Under streng bevoktning, og med en skarp advarsel til mediene om at vi blir bortvist dersom vi nærmer oss, møtte utenriksministre og andre representanter for til sammen 22 av de 60 landene som inngår i koalisjonen mot IS i Lancaster House, rett ved Buckingham Palace i formiddag.
Det er gått to uker siden terrorister tok livet av til sammen 17 personer i Paris, i forrige uke avslørte belgisk politi en terrorcelle i byen Verviers.
Irak trenger penger
Flere arabiske land, deriblant Irak, Saudi-Arabia, Jordan og Qatar deltar på konferansen. Iraks statsminister Haider Al-Abadi sa før konferansen at det ikke er nok å lære opp irakiske og kurdiske tropper militært.
– Vi er nesten helt alene i dette. Mye blir sagt, men lite skjer på bakken, sa han til nyhetsbyrået AP.
Under møtet ba han også tynt om penger, Irak sliter økonomisk, ikke minst på grunn av en fallende oljepris.
– Fortsatt kommer det hundrevis av fremmedkrigere inn i området, det er en av de største utfordringene, sier Brende.
– Det var et veldig stort alvor over møtet, det er mye som står på spill.
Nå blir det satt ned fem arbeidsgrupper som skal fordele arbeidet seg imellom: Militære aksjon, fremmedkrigere, finansielle grunnlaget, humanitær situasjonen.
Klare forpliktelser
Utenriksminister Børge Brende representerte Norge på møtet, han sier koalisjonslandene nå er enige om å trykke hardere på IS.
– Det er en klar forpliktelse til ytterligere å trappe opp innsatsen i bekjempelsen av ekstremist og terrororganisasjonen IS. Det er nedsatt fem arbeidsgrupper som skal se på konkrete tiltak fremover, sier Brende til NRK etter møtet.
Dette dreier seg særlig om å strupe finansieringen til IS, hindre fremmedkrigere både å reise til området og også å reise hjem. Dessuten er den humanitære situasjonen prekær med over to millioner mennesker på flukt.
Norge skal sende 120 soldater til Irak for å bistå militæroperasjonen, men det er uklart når dette skjer, men ifølge Brende kan dette være nært forestående.
Det er Storbritannia og USA som ledet møtet. I tillegg stiller representanter fra Australia, Bahrain, Belgia, Canada, Danmark, Egypt, Frankrike, Tyskland, Irak, Italia, Jordan, Kuwait, Nederland, Norge, Qatar, Saudi-Arabia, Spania, Tyrkia og de Arabiske Emirater.
Snakket ytringsfrihet med Saudi-Arabia
Brende benyttet også anledningen til å ta opp situasjonen til Raif Badawi som er dømt til 1000 piskeslag for å ha krevd ytringsfrihet i Saudi-Arabia.
– Jeg fikk tatt det opp med den saudiarabiske prinsen som var her i dag hvor uakseptabelt det var å fengsle noen for hva de skriver på en blogg og i tillegg har de gjennomført pisking av vedkommende. Dette kan ikke fortsette. Man må sette fri, og man må stopp den helt forferdelige praksisen og jeg har merket meg at de nå har utsatt disse piskingene i morgen, og håper dette er starten på en prosess for frigivelse.
Hva fikk du som svar?
– At de har absolutt fått med seg de sterke reaksjonene som har vært i vesten, og at de nå vurderer dette, sier Brende.