G20: – «Brexit» kan gi globalt økonomisjokk

Dersom britene velger å stå utenfor EU vil det få enorme konsekvenser for verdensøkonomien. Det vil bli et sjokk, advarer lederne for G20-landene.

G20-CHINA/ U.S. Federal Reserve Board Chair Yellen talks with Britain's Chancellor of the Exchequer Osborne during the opening ceremony of the G20 finance ministers and central bank governors meeting in Shanghai

– BLODIG ALVOR: Storbritannias finansminister George Osborne i samtale med sjefen for den amerikanske sentralbanken, Janet Yellen, under G20-møtet i Shanghai.

Foto: ALY SONG / Reuters

Finansministre fra verdens ledende økonomier er samlet til et todagers møte i den kinesiske storbyen Shanghai. Et av de store samtaletemaene er hvordan et fremtidig brudd mellom EU og Storbritannia, også kalt «Brexit», vil påvirke den globale økonomien.

Ifølge et utkast til en kunngjøring fra finansministrene i G20, som BBC og Reuters har fått tilgang til, advares det mot svært ødeleggende økonomiske konsekvenser for hele verden dersom Storbritannia bryter med EU.

– Vi vil klassifisere et britisk exit fra EU som et kraftig, negativt geopolitisk sjokk, sier den italienske finansministeren Pier Carlo Padoan.

Laster Twitter-innhold

– Ingen selskapslek

23. juni skal britiske velgere stemme over om landet skal gå ut av eller forbli i Den europeiske union.

Britenes finansminister George Osbourne

Den britiske finansministeren George Osborne

Foto: PAUL ELLIS / Afp

Den britiske finansministeren George Osborne har i sterke ordelag advart mot utmelding, og sier det nå er «blodig alvor».

– Dette er ikke noen politisk selskapslek. Dette handler om folks arbeidsplasser, om levebrød og om levestandard. Det å gå ut av EU vil utgjøre et stort økonomisk sjokk for landet, sier George Osborne til BBC.

Det samme budskapet deler nå mange av de øvrige lederne som er representert på G20. Osborne avviser overfor BBC at han har forsøkt å påvirke de andre medlemslandene.

Laster Twitter-innhold

– Et sjokk

– De økonomiske lederne av verdens største land sier at en britisk exit fra EU vil være et sjokk for verdensøkonomien. Hvis det er et sjokk for verdensøkonomien kan vi bare forestille oss hva det vil gjøre med Storbritannia, sier Osborne, og viser til at USA, Kina og IMF deler oppfatningen.

EU er Storbritannias viktigste handelspartner og står for omtrent halvparten av britisk eksport og import. Rundt 3,5 millioner britiske arbeidsplasser skal være knyttet til EU-eksporten i dag.

Sprikende målinger

I en måling som ComRes har utført for Daily Mail sier 51 prosent av de spurte at de fortsatt ønsker å være med i EU, mens 39 prosent av de spurte ønsker å forlate Unionen.

I en annen målingen, som YouGov har gjort for The Times, svarer 37 prosent at Storbritannia skal forbli i EU, mens 38 prosent ønsker å forlate Unionen. 25 prosent har fortsatt ikke bestemt seg.

Vil tvinge Brüssel

Londons ordfører Boris Johnson mener at et EU-nei kan tvinge Brussel til å gi Storbritannia en bedre avtale og utløse en ny folkeavstemning.

BRITAIN-EU/ Britain's Prime Minister David Cameron speaks on BBC's Andrew Marr Show in this picture received via the BBC in London

Storbritannias statsminister David Cameron

Foto: HANDOUT / Reuters

Statsminister David Cameron mener «Brexit» vil føre til færre arbeidsplasser, færre investeringer og høyere priser. EU-motstanderne mener det vil fristille britisk økonomi fra regelbyrden i EU og åpne nye markeder.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt

Minneapolis-politiet hevder 20-åring ble skutt ved et uhell: – Mente å bruke taseren

Politiet har offentliggjort video fra kroppskameraet til den kvinnelige politibetjenten som skjøt en 20-åring i Minnapolis. USAs president Joe Biden maner til ro.