Hopp til innhold

Knapp seier til Lula i Brasil: Bolsonaro har ikke erkjent nederlag

Venstrekandidaten Lula da Silva vant søndagens presidentvalg med knappe 50,9 prosent av stemmene. Dette øker risikoen for at sittende president Jair Bolsonaro vil bestride resultatet, mener professor.

VANT: Valgvinner Lula da Silva i Brasil holdt søndag kveld sin første tale etter at det ble klart at han skal bli landets neste president.

Etter en veldig splittende valgkamp så Brasil ut til å ha vært delt på midten da folk gikk til valgurnene på søndag.

Brasils sittende president, Jair Bolsonaro, har foreløpig ikke erkjent nederlaget.

Den knappe seieren på bare 50,9 prosent til Lula øker risikoen for politisk uro etter valget, mener Benedicte Bull, professor ved Senter for Utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo.

– For det første gjør det det mer sannsynlig at Bolsonaro kommer til å utfordre valgresultatet, som man har vært redd for i flere år.

Professor Benedicte Bull

Benedicte Bull, professor ved Senter for Utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo.

Foto: Robert Rønning / Robert Rønning / NRK

I likhet med USAs tidligere president Donald Trump understrekt Bolsonaro tydelig allerede før valget at han ikke hadde tillit til valgsystemet.

– Han har tidligere sagt at han har bare tre muligheter: «Seier, fengsel eller død.» Nå sitter han nok og tenker på hva han skal gjøre, sier Bull.

Hun frykter at Bolsonaros tilhengere også kan bli voldelige.

– Brasil er tilbake

Den ferske valgvinneren holdt natt til mandag norsk tid sin første tale etter at det ble klart at han vant presidentvalget.

– Vi går mot nye tider med fred, kjærlighet og håp. Jeg skal lede 215 millioner brasilianere, og ikke bare dem som stemte på meg. Det er ikke to Brasil. Vi er ett land, ett folk, en stor nasjon, Lula i talen sin.

Valgvinner Lula da Silva i Brasil holdt søndag kveld sin første tale etter at det ble klart at han skal bli landets neste president.

Valgvinner Lula da Silva i Brasil holdt søndag kveld sin første tale etter at det ble klart at han skal bli landets neste president.

Foto: Andre Penner / AP

– Det er ikke i noens interesse å bo i et splittet land i en konstant krigstilstand, fortsatte han.

Han la til at landet er klart til å ta tilbake sin plass i kampen mot klimakrisen, spesielt når det gjelder Amazonas-regnskogen.

77-åringen kom også med en tydelig erklæring til verden nå som han har blitt valgt til Brasils president for tredje gang.

– I dag erklærer vi til verden: Brasil er tilbake!, sa Lula til applaus.

_fhZZRW5bJU

VALGPLIKT: Det er valgplikt for alle mellom 18 og 70, og køene var lange foran valglokalene.

Foto: Eraldo Peres / AP

Norge ønsker samarbeid om regnskog

Etter at Norges regnskogarbeid har ligget brakk under president Bolsonaro håper klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) nå på et tett samarbeid med Lula.

– Ja, hvis vi skal basere oss på erfaringen fra sist, så jobbet vi veldig godt sammen med Lula sist gang han var president, sier Eide.

Espen Barth Eide sier det står milliarder av kroner klare i Amazonasfondet, som er klare til bruk for å beskytte regnskogen.

– Vi ser frem til en veldig tidlig dialog når Lula da endelig overtar 1. januar, sier Eide.

Under Bolsonaros ledelse har avskogingen økt med opp mot 75 prosent, ifølge Regnskogfondet.

Regnskogen september 2022

AVSKOGING: Et avskoget område i regnskogen. Bildet er fra september.

Foto: DOUGLAS MAGNO / AFP

– Valget av Lula gir oss og våre allierte i Brasil håp, sier Anders Haug Larsen i Regnskogfondet til NRK.

Han får støtte av en analyse for Carbon brif. Den viser at en Lula-seier kan kutte avskogingen med 89 prosent innen 2030.

Da Lula var president fra 2003 til 2011 klarte hans regjering å redusere avskogingen med 70 prosent.

Internasjonale gratulasjoner

USAs president Joe Biden var tidlig ute med å gratulere Lula med seieren.

– Jeg gratulerer Luiz Inacio Lula da Silva med at han er valgt til å bli Brasils neste president, etter frie, rettferdige og troverdige valg.

Frankrikes president Emmanuel Macron sa at valget åpnet et nytt kapittel i Brasils historie. Han lovet tett samarbeid mellom Frankrike og Brasil.

Canadas statsminister Justin Trudeau sa at han gledet seg til å samarbeide med Lula om blant annet miljøsaker.

Russlands president Vladimir Putin gratulerte også Lula med seieren. De hadde allerede et godt forhold da de begge var presidenter på tidlig 2000-tall.

Lula da Silva og Vladimir Putin 18. oktober 2005. Da de begge var i sin første presidentperiode og signerte en handelsavtale om fly og helikoptre mellom Brasil og Russland.

Lula da Silva og Vladimir Putin 18. oktober 2005. Da de begge var i sin første presidentperiode og signerte en handelsavtale om fly og helikoptre mellom Brasil og Russland.

Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP

President i nabolandet Argentina, Alberto Fernandez, sa at valget av Lula «åpner en ny tidsepoke i Latin-Amerikas historie. Et tid for håp og fremtid som starter i dag.»

Skitten valgkamp

I første valgrunde 2. oktober fikk Lula omtrent så mange stemmer som meningsmålerne hadde spådd: 48 prosent. Mens Bolsonaros resultat ble langt bedre enn ventet: 43,5 prosent.

Men siden ingen klarte å oppnå de påkrevde 50 prosentene av landets stemmer, måtte det altså bli omkamp 30. oktober.

Ukene frem mot søndagens valg har i stor grad handlet om å snakke ned motstanderen. Lite har dreid seg om hvordan man konkret vil utforme politikken og bringe Brasil ut av pandemiens skygge.

XLx_PHB6o68

MOTKANDIDAT: Jair Bolsonaro avga stemme i Rio de Janeiro.

Foto: BRUNA PRADO / AFP

Bolsonaro-kampanjen har vært preget av slagord som: «Gud, fedreland, familie og frihet», og trusler om at Brasil vi drukne i kommunisme dersom Lula vinner.

Mens Lula har lovet «å ta Brasil tilbake» og «å gi de fattige et bedre liv.»

Og ordene «løgn» og «løgner» er blitt flittig brukt – på valgmøter, i TV-debatter og på sosiale medier.

Aldri har Brasil opplevd en valgkamp med så mye fiendskap og så mange falske nyheter. Etter hver TV-debatt har avisene hatt lange lister med uttalelser som inneholder faktiske feil.

Nå som valget er over gjenstår det å se om Bolsonaro vil legge til rette for en fredelig maktovertakelse 1. januar eller ikke.

SISTE NYTT

Siste nytt