Hopp til innhold

Britisk Gaza-hjelp på vei til nybygd havneanlegg

Nesten 100 tonn med britisk humanitær hjelp er på vei med båt fra Kypros til et nybygd havneanlegg på Gazastripen.

Amerikanske soldater står bak byggingen av et flytende havneanlegg på kysten av Gazastripen.

Amerikanske soldater står bak byggingen av et flytende havneanlegg på kysten av Gazastripen.

Foto: AP

Mennesker drept siden 7. oktober 2023

Gaza
37.296
Siste uke:
212
Israel
1487
Sist oppdatert: 16.6.24

Kilder: Hamas-kontrollerte helsemyndigheter i Gaza / FNs kontor for koordinering av humanitær innsats (OCHA) / Israelske myndigheter

Forbehold: Tall fra Hamas-kontrollerte helsemyndigheter i Gaza skiller ikke mellom sivile og stridende, og kan periodevis være forsinket. Tallene fra israelske myndigheter viser at rundt 1200 sivile og soldater ble drept i forbindelse med Hamas-angrepet på Israel 7. oktober 2023. 287 israelske soldater har blitt drept siden 27. oktober 2023. Ingen av tallene er bekreftet av uavhengige kilder. De palestinske tallene oppdateres daglig. Tall fra Israel oppdateres minst to ganger i uken.

Forsendelsen består av 8400 midlertidige plastboliger og ble sendt med båt fra Kypros onsdag. Dette er en del av en hjelpepakke med verdi på rundt 2,7 millioner kroner, opplyser Storbritannias utenriksdepartement.

Hjelpen skal losses på det flytende, midlertidige havneanlegget som amerikanske soldater har bygget noen kilometer fra kysten av Gazastripen.

Dette blir den første leveransen som ankommer Gaza via dette havneanlegget.

Anlegget er ferdigbygd og vil være klart for bruk i løpet av få dager, ifølge amerikanske myndigheter.

Hundrevis av tonn med nødhjelp har kommet til Kypros. Der skal hjelpepakkene sjekkes, før de sendes med skip til det midlertidige havneanlegget.

Les også Sult i Gaza: – En hel generasjon kan gå tapt

Baby blir utredet for underernæring i Gaza

A crane lifts material onto a cargo vessel expected to take aid to Gaza from Cyprus, at the port of Larnaca

Skip gjøres klare på Kypros for å frakte nødhjelp til Gaza

Foto: Yiannis Kourtoglou / Reuters

– Viktig brikke

Det er et samarbeid mellom Storbritannia, USA og Kypros for å åpne en sjøkorridor med nødhjelp til Gaza.

– Den første skipslasten med britisk nødhjelp fra Kypros er en viktig brikke for å få inn mer nødhjelp, sier Storbritannias statsminister Rishi Sunak i en uttalelse, ifølge BBC.

Etter lossing skal forsendelsen distribueres «så fort det lar seg gjøre», står det i uttalelsen fra britisk UD.

Det er FN som skal ha ansvaret for videre utdeling av nødhjelpen når den kommer i land i Gaza, fiølge amerikanske myndigheter.

Representanter fra FN har uttrykt tvil om hvor bra denne nødhjelpsløsningen vil fungere, om den vil bringe tilstrekkelig nødhjelp til Gaza og den vil være trygg for hjelpearbeidere og Gazas befolkning, skriver BBC.

Flere mener at det som virkelig trengs for å hjelpe befolkningen og hindre sult, er å få åpne grenseoverganger hvor nødhjelpen kan distribueres på en trygg måte.

Havneanlegget skal ha kapasitet til å håndtere 90 vognlaster med humanitær hjelp i starten og 150 vognlaster når anlegget er helt ferdig.

Israel har på sin side gitt tillatelse til at minst 500 lastebiler med humanitær hjelp kan kjøre inn på Gazastripen hver dag.

SISTE NYTT

Siste nytt