Hopp til innhold

– Dette er ikke krig, det er cricket

Ordkrigen er i gang foran det som muligens er årets største kamp - uansett idrett - i hele verden. India møter Pakistan i «alle kampers mor» onsdag.

India Cricket WCup Pakistan

Sikkerheten er enorm foran 'alle kampers mor' onsdag. Pakistan-trener Intikhab Alam til høyre prøver å dempe ordkrigen.

Foto: Gurinder Osan / Ap

CRICKET-WC2011-IND-TRAINING

SUPERSTJERNE: Indiske Sachin Tendulkar er en av verdens beste spillere, og mannen Pakistan må stoppe om de skal vinne onsdag.

Foto: PRAKASH SINGH / Afp

Det handler om cricket. Og det handler om India mot Pakistan, i semifinalen i VM på indisk jord. En kamp som får den noe slitte betegnelsen «hatkamp» når Vålerenga møter Brann i fotball til å virke relativt meningsløs.

– La dette forbli en cricketkamp, og ikke få oss til å føle at vi står i fremste linje i en krig, sier Pakistans sjefstrener Intikhab Alam - i et relativt fånyttes forsøk på å dempe gemyttene foran storkampen onsdag.

Ikke spilt siden Mumbai-terroren

For her er det enorme motsetninger. Da det pakistanske laget reiste til VM i India nylig, hadde de ikke vært i landet siden før terrorangrepet i Mumbai i 2008. Halvparten av spillerne hadde aldri før krysset den nesten 3000 kilometer lange grensen i øst.

Taj Mahal Hotel i flammer

Hotell Taj Mahal i Mumbai i flammer for vel to år siden.

Foto: Indranil MUKHERJEE / Scanpix/AFP

Forholdet mellom de to landene har vært ytterst anspent etter terroraksjonen i november 2008 der over 170 mennesker mistet livet - en angrep planlagt på pakistansk jord og utført av en pakistansk terrorgruppe. Angrepene fikk gamle disputter til igjen å gløde.

Les også: Terrorgruppen som angrep Mumbai

Legger presset på inderne

Og selvsagt er de også rivaler på cricketbanen. Kampen har allerede blitt døpt «Alle kampers mor» av flere internasjonale nettsteder, deriblant ESPN.

India Cricket WCup

Den pakistanske cricket-legenden Imran Khan.

Foto: Rafiq Maqbool / Ap

– Skal India vinne VM, er dette deres beste sjanse. Jeg prøver meg ikke på «mind games» her, men det faktum at de er favoritter og spiller på hjemmebane gjør at det er India som har presset på seg, sier Imran Khan, som var kaptein da Pakistan ble verdensmestere i 1992.

India, på sin side, vant så langt tilbake som i 1983.

Kringvern rundt hotellet

Når det pakistanske laget nå gjør seg klar til storkampen i den nord-indiske byen Mohali, har de et enormt sikkerhetsopplegg rundt seg. Torsdag ble en mann arrestert, mistenkt for å ha planer om terrorangrep mot det pågående verdensmesterskapet.

India Cricket WCup Pakistan

STENGTE DØRER: Politiet holder vakt, innenfor trener det pakistanse landslaget.

Foto: Kirsty Wigglesworth / Ap

Over 1000 politimenn skal være på plass for å passe på gjestene fra Pakistan, og hotellet deres er i praksis avskåret fra virkeligheten rundt.

– Alle spillere som vil ut av spillerhotellet, må varsle oss minst fire timer i forveien, sier sjefen for politistyrkene ifølge ESPN.

Både i India og Pakistan, der cricket er den desidert største sporten, er kampen om å få tak i billetter stor. India har gitt innreisevisum til vel 5000 pakistanske supportere som ønsker å se kampen.

Les videre under bildet!

India Cricket WCup Pakistan

Politisjefer i India holder møte foran den enorme begivenheten i Mohali onsdag.

Foto: Gurinder Osan / Ap

Gilani takket ja

CRICKET-WC2011-INDIA-PAKISTAN-FILES

TAKKET JA: Pakistans statsminister Yousuf Raza Gilani skal se kampen sammen med Manmohan Singh (indisk statsminister, til vesntre).

Foto: DESHAKALYAN CHOWDHURY / Afp

Før angrepene i Mumbai holdt de to atom-maktene fredssamtaler i flere år. Hovedlinjene i den sterke uenigheten mellom India og Pakistan dreier seg om bekjemping av terror og om hvem som skal ha råderetten over Kasjmir-området.

Nå satser man på at cricketkampen kan være et ledd i forbrødringen mellom de to rivaliserende landene. Cricket har nemlig også tidligere blitt brukt for å få i gang politiske prosesser.

Har du lyst til å sette deg inn i cricket-reglene? Les denne oversikten på Wikipedia!

Den pakistanske statsministeren Yousuf Gilani har blant annet takket ja til å overvære kampen sammen med sitt indiske motstykke, Manmohan Singh. Dette blir av mange regnet som et stort steg i riktig retning.

Siste nytt

  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB
  • Jönsson utestengt i to kamper - Stabæk aksepterer straffen

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Sportsjef Kim André Pedersen i Stabæk gjør det klart overfor NRK at klubben og Jan Jönsson aksepterer straffen.

    – Jada, vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier Pedersen til NRK.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Pedersen sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant av det, for å reflekere over episoden. De er klare på at de bare må akseptere reglene og ser at Jönssons inngripen ble overivrig.

    Jönsson får ikke lede Stabæk i kampene mot Brann og Lyn.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen for straffen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    Jan Jönsson
  • Haaland avbildet på City-trening etter skadetrøbbel

    City har publisert bildene fra dagens trening på X.

    Haaland var ikke med i sist helgs FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Champions League-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade. Også mot Brighton torsdag var han ute av troppen.

    City-manager Pep Guardiola opplyste i forkant at jærbuen hadde slitt med et «muskulært problem».

    Haaland er delt toppscorer i ligaen med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål.

    City er ett poeng bak serieleder Arsenal, men de lyseblå har én kamp mindre spilt. Dermed har de alt i egne hender i sesonginnspurten. Haaland og co. møter Nottingham Forest borte søndag. (NTB)

    I9VZqC6O-Pk
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal