By med 26.000 innbyggere utslettet av skogbrann i California

Byen Paradise med 26.000 innbyggere nord i delstaten skal i praksis være ødelagt. Titusener er evakuert for å komme seg unna en skogbrann som sprer seg raskt i California.

Mike Malloy filmer flammene ut av bilvinduet i kø på vei bort fra Paradise

Mike Malloy filmer flammene ut av bilvinduet i kø på vei bort fra Paradise.

– Byen er ødelagt, alt er ødelagt. Det er ikke mye igjen, sier Scott Maclean i det californiske brannvesenet til nyhetsbyrået Reuters.

Paradise

NEDBRENT: Nedbrente biler forlatt midt i veien.

Foto: Justin Sullivan / AFP

Brannen har rast gjennom boligområder og flammer har spist både skoler og sykehus, ifølge øyenvitner.

Flere tettsteder er truet av brannen nord i California, og flere av dem som flykter fra brannen måtte kjøre gjennom en vegg av flammer for å komme seg vekk.

– Et ukjent antall bygninger er ødelagt, og det er meldt om enkelte personskader, men omfanget er ikke kjent ennå, sier sjefen for Californias skog- og brannvernsetat, John Gaddie.

Byen Chico med en befolkning på 93.000 kan være den neste som blir rammet. Vinden driver flammene vestover med en hastighet på 56 kilometer i timen, opplyser brannsjef i Butte county, Darren Read.

Også sykehuset i Paradise må evakueres på grunn av den omfattende brannen.

Også sykehuset i Paradise må evakueres på grunn av den omfattende brannen.

Foto: Noah Berger / AP

Flyktet til fots

Mange flyktet i bil, mens andre måtte la kjøretøyene stå og løp med barn og kjæledyr i armene, ifølge Gina Oviedo.

Evakuering

Folk evakuerer i biler ut av Paradise, California.

Foto: Social Media / Reuters

Hun beskriver hjerteskjærende scener som utspilte seg under evakueringen av byen Paradise. Flammer slukte hjem, det var eksplosjoner og elektrisitetsstolper som knakk sammen, sier hun.

– Situasjonen er svært alvorlig og svært farlig. Jeg kjører nå gjennom brannen, og vi gjør alt vi kan for å få folk ut av området, sier sheriff Kony Honea i Butte på telefon til nyhetsbyrået AP. Han bekrefter at mange har måttet la bilen stå og flyktet til fots.

– Vi får dem inn i andre kjøretøy, der det er plass. Vi jobber på spreng for å få folk ut, og budskapet jeg vil få ut er: Kan du evakuere, så må du evakuere, sier sheriffen.

Han sier at politiet har fått rapporter om dødsfall i brannen, men at disse ikke er bekreftet.

Skogbrannen i California sprer seg raskt, blant annet fordi det er tørt og en god del vind i området

SPRER SEG: Skogbrannen i California sprer seg raskt, blant annet fordi det er tørt og en god del vind i området.

Foto: AP

Tømmer byen og sykehuset

Talsmann Rick Carhart i delstatens brannvesen sier brannen i løpet av noen få timer fra den ble varslet torsdag morgen har vokst til å omfatte rundt 70 kvadratkilometer.

– Brannen drives av ganske kraftige vinder. Det er veldig tørt og lav luftfuktighet, noe som dessverre legger godt til rette for at brannen sprer seg, sier Carhart.

Meteorologene har varslet brannfare i mange områder i California. Vinden og det tørre været vil trolig fortsette fram til fredag kveld.

SISTE NYTT

Siste nytt