to lands innenriksministre skulle møtes i New Delhi i slutten av mars. Dette var avgjort lenge før det ble klart at de to landenes cricketlag skulle møtes samtidig.

Cricket India mot Pakistan

Chaudhry Abdul Jalil er kjent som «onkel cricket» og vinker i det han passerer grensen til India, klar for kamp.

Foto: Sanjeev Syal / Ap

De første møtene ble holdt i går og den indiske innenriksministeren GK Pillai oppsummerte samtalene som «ekstremt positive».

En rekke andre blomstrende begreper ble tatt i bruk for å beskrive sammenkomsten, som skal ha vært mer innholdsrik enn selv optimistene hadde forventet.

26.11.2008

Terrorangrepet på indisk jord i november 2008 rystet inderne. Det ble en påminner og omtales som et «defining moment».

Det gjorde ikke det dårlige forholdet mellom de to land bedre at sentrale offiserer i Pakistans hemmelige tjenester visste om – eller deltok aktivt i – planleggingen av aksjonen.

Pakistan har riktignok samarbeidet med inderne om etterforskningen, men nokså passivt og motvillig.

Ifølge medierapportene klarte innenriksministrene å snakke om andre temaer, og det er ventet et felleskommuniké som blant annet vil fokusere på folk-til-folk diplomati med forenkling av visum- og besøksregler.

Punjab

Siden semifinalen spilles i Punjab, så møtes de to statsministrene der, i provinsen som ble delt mellom de to land ved uavhengigheten i 1947.

Yousaf Raza Gilani og Manmohan Singh

Yousaf Raza Gilani og Manmohan Singh har møtt hverandre tidligere til samtaler, her fra juli 2009.

Foto: AMR ABDALLAH DALSH / Reuters
INDIA-PAKISTAN

Mange håper på en ny start og en ny ære for de naboene.

Foto: AMR ABDALLAH DALSH / Reuters

Nå håper mange i Punjab at den positive atmosfæren rundt begivenheten skal resultere i en form for tilnærming også på delstatsnivå.

Ingen symboliserer denne historiske forbindelsen bedre enn Indias statsminister Manmohan Singh.

Han ble født i den delen av Punjab som i dag er Pakistan, men fikk sin utdannelse i den delen av Punjab som i dag er India.

De to Punjab-delstatene, slik de i dag fremstår, har mer enn 100 millioner innbyggere til sammen, med Lahore – på Pakistan-siden – som regionens kulturelle hovedstad gjennom hundrevis av år.

De har felles språk og er sine lands kornkamre.

Toppmøtet

Møtet mellom Singh og statsminister Yousaf Raza Gilani er ment som et rent «goodwill»-arrangement.

De kommer til å snakke politikk og spise middag sammen, men cricketens betydning for de to land ga de politiske lederne en gyllen mulighet til å vise hverandre gjensidig respekt.

Ulempen er at tidligere forsøk på nasjonal tilnærming via cricketdiplomati ikke har ført frem.

Dette er første gang to sivile og folkevalgte statsministre fra India og Pakistan møtes til cricketsamtaler.

Men det som kan synes som en demokratisk styrke, er etter alt å dømme en politisk svakhet da den pakistanske statsministeren Gilani ikke har mye handlingsrom uten generalenes tillatelse.

Kampen

Kampen spilles i Mohali, en beskjeden by i nærheten av delstatshovedstaden Chandigarh.

Fans på begge sider av grensen – også de pakistanerne som har fått seg visum – er i harnisk over mangelen på billetter. De går for det mangedobbelte på svartebørs, men alle som har billett vil heller se den historiske kampen enn å tjene noen rupis.

Byen ser ut som en militærleir på grunn av sikkerhetstrusselen – både mot spillere og politikere. Nå skal «alle» til Mohali. så det er verken hotellsenger, flyseter eller parkeringsplass for privatfly å oppdrive.

Svært mange arbeidsgivere tar konsekvensen av den enorme interessen for semifinalen og gir sine ansatte fri i morgen ettermiddag, i god tid før 14.30 lokal tid da kampen starter.

Som en sa: «Hvis ikke så melder de seg syke og blir borte hele dagen, på denne måten jobber dem i hvert fall halv dag».

Pakistanere klar for semifinale i cricket-VM

Flere tusen pakistanere har fått visum til India i anledning semifinalen. Her krysser et fåtall av dem grensen ved Wagah.

Foto: MUNISH SHARMA / Reuters

Utfallet

Objektivt sett skal India vinne denne kampen. De har aldri tapt for Pakistan i en VM-kamp tidligere. Og India har ikke spilt opp mot sitt beste i denne turneringen, det betyr at de har mye å gå på.

De fikk ut noe mer av sitt potensial da de slo ut Australia i kvartfinalen og kommer til Mohali stappfulle av selvtillit.

På den annen side. Pakistan slo også Australia – storfavoritten før mesterskapet og vinner av de tre siste VM-titlene – i det innledende grunnspillet. Pakistan har vist stabilitet på høyt nivå de siste ukene og står frem som en enhet, etter at laget ble rystet av en skandale med juks og avtalt spill før VM.

Det er faktisk ganske åpent og mye vil avhenge av duggfaktoren. Gressets fuktighet har stor innflytelse på ballens sprett og kastmannens mulighet til å skru ballen.

Uansett vil ett av lagene gå videre til finalen – en finale som vil bli en nedtur for både India og Pakistan, de to historiske rivalene på og utenfor cricketarenaen.

Den av dem som går seirende ut av duellen i semifinalen, skal møte Sri Lanka i finalen i Mumbai lørdag. Sri Lanka slo New Zealand med fem wickets i den første semifinalen i dag.

Video - Alle kampers mor

Cricketkampen mellom India og Pakistan sett fra Oslo.

SISTE NYTT

Siste nytt