Hopp til innhold

Storbritannia vil støtte at Palestina blir observatørstat i FN

Storbritannia har bestemt seg for å støtte palestinernes ønske om å bli observatørstat i FN. Israel og USA kjemper imot, mens Australia avstår fra å stemme.

Cameron og Abbas

Storbritannia og statsminister David Cameron har bestemt seg for å støtte palestinernes president Mahmoud Abbas i FN-avstemningen på torsdag.

Foto: LEON NEAL / Afp

Mahmoud Abbas

Palestinernes president Mahmoud Abbas er fast bestemt på å fullføre prosessen i FN. Ifølge israelsk TV kan det føre til at Israel vil forsøke å styrte hans regjering.

Foto: Majdi Mohammed / Ap
Israles statsminister Netanyahu og Barack Obama

Israels statsminister Benjamin Netanyahu setter sin lit til at USA greier å endre ordlyden i palestinernes forslag til FN-resolusjon.

Foto: SAUL LOEB / Afp
Julia Gillard

Australias statsminister Julia Gillard sier at regjeringen er splittet og vil avstå fra å stemme i FN på torsdag.

Foto: RAY STUBBLEBINE / Reuters

FNs generalforsamling skal torsdag avgjøre om Palestina skal gå fra å være observatør til å bli en «observatørstat uten medlemskap».

Palestinske myndigheter ser på dette som et viktig steg i retning av en tostatsløsning med Israel.

Fram til nå har Storbritannia vært lunkne til forslaget, men nå skal britene ha bestemt seg for å støtte Abbas i den historiske avstemningen, skriver Financial Times.

Vil støtte moderate krefter

Storbritannia har fram til nå sagt at en slik FN-resolusjon bare kan komme etter vellykkede forhandlinger mellom palestinerne og Israel.

Nå skal britene ha ombestemt seg, men på tre betingelser: Palestinerne skal ikke bruke resolusjonen til å trekke Israel for FN-domstolen i Haag, eller til å søke fullt medlemskap i FN. Abbas må også love å gå tilbake til forhandlinger med Israel, uten spesielle forhåndsvilkår.

Snuoperasjonen skal være begrunnet med at Abbas' stilling er svekket etter Gaza-konflikten, mens Hamas er styrket. Storbritannia ønsker nå å støtte Abbas og de moderate kreftene på Vestbredden.

Vil styrte Abbas?

Så sent som i fjor søkte palestinerne Sikkerhetsrådet om fullt medlemskap i FN. Den gang stoppet USA prosessen.

Den israelske avisa Haaretz melder om hemmelige samtaler mellom Israel og USA, der USA skal ha lovet å gjøre sitt for å myke opp ordlyden i forslaget.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu skal ha godtatt dette, fordi han vet at palestinernes president Mahmoud Abbas er fast bestemt på å fullføre prosessen i FN.

Men for to uker siden truet Israels utenriksdepartement med å styrte Abbas hvis de palestinske selvstyremyndighetene får observatørstatus i FN. Dette skal de nå ha gått bort fra, ifølge Financial Times.

Australia vil ikke stemme

I dag har Australia meldt at de vil avstå fra å stemme i generalforsamlingen torsdag.

– Dette balanserer regjeringens langvarige støtte til palestinernes rett til selvbestemmelse og en egen stat, med vår bekymring for at den eneste varige løsningen på denne konflikten er direkte forhandlinger mellom Israel og palestinerne, sier Australias statsminister Julia Gillard i dag.

Gillard sier at spørsmålet har vært diskutert i regjeringskollegiet, men at regjeringen er svært splittet. Gillard har likevel makt til å bestemme Australias standpunkt.

SISTE NYTT

Siste nytt

5sr92PoUWQs

– Høye rop om hjelp og blod over alt

Minst 260 mennesker mistet livet i en togulykke i India. To passasjertog var involvert, og flere enn 900 mennesker er skadd.