CNN forbereder intervju med Breivik

Etter det NRK erfarer, forbereder CNN nå et TV-intervju med Anders Behring Breivik.

CNN

CNN: Selv om Breiviks forsvarere har rådet ham til å ikke snakke med pressen, ønsker Breivik likevel å gi et intervju før rettssaken starter.

Foto: Mark Lennihan / AP

Det er ennå ikke gitt endelig grønt lys for om og når intervjuet kan finne sted. TV-kanalen avventer etter det NRK erfarer at politiet skal gjøre en bakgrunnssjekk av en fotograf.

– På dette tidspunktet, kan jeg ikke bekrefte at vi vil intervjue Anders Behring Breivik. Vi kommenterer ikke spekulasjoner om hvordan vi vil dekke rettssaken, men jeg kan bekrefte at vi, i likhet med mange andre nyhetsorganisasjoner, har bedt om et intervju med ham, sier Jonathan Hawkins, pressetalsmann i CNN International til NRK.

Breivik (33) har tidligere sagt at han ønsker å gjøre et eksklusivt intervju til et utenlandsk nyhetsmedium før rettssaken starter 16. april, men frem til nå, så har det ikke vært kjent hvilken kanal dette har vært.

Etter det NRK kjenner til, skal mannen som står bak 77 drap ha sagt ja til å la seg intervjue av CNN. Fjernsynskanalen forbereder nå et slikt intervju, men det gjenstår flere formaliteter før intervjuet eventuelt gjennomføres.

– Snakk til retten, ikke pressen

Geir Lippestad utenfor Ila

Forsvarer Geir Lippestad sier forsvarerteamet ikke ønsker å bidra til et slikt intervju før rettssaken, men at dette likevel er noe Breivik ønsker å gjøre.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

– Jeg vet at en stor internasjonal og seriøs TV-kanal jobber med å få et intervju med Breivik, men hvorvidt det kommer nå eller seinere, det vet jeg ikke, uttalte forsvarer Geir Lippestad tidligere denne uka.

Det er Ila fengsel som avgjør hvem som får slippe inn til Breivik av sikkerhetsmessige hensyn. Når det er snakk om utenlandske journalister må de skaffe dokumentasjon og vandelsattest fra politiet i det landet de kommer fra. Det kan ta litt tid.

Fengselsdirektør ved Ila fengsel i Knut Bjarkeid sier han ikke kan si noe om saken, og henviser til Lippestad og de andre forsvarerne.

– Vi har jo gitt ham rådet om å ikke uttale seg til pressen. Han bør forklare seg i retten hvor rammene er satt og hvor han har mulighet til å uttrykke seg uten å bli klippet, så mitt råd har vært: snakk til retten og ikke snakk til andre steder, men han har nå valgt at han ønsker å la seg intervjue av en kanal, bekreftet Lippestad.

Stiller krav til intervjuet

Det er ennå usikkert om intervjuet vil kunne finne sted før rettssaken starter 16. april.

Det har tidligere kommet frem at Breivik ønsker å la seg intervjue, men at han stiller en rekke krav til hvordan det skal foregå.

I sitt såkalte manifest har Breivik skrevet utfyllende om sine tanker om pressen. I et eget delkapittel gir han råd til hvordan likesinnede skal forhandle med journalister i en intervjusituasjon.

Frykter pressen vil bli mikrofonstativ

Kokkvold

– Denne saken kan bli så stor at et intervju i seg selv vil bli oppfattet som et skup, som man faktisk da ikke våger å si nei til, sier Per Edgar Kokkvold.

Foto: Roald Berit / SCANPIX

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund sier til NRK at han ikke er overrasket over at Breivik har valgt å la seg intervjue av CNN.

– Han er interessert i å nå langt internasjonalt naturligvis, og han stoler ikke på norsk presse som han mener opptrer for kritisk.

Også Kokkvold mener det er prinsippielt galt å intervjue Breivik før rettssaken, men fra pressens side legger han til at det også er problematisk at Breivik vil stille krav i en intervjusituasjon.

– Det er åpenbart at dette vil være krav som norske medier med respekt for seg selv aldri vil kunne si ja til. Han er naturligvis ikke interessert i å svare på kritiske spørsmål, for han er bare interessert i å formidle et verdensbilde, sier Kokkvold.

Generalsekretæren i Presseforbundet sier at han frykter at pressen som ellers er kritisk, vil bli et mikrofonstativ for massemorderen.

– Våger ikke si nei til et skup

Fengslingsmøte

Det er stor medieinteresse for terrorangrepene på Norge, både fra norske og utenlandske medier.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Kokkvold sier han normalt sett ikke er bekymret for at pressen forvalter sin kritiske rolle:

– Men denne saken kan bli så stor at et intervju i seg selv vil bli oppfattet som et skup, som man faktisk da ikke våger å si nei til.

– Så du er redd for at pressen vil gå med på Breiviks krav, som at intervjuet ikke skal bli redigert for eksempel?

– Jeg er redd for det, men jeg er mer redd for det når det gjelder utenlandske medier, som ikke behøver å ta de samme hensyn til overlevende og pårørende som norske medier vil gjøre, og som de også er pålagt å gjøre, svarer han.

Kokkvolds bekymring handler også om hvordan norske medier vil forholde seg til intervjuet når Breivik først er intervjuet av et utenlandsk medium.

– Det vil være umulig å overse saken, og man kan heller ikke overse det. Det hører med til informasjonsansvaret at dersom CNN intervjuer ham, så plikter norske medier å fortelle det og formidle hva som måtte være verdt å formidle, svarer Kokkvold.

SISTE NYTT

Siste nytt