NRK Meny
Normal

Colombianske fredsforhandlere på vei til Oslo

Både regjeringens og FARC-opprørernes fredsforhandlere skal nå være på vei til Oslo for fredssamtaler.

Colombianske fredsforhandlere på vei til Oslo

Delegasjonen til den colombianske regjeringen møtte pressen like før de gikk om bord i flyet på vei mot Oslo.

Foto: EITAN ABRAMOVICH / Afp

Delegasjonen fra den colombianske regjeringen forlot landets hovedstad Bogota i et militært fly tirsdag kveld norsk tid.

Sjefsforhandler Humberto de la Calle sa like før avreise til oppmøtte journalister at han reiser til Oslo med håp og moderat optimisme.

– Vi vil ikke skape falske håp, men vi tror at det nå eksisterer en struktur som gjør at vi nå kan tro på at det kan komme gode nyheter for Colombia ut av dette, sa Humberto de la Calle ifølge nyhetsbyrået AFP.

Fredsforhandlingene vil starte i Oslo denne uka, og vil deretter fortsette på Cuba hvor det er ventet at vanskelige temaer vil bli tatt opp.

Fra Cuba reiste også opprørsbevegelsens forhandlingsdelegasjon tirsdag.

Avreisen er bekreftet ifølge opplysninger fra lederen i Colombias kommunistparti Carlos Lozano har gitt nyhetsbyrået AFP.

Utsatte samtaler

Når begge sider er på vei til Oslo skjer det etter mange meldinger om utsettelser.

Det har vært flere utsettelser av de planlagte møtene i Norge og mye usikkerhet om når partene endelig kommer. Men ifølge en felles kunngjøring tirsdag bekreftet begge parter at de skal møtes i Norge i løpet av onsdag.

Utenriksdepartementet bekreftet også overfor NTB tirsdag ettermiddag at samtalene utsettes.

Les: Colombianske fredsforhandlinger utsatt

Etter planen skulle partene i konflikten holde en felles pressekonferanse i Oslo onsdag i forkant av de innledende samtalerundene i Norge. Pressekonferansen ble derimot forskjøvet til torsdag.

– Colombianske myndigheter og FARC har bekreftet til oss at de vil holde en pressekonferanse i Norge den 18. oktober, skriver Utenriksdepartementet i en e-post til akkrediterte journalister tirsdag ettermiddag.

På en felles pressekonferanse torsdag er det ventet at partene vil presentere forhandlingsteamene, innholdet i diskusjonene så langt og en dato for når forhandlingene skal flyttes til Havana på Cuba.

Norge som vertskap

Jonas Gahr Støre bekrefter fredsforhandlinger i Oslo

Daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre bekreftet fredssamtaler i Norge.

Foto: NRK

I begynnelsen av september ble det bekreftet både fra colombianske myndigheter, FARC og norsk UD at det skal avholdes fredsforhandlinger i Oslo.

– Jeg kan bekrefte det presidenten sier at det første forhandlingsmøtet vil ha oppstart i Oslo i oktober, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre til NRK da.

Les også: Norge skal holde fredsforhandlinger
Les også: Colombianere utsetter reise

Siden søndag har det vært ventet at delegasjoner fra de to forhandlende partene ville ankomme Norge og Oslo, men avreise fra Colombia og Cuba har blitt utsatt flere ganger. Delegasjonene har opplyst at forsinkelsene skyldtes dårlige vær- og flyforhold i Sør- og Mellom-Amerika.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt