Hopp til innhold

Favoritten India snubler i cricket-VM

India er i cricket hva England er i fotball. De har den beste ligaen, er i favorittsjiktet foran alle mesterskap og er best i verden i egne øyne.

Mahendra Singh Dhoni

Kapteinen Mahendra Sigh Dhoni får hovedskylden for at India sliter

Foto: PRAKASH SINGH / Afp

Men i det pågående cricket-VM i India er vertslandet i ferd med "å gå på en England". De kan ennå bli verdensmestre. Søndagens kamp mot Vest-India kan bli avgjørende for videre avansement til kvartfinalen.

Hvem må slå hvem.....?

Resultatet i dagens kamp mellom Vest-India og England, samt utfallet av lørdagens kamp mellom Sør-Afrika og Bangladesh er av stor betydning for Indias videre sjanser.

Regnestykkene og analysene dominerer indiske medier om dagen. England og Bangladesh bør helst tape, sett fra New Delhi; men Sør-Afrika er allerede kvartfinale-klare. Dét kan påvirke spillet, og Bangladesh har hevet seg flere hakk i dette VM-et.

Lørdagskampen er mer åpen enn inderne setter pris på. Samtidig har både England og Vest-India alt å vinne; begge trenger poeng for å gå videre, så der vil det bli kamp om hver wicket. India kan bare håpe at engelskmennene vil fortsette med sitt noe rufsete spill, samtidig som "alle" alltid spiller over evne mot England. India håper at det vil gjelde for Vest-India i dag.

Det viktigste i cricket er ikke å vinne mesterskapet, men å slå den forhenværende kolonimakten.

Alle skylder på alle

Indiske cricket-fans er bekymret, men ikke fortvilet. En lynrask liten sjekkerunde på byen avdekker betydelig tillit til laget; men samtidig: Drillo har det enkelt, for her i India er det én milliard cricket-forståsegpåere.

Og kapteinen Mahendra Singh Dhoni utpekes som syndebukken. Etter det uventede tapet mot Sør-Afrika på lørdag kjeftet kapteinen på sine medspillere.

- Når det står og vipper er det viktig at man spiller for fedrelandet og ikke for galleriet!, tordnet kapteinen.

India sliter, derfor vakte det oppsikt at spillerne fikk fri og reiste hjem noen dager før den avgjørende kampen mot West-India. Dhoni har mye rett i sin kritikk, India ble hovmodige; men tidspunktet for skjenneprekenen var neppe gunstig for lagmoralen.

Han får selv gjennomgå for en rekke taktiske valg som milliard-ekspertisen stiller seg uforstående til. Små justeringer underveis for vær og vind, temperatur og fuktighet, skruballer eller hurtigballer kan være helt utslagsgivende og Dhoni har foretatt valg - som i ettertid viste seg å være uheldige - noe han har fått høre.

Nervøse pressekommentarer

Indias svakhet i denne turneringen har vært ballkasterne og utespillerne, mens slagmennene har vært lagets klippe. Etter at heller ikke denne delen av laget innfridde forventningene mot Sør-Afrika, har frustrasjonen spredd seg.

Men nå er det midlertidig slutt på de mer elegante finessene ved dette gentlemanspillet. I går trente inderne på kraft og styrke. De har ført kampene - både mot England (uavgjort) og Sør-Afrika (tap), men så gitt fra seg initiativet. I følge indisk presse har det indiske laget latt motstanderne komme inn i spillet igjen.

Det skal ikke skje på lørdag. Da skal ballen vekk. Indiske ekspert-kommentatorer tror trener Gary Kirsten vil satse mer på sluggerne enn på teknikerne i den avgjørende matchen mot West-India. Men hovedinntrykket er at det rår mer usikkerhet og tittel og finalespill nå, enn før mesterskapet.

India mot Vest-India

Det høres ut som en kamp til ære for Columbus, men det er et reelt oppgjør. Én milliard cricket-entusiaster burde ha et overtak mot et lag av spillere fra 15 tidligere britiske kolonier i Vest-India, som Anguilla, Barbados og de britiske Jomfruøyene, samt "giganter" som Jamaica og Trinidad.

Men West Indies - som de heter - er ikke noe dårlig lag. De vant de to første cricket-VM tittelene i 1975 og 1979, og tapte finalen mot nettopp India i 1983 - den eneste gangen India har vunnet.

Årets karibiske cricket-utgave er ikke av 70-tallskvalitet, men har vunnet tre av sine fire kamper i 2011-VM så langt - så Bob Marley-kameratene er ingen "pushover". India vil være preget av stundens alvor på søndag; dét kan være en fordel for de mer calypso-spillende inderne fra øyene langt der vest. Men resultatene i de mellomliggende matchene kan bidra til at utfallet av kampen ikke får betydning.

Spillerne skjermes

Det finnes en rekke cricket-kanaler i India. Men også de vanlige nyhetskanalene - som ikke har rettigheter til å vise kampene - vier spill og sjanser betydelig oppmerksomhet. Og alle cricket-interesserte indere følger med - unntatt spillerne.

De får i stedet utdelt oppbyggelige videoer av kamper der India spilte godt. De leser ikke aviser, og de som bærer den tyngste børen, har heller ikke vært sett på trening etter tapet mot Sør-Afrika på lørdag.

De indiske landslagsspillerne er nå omgitt av av motivasjonsspesialister og eksperter på stressreduksjon. Riktignok er det fotarbeid og kastarmer som avgjør matcher, men mye sitter allikevel i hodet.

Det er ingen tvil om at spillerne kan sitt fag. Men det enorme ytre presset - og ikke minst det interne ønsket - om å bli verdensmestre på hjemmebane kan bli for tungt å bære.

100 x 100

For det er hevet over en hver tvil: India vil vinne VM, men mest av alt vil de vinne det på grunn av - og til ære for - Sachin Tendulkar. Den 37-år gamle folkehelten er tidenes idrettsmann, nasjonens helt, alle barns forbilde og alle inderes venn. Han innehar de fleste cricket-rekorder på sin plass, og har i løpet av karrieren scoret mer enn 100 runs i 99 internasjonale kamper.

En hel nasjon håper - og de fleste forventer - at han skal få sitt hundrede - "century" - i løpet av de fire kampene alle indere tror han har igjen. Det som da vil skje, overgår både Northug og Johaug, stafettseire og OL-gull.

Det er en Sachin-dyrkelse i India som ikke bare kan måle seg med, men som overgår Maradona i Argentina og Michael Jordan i USA. Det understrekes at han ikke bare er en helt eksepsjonell idrettsmann, men at han også er en helt spesiell rollemodell som inder og medmenneske.

Ingenting i dette VM-et så langt tyder på at Sachin er på hell, men med sine 37 år tyder mye på at dette er hans siste mesterskap. Ingenting ville glede hans medspillere og hans medborgere mer enn om Sachin kunne heve troféet etter finalen i hans føde- og hjemby Mumbai den 2. april.

Da ville alle indere bli lykkelige, og India ville bli et enda bedre land å bo i.

Siste nytt

  • Helseth og Kavlie rett til finale i ro-EM

    Thea Helseth og Inger Kavlie rodde Norges dobbeltsculler til heatseier og booket finaleplass på EMs første dag.

    Den nykomponerte duoen fikk tiden 6.51,81 og vant det andre heatet med over ett sekunds margin på Romania.

    Resultatet betyr at Helseth og Kavlie slipper å ro oppsamling og kan se fram mot søndagens A-finale i ungarske Szeged.

    Nylig var Helseth på pallen med Jenny Rørvik i verdenscupen, men i EM ble Rørvik byttet ut med Kavlie. Trioen kjemper om to plasser i båten i OL. (NTB)

    sq1_1fpr_pQ
    Foto: NTB
  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Tenåring pågrepet etter terrormelding mot Paris-OL – ville dø som en martyr

    En 16 år gammel gutt har blitt arrestert i Frankrike etter at han skal ha planlagt en terrordåd under OL i Paris.

    Tenåringen skal ha fremmet et budskap i sosiale medier om at han ved hjelp av et selvmordsbelte ønsket å dø som en martyr under de olympiske lekene i Frankrike denne sommeren. Gutten skal ha truet med å sprenge seg selv i luften.

    16-åringen ble arrestert tirsdag som følge av terrormeldingen, ifølge AFP. Deretter skal det ha blitt iverksatt etterforskning av saken.

    Under en ransaking av foreldrenes hjem ble det oppdaget håndskrevne papirer der tenåringen hadde lovet troskap til den islamske staten, har en politikilde sagt til AFP. Den samme kilden har informert om at tenåringen skal ha innrømmet å ha planlagt en terrorhandling ved hjelp av pistol eller selvmordsbelte.

    Arbeidet med å fastslå tenåringens eksakte intensjoner pågår fortsatt. Frankrikes sikkerhetstjeneste (DGSI) gjennomfører en etterforskning.

    Frankrike er vertskap for de olympiske lekene i Paris fra 26. juli til 11. august. I mars hevet regjeringen beredskapsnivået til det høyeste nivået.

    (©NTB)

    BFo3Dgwqg8I
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal