Hopp til innhold

CIA-sjefen advarer Trump: – Katastrofalt å skrote Iran-avtalen

Påtroppende president Donald Trump har lovet å forkaste atomavtalen med Iran. Det ville vært toppen av dårskap, sier direktør i CIA, John Brennan.

Donald Trump And Ted Cruz Join Capitol Hill Rally Against Iran Deal

VIL SKROTE AVTALEN: Påtroppende president Donald Trump har lovet å forkaste atomavtalen med Iran. Her prater han foran en gruppe som protesterer mot nettopp atomavtalen i september.

Foto: Chip Somodevilla / AFP

Da EU og de fem faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd med USA i spissen omsider kunne undertegne avtalen 14. juli 2015 etter år med forhandlinger, var det et gjennombrudd av dimensjoner. Mot at Iran lar internasjonale inspektører forsikre verden om at iranerne ikke utvikler atomvåpen, skulle vesten oppheve sanksjonene. Atomavtalen med Iran er en av president Obamas største diplomatiske seire.

Men Trump likte ikke resultatet:

– Iran-avtalen er den aller verste avtalen jeg noen gang har sett. Jeg kommer til å behandle den røft, jeg lover dere, var Trumps budskap under valgkampen.

Les også: Urix forklarer: Kan president Trump rive i stykker atomavtalen?

Toppen av dårskap

Men fra å si at han vil rive den stykker, har han moderert seg noe.

CIA Director Brennan participates in session at Intelligence and National Security Summit in Washington

ADVARER TRUMP: CIA-direktør John Brennan.

Foto: Gary Cameron / Reuters

Nå vil han reforhandle den.

– Jeg tror det ville vært katastrofalt å forkaste den, sier John Brennan til BBC.

Brennan har vært direktør i CIA i fire år. Han er ferdig i jobben i januar.

– For en administrasjon å rive i stykker en avtale som den forrige administrasjonen lagde ville det vært helt eksepsjonelt, sier direktøren.

Brennan mener en slik manøver ikke bare vil styrke motstanderne av avtalen i Iran, men også risikerer at andre land begynner å jakte etter atomprogram som tilsvar.

– Det ville virkelig vært toppen av dårskap å rive i stykker den avtalen, sier Brennan.

Under intervjuet med den britiske kanalen advarte han også Trump mot å stole på Russland. Trump har under valgkampen hintet mot å jobbe tettere med russerne.

– President Trump må være på vakt mot russiske løfter, sier Brennan og fortalte at Moskva ikke har levert ved tidligere anledninger.

Støtter vanntortur

Trump har nominert Mike Pompeo til å bli neste direktør i CIA. Pompeo er en del av den såkalte Tea Party-bevegelsen innen det republikanske partiet, og han var også en suksessrik forretningsmann før han ble politiker. Han deler den påtroppende presidentens verdensbilde.

Han har tungt kritisert Iran-avtalen, slaktet Hillary Clinton over Benghazi-angrepet i Libya og mener at Edward Snowden er en forræder som fortjener dødsstraff, skriver PBS.

I tillegg så støtter han bruk av vanntortur, som en teknikk under avhør. Vanntortur simulerer drukning. Også Trump støtter teknikken og har tidligere sagt at man bør gå for enda tøffere metoder enn vanntortur. Under kampanjen har Trump foreslått at han vil presse for å endre lovene som forbyr nettopp slike teknikker.

Før Pompeo kan tiltre som CIA-direktør må han bli godkjent av det republikansk ledede Senatet.