Hopp til innhold

– Israel bytter norgesambassadør for å bedre omdømmet

Israelske medier spekulerer i at Israels ambassadør til Norge, Michael Eligal, blir byttet ut med en arabisk druser for å bedre nordmenns inntrykk av Israel.

Ifølge den israelske avisen Yedioth Aharonoth forsøker utenriksminister Avigdor Lieberman med dette å riste av seg rasiststemplet Israel har fått i de skandinaviske landene med å utnevne druseren Naim Araidi og den arabiskkristne George Deek som hans nummer to.

Rasister

Ifølge en fersk meningsmåling foretatt av det israelske utenriksdepartementet så anser nordmenn israelere som rasister, aggressive, ekstremister og mot fred.

Det kan være grunnen til at Araidi, som egentlig skulle bli ambassadør i New Zealand, har blitt omdirigert til Norge.

Den 62 år gamle hebraiske litteraturprofessoren har gitt ut en rekke bøker og diktsamlinger og har ukentlig ledet et barneprogram og et nyhetsprogram på den israelske tv-kanalen Kanal 2.

– Det er et privilegium for meg å representere Israel og vise dets vakre side, så vel som sameksistensen som, på tross av alle problemer, kun kan bli opprettholdt i et demokrati, sier han selv om ansettelsen.

Kan ikke bekrefte

Israels ambassadør til Norge, Michael Eligal

Michael Eligal har vært Israels ambassadør til Norge i litt over tre år.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Avtroppende ambassadør Michael Eligal brukte bare dager etter sin innsettelse i 2009 på å beskylde legene Mads Gilbert og Erik Fosse for ikke å fortelle sannheten om hva som skjedde da Israel bombet Gazastripen vinteren 2009.

Han har også kommet med uttalelser knyttet til at det var radikale islamistiske grupperinger som stod bak opptøyene i Oslo senere samme vinter.

Ambassadens presseansvarlig Hildegunn Hansen kan ikke bekrefte nyheten i dagens israelske aviser.

– Det har ikke kommet noen offisiell beskjed om eller når dagens ambassadør skal skiftes ut. Det jeg kan bekrefte er at Deek kommer hit i slutten av juli og vil tiltre sin stilling som viseambassadør, sier Hansen.

Hun legger til at de avviser antydningen om at ambassadør Eligal er kontroversiell.

– Ambassadørens arbeid blir satt stor pris på i Utenriksdepartementet i Israel.

SISTE NYTT

Siste nytt