Hopp til innhold

Bekrefter Colombia-forhandlinger i Oslo

Norge skal holde fredsforhandlinger mellom FARC-geriljaen og colombianske myndigheter, bekrefter Jonas Gahr Støre overfor NRK.

Piedad Cordoba i samtaler med FARC

Piedad Cordoba er kontroversiell i hjemlandet på grunn av kontakten med FARC. Hun har lenge tatt til orde for at den interne krigen i Colombia må løses ved å snakke og forhandle med FARC. I oktober møtes partene i Oslo.

Foto: LUIS ACOSTA / Afp

For første gang letter norske myndigheter på sløret og bekrefter at det blir fredssamtaler om Colombia om måned.

– Jeg kan bekrefte det presidenten sier at det første forhandlingsmøtet vil ha oppstart i Oslo i oktober, sier Jonas Gahr Støre til NRK.

Jonas Gahr Støre bekrefter fredsforhandlinger i Oslo

Utenriksminister Jonas Gahr Støre bekrefter at det blir fredssamtaler.

Foto: NRK

Den blodige konflikten har vart i over 50 år og koster fortsatt rundt 1000 menneskeliv i året. Også tidligere har Norge holdt fredsforhandlinger om Colombia, men uten å lykkes. De nye samtalene skal holdes i Oslo fra 5 oktober.

– Samtalene vil starte i Oslo i første halvdel av oktober, før de flyttes til Havana på Cuba, sa president Juan Manuel Santos i en tale tirsdag.

I Colombia har det vært et sterkt håp om at den 50 år lange krigen mellom ulike regjeringer og den venstreorienterte geriljagruppen FARC nå går mot slutten.

President Juan Manuel Santos bekreftet for få dager siden at regjeringen har hatt hemmelige og innledende samtaler med FARC, som gjennom årenes løp har spredd så mye frykt.

Undertegnet av norske diplomater

Norge, Cuba, Venezuela og Chile er ifølge Santos vært utpekt til å lose partene gjennom fredsforhandlingen. Avtalen om våpenhvile og oppstart fredsforhandlinger ble undertegnet av to diplomater fra norsk side: Dag Halvor Nylander og Vegar S Brynildsen.

NRK kjenner til at avtalen kommer etter svært lange og intense samtaler, hvor de norske representantene skal ha vært til stede.

– Det må understrekes at dette er en startstrek. Det venter store, vanskelige og viktige spørsmål. Men det er også grunn til å glede seg over at partene viser mot og vilje til å gå løs på dette gjennom forhandlinger. Fortsatt er dette en væpnet og alvorlig konflikt, så vi må være realistiske, sier Støre til NRK.

Første respons etter Santos' kunngjøring

Den colombianske FARC-geriljaen bekreftet tidligere i dag - på en noe uvanlig måte - at den vil delta i fredsforhandlinger med regjeringen for å få en ende på den 50 år lange konflikten.

Budskapet ble presentert av opprørslederen Rodrigo Londono, som går under navnet «Timosjenko» i en musikkvideo som er langt ut på Internett.

Den lille filmsnutten, som presenteres under navnet «Video for fred», viser opprørere som spiller bongotrommer og rapper positivt om fredsforhandlingen, men også gjør narr av president Juan Manuel Santos.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Se vidoen med FARC.

Videoen er geriljaens første respons etter Santos' kunngjøring om at fredsforhandlingene er nært forestående.

Noen av geriljasoldatene har uniformer, mens andre er iført T-skjorter med bilde av Che Guevara.

I forrige uke opplyste Santos at det har vært holdt nye fredssamtaler med den venstreorienterte FARC-geriljaen.

De innledende samtalene mellom partene har funnet sted i Havana, som også blir hovedsete hvis det blir virkelige fredsforhandlinger. Oslo er nevnt som startsted.

Cuba, Chile, Venezuela og Norge skal være spurt om å bistå under forhandlingene.

SISTE NYTT

Siste nytt