Hopp til innhold
Urix forklarer

Brussel skjelver før mulig Brexit

Eurokratene i Brussel holder pusten foran Brexit-avgjørelsen torsdag kveld. Utfallet vil ha historisk betydning for «Det europeiske prosjektet».

David Cameron og Donald Tusk

Britenes statsminister David Cameron vil at Storbritannia skal bli i EU. EU-rådets president Donald Tusk ønsker det samme.

Foto: POOL / Reuters

Det er ofte blitt sagt at EU kommer styrket ut av en krise. Det blir neppe konklusjonen hvis britene velger å gå ut av EU som det første medlemslandet noen gang.

Flere mener EU ved en britisk utmeldelse kommer til å bli satt på sin største prøve noen gang, 60 år etter dannelsen.

Det er lite annet vi kan gjøre enn å be, sier en tidligere EU-statsminister, som vil være anonym, til den Brussel-baserte nettavisen Politico.

– Truer den vestlige sivilisasjonen

En som har gått lengst i beskrive «katastrofen» er EU-rådets president, polakken Donald Tusk. Til den tyske avisen Bild sier Tusk han frykter at Brexit vil være begynnelsen på slutten ikke bare for EU, men hele den vestlige politiske sivilisasjonen.

Ut fra kommentarene fra ledende politisk hold i EU kommer Storbritannia til å bli straffet hardt dersom de velger å gå ut.

– Inne er inne. Ute er ute, sier Tysklands mektige finansminister Wolfgang Schäuble.

Britene skal få lide for sitt valg hvis det blir «Leave». Responsen kommer til å bli tøff, ikke minst for å vise andre land hva som venter dem ved en utmelding. Derfor forespeiles britene sju lange år i uvisshet og forhandlinger om sin framtidige relasjon til EU og tilgangen til det viktige indre markedet.

Britene må betale dyrt for Brexit

Brexit-forhandlingene vil gå ut i to omganger etter at Storbritannia eventuelt benytter seg av artikkel 50 i traktaten som regulerer selve medlemskapet.

Først tar det to år å meisle ut premissene for en skilsmisse som skal godkjennes av de 27 øvrige EU-medlemmene. Først etter det kan EU starte å forhandle om en handelsavtale med ikke-medlemmet Storbritannia, en prosess som kan ta flere år.

Det kommer ikke på tale å gi Storbritannia mulighetene til å forbli i EUs indre marked.

– Lysten til å være «nice» med britene dagen derpå vil være helt fraværende, sier Camille Grand i franske Foundation for Strategic Research. Britene må betale en høy pris, ikke minst for å skremme andre fra å gjøre det samme, sier hun.

– Like viktig som Berlinmurens fall

Ikke desto mindre vil en Brexit være en stor inspirasjon til EU-skeptikere i andre medlemsland. En som vil juble, er lederen i Frankrikes ytre-høyre parti Nasjonal Front.

Marine Le Pen har allerede sammenlignet en mulig britisk EU-exit med Berlinmurens fall. Og hun lover å jobbe for en lignende folkeavstemning i Frankrike.

France Far Right Marine Le Pen

Brexit like viktig som Berlinmurens fall, sier Nasjonal Front-lederen i Frankrike, Marine Le Pen.

Foto: Michel Euler / Ap

Og det er liten tvil om at en Brexit vil ryste EU i grunnvollene.

– Brexit kan sette i gang en dominoeffekt som gjør at EU går i oppløsning, sier Mark Leonard, direktør i European Council on Foreign Relations.

EU vil se ut som et ødelagt prosjekt, en stormakt i forfall, sier Leonard.

Mangler folkelig støtte

Andre mener Brexit kan revitalisere prosesser som britene har stått i veien for, som en felles sikkerhetspolitikk.

Dessuten kan byer som Paris, Frankfurt og Luxembourg etablere seg som finanssentre når London mister sin rolle som Europas finanshovedstad, sier Polens tidligere utenriksminister Radoslaw Sikorski til New York Times.

Flere analytikere peker på at EU kan takke seg selv når Unionen mangler folkelig støtte i mange medlemsland. EU har knapt kommet seg ut av den økonomiske krisen som startet i 2007/2008, og arbeidsledigheten er fortsatt på 10 prosent.

Unge arbeidsledige i Spania

Unge arbeidsledige i Spania protesterer mot innstramming og arbeidsledighet

Foto: Andres Kudacki / Ap

Euro og flyktninger

Innføringen av en felles valuta, Euroen, har vært delvis mislykket fordi landene i Nord- og Sør-Europa har hatt så ulike økonomiske forutsetninger. Resultatet har blitt at fattige land som Hellas har pådratt seg bunnløs gjeld og er blitt reddet fra konkurs i siste liten.

Den siste tiden har flyktningkrisen satt EU på nye prøver og gitt næring til populistiske partier på høyresiden, blant annet i Østerrike og Ungarn.

En Brexit vil skade Storbritannia særlig økonomisk , men tapet av ett av de store og viktigste medlemslandene vil også påføre EU store sår.

Føler seg hjelpeløse

I EU-hovedstaden er det nå en følelse av hjelpeløshet, skriver nettstedet Politico som følger det indre livet i EU-institusjonene tett. Eurokratene føler de ikke har noen innflytelse på situasjonen og bare kan vente på resultatet.

Ingen som er opptatt av EUs skjebne kommer til å sove natt til fredag, sier medlem i EU-parlamentet David McAlister.

SISTE NYTT

Siste nytt