NRK Meny
Normal

Clinton vant på mynt og kron i Iowa

Under nattens nominasjonsmøter i Iowa ble seks delegater avgjort ved mynt og kron. Hillary Clinton vant alle myntkastene.

Hillary Clinton

En lykkelig Hillary Clinton hilste tilhengere i delstatshovedstaden Des Moines i natt.

Foto: JUSTIN SULLIVAN / AFP

Hillary Clinton ser ut til å ha vunnet en veldig knapp seier i Iowa etter nattens nominasjonsmøter i det demokratiske partiet.

Ifølge New York Times ligger Clinton an til å få 696 delegater til delstatspartiets årsmøte, mens Sanders ligger an til å få 692 delegater.

Dermed kan Clinton hevde at hun vant valget i Iowa, til tross for at resultatet var så jevnt at det er vanskelig å kåre en vinner og en taper.

Laster Twitter-innhold

Slo mynt og kron

Ifølge den velrenommerte Iowa-avisen Des Moines Register ble det på seks forskjellige nominasjonsmøter avgjort ved mynt og kron om en Clinton-tilhenger eller en Sanders-tilhenger skulle bli delegat til delstatspartiets årsmøte.

Avisen skriver at i alle de seks tilfellene gikk Clinton av med seieren. Dermed ser det ut til at Clintons seiersmargin på fire delegater er mindre enn de seks hun vant i mynt og kron.

Muligheten til å avgjøre ved hjelp av mynt og kron er nedfelt i Demokratenes regler.

Sam Lau, talsmann for Demokratene i Iowa, sier at mynt og kron bare ble brukt til å bestemme hvem som blir delegater til delstatspartiets årsmøte og ikke til selve Demokratenes landsmøte til sommeren.

På Twitter er det lagt ut flere videoer som viser hvordan myntkastingen ble utført.

Laster Twitter-innhold

Deler på delegatene

Clinton-sticker

En kvinne viser frem hvem hun støtter under nattens nominasjonsmøte i Keokuk i Iowa.

Foto: MICHAEL B. THOMAS / AFP

Når det gjelder antall delegater til demokratens landsmøte, der partiets presidentkandidat skal velges, så gjør det ingen forskjell om Clinton eller Sanders får flest delegater til delstatspartiets årssmøte i Iowa.

Det som teller i kampen om å bli Demokratenes presidentkandidat er hvor mange delegater man får til partilandsmøtet som holdes i Philadelphia i slutten av juli, der partiets presidentkandidat skal velges.

I enkelte andre delstater er ordningen slik at vinneren får alle delstatens årssmøte-delegater, mens i Iowa blir de fordelt etter oppslutning.

Etter nattens nominasjonsmøter tar Clinton med seg 23 av delstatens 44 delegater til Philadelphia, mens Sanders tar med seg 21.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt