Hopp til innhold

Bolsonaro nevnte ikke valgnederlaget i tale

I nærmere to døgn har Jair Bolsonaro vært stille om valgnederlaget. Tirsdag brøt han stillheten, og sa i en kort uttalelse at han ville følge grunnloven. Nå starter forberedelsene til presidentskifte i Brasil.

Jair Bolsonaro

KORT TALE: To dager etter valgnederlaget kom president Jair Bolsonaro med en kort uttalelse til frammøtte medier.

Foto: ADRIANO MACHADO / Reuters

President Bolsonaro har ikke sagt noe offentlig siden han tapte valget i forgårs. Det har ifølge nyhetsbyrået Reuters ført til frykt for hvordan overføringen av makten til valgets vinner Luiz Inacio Lula da Silva skal foregå.

I en kort uttalelse tirsdag takket han alle dem som hadde stemt på ham. Og at han sa han hadde fulgt landets grunnlov, og at han ville fortsette med det.

Samtidig oppfordret han til ikkevoldelige demonstrasjoner, og nevnte ikke nederlaget.

– Våre metoder for å demonstrere kan ikke være som de på venstresiden, sa han til pressen.

Personer ser på Bolsonaros tale på TV.

Mange fulgte Bolsonaros korte uttalelse på TV.

Foto: PILAR OLIVARES / Reuters

Etter at Bolsonaro hadde forlatt talerstolen, sa stabssjefen hans, Ciro Nogueira, at forberedelsene med å overlevere makten til Lula var i gang, og at dette arbeidet var godkjent av Bolsonaro.

– En følelse av urett

Jair Bolsonaro brukte deler av talen til å snakke om veisperringene som hans tilhengere blant Brasils lastebilsjåfører har satt opp etter valget:

– Den folkelige bevegelsen som nå pågår er et uttrykk for indignasjon, og en følelse av urett under valgprosessen, sa presidenten.

Og han kritiserte samtidig venstresiden:

– Fredelige aksjoner er alltid velkomne. Men vi skal ikke bruke venstresidens metoder, som alltid satte befolkningen i fare med sine invasjoner av eiendommer, sa Bolsonaro.

Demonstranter i Brasil

Flere av Bolsonaros tilhengere har demonstrert i gatene de siste dagene.

Foto: PILAR OLIVARES / Reuters

Han refererte her til aksjoner fra De jordløses bevegelse som har okkupert eiendom fra rike jordeiere i Brasil.

President kom altså ikke med påstander om valgfusk, slik mange har fryktet. I stedet minnet han om at høyresiden har gjort et godt valg:

– Vår store representasjon i Kongressen viser styrken bak våre verdier: Gud, fedrelandet, familien og friheten. Våre drømmer er mer levende enn noen gang, da Jair Bolsonaro i dagens erklæring i presidentpalasset i Brasília.

Viste seg ikke

Bolsonaro oppholdt seg i presidentpalasset i går, uten å vise seg offentlig.

Jair Bolsonaro

USIKKERHET: Et regjeringsmedlem sier at president Bolsonaro skal tale i dag, men det er uklart om han vil innrømme valgnederlaget.

Foto: POOL / Reuters

Før valget kom han gjentatte ganger med grunnløse påstander om at valgsystemet i Brasil er preget av juks.

Ifølge BBC har presidentens tidligere uttalelser om at «bare Gud kan fjerne ham fra embetet» ført til en spent situasjon før han viser seg offentlig.

Den sentrale valgkommisjonen i Brasil sa søndag kveld at Lula hadde vunnet valget med 50,9 prosent, mens Bolsonaro fikk 49,1.

Den sittende presidenten har mange tilhengere blant Brasils lastebilsjåfører. De og andre støttespillere har satt i gang store protestaksjoner på viktige veier som blir blokkert.

Det blir også brent bildekk. Politiet i Brasil sier at det er registrert 321 protester i 26 delstater.

President Jair Bolsonaro tapte presidentvalget i Brasil 30. oktober. Men mange av tilhengerne hans demonstrerer mot valgresultatet.

President Jair Bolsonaro tapte presidentvalget i Brasil 30. oktober. Men mange av tilhengerne hans demonstrerer mot valgresultatet.

Lastebilsjåførene støtter Bolsonaro blant annet fordi han senket prisen på diesel.

Protestene har spredt seg fra jordbruksområder til mer sentrale deler av landet.

Hvis de varer lenge, kan den store eksporten av jordbruksvarer fra Brasil bli rammet.

Spektakulær retur

Lula har sagt at han vil tilbake til en samfunnsøkonomi der staten har en sterk rolle.

Han vil også gjeninnføre sosiale ordninger som fikk millioner av mennesker ut av fattigdom mens han var president fra 2003 til 2010.

Lula

TILBAKE: Lula sier at han vil føre venstresidens tradisjonelle politikk.

Foto: CAIO GUATELLI / AFP

Etter planen skal han overta som Brasils leder den 1. januar. Lederen av vinnerpartiet PT, eller Arbeidernes Parti, sier at de vil begynne å forberede overgangen allerede kommende torsdag, ifølge Reuters.

Det blir påtroppende visepresident Geraldo Alckmin som skal koordinere overgangen til den framtidige regjeringen med Lula i spissen, sier partilederen videre.

Lula er 77 år gammel og tidligere fagforeningsleder.

Han satt 19 måneder i fengsel, dømt for korrupsjon. Men dommen ble forkastet av landets høyesterett.

Rekordhøye utslipp i 2021

Under Bolsonaros styre har klimagassutslippene i Brasil steget med mer en 12 %, skriver den brasilianske klimaobservatøren SEEG.

Denne økningen, som skjedde fra 2020 til 2021, er den største de har registrert siden 2006.

Tallene viser at Brasil produserte 2,42 milliarder tonn med CO₂-ekvivalenter, sammenlignet med 2,16 året før.

Selv Brasil i stor grad benytter seg av vannkraft og annen fornybar energi, er det på femteplass i verden når det gjelder mengden klimautslipp.

Regnskogen september 2022

Helikopterbilde av et avskoget område og friske trær i Amazonas. Bildet er tatt i september.

Foto: DOUGLAS MAGNO / AFP

Dette er stort sett på grunn av jordbruk og avskoging. Brasil er hjem til 60 % av Amazonas, som er verdens største regnskog.

Den trekker til seg store mengder karbondioksid, som havner ute i atmosfæren når trærne forsvinner.

Flere naturvernorganisasjoner jublet da det ble klart at Lula var vinneren av valget, fordi han har lovet å beskytte verdens største regnskog og få has på klimautfordringene i landet, skriver Reuters.

Presidenten for Arbeidernes Parti sier at Lula selv kommer til å være til stede under FNs klimatoppmøte i Egypt neste uke, skriver Reuters.

SISTE NYTT

Siste nytt