Hopp til innhold

Brannforskriften i Grenfell: Hold dere inne i leiligheten ved brann

Ifølge utleiernes retningslinjer skulle beboerne i den 24-etasjers høyblokka Grenfell Tower i London holde seg inne i leilighetene sine dersom det begynte å brenne, og flere beboere skal ha vært svært kritiske til brannsikkerheten i blokka.

Brann i Grenfell Tower London

DØDSBRANN: Flere personer er bekreftet omkommet i brannen som startet natt til 14. juni i Grenfell Tower i Kensington i London.

Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP

«Dette betyr (med mindre det er en brann i din leilighet eller i gangen utenfor din leilighet) at du bør forbli inne i leiligheten din. Dette er fordi Grenfell er konstruert etter strenge brannsikkerhetsstandarder. I tillegg kan de nye inngangsdørene til hver leilighet motstå brann i opptil 30 minutter, som gir nok tid for brannvesenet å komme,» heter det i et nyhetsbrev fra 2014.

«Stay put»-Brannretningslinjene ble også bekreftet av utleierne Kensington and Chelsea Tennant Management Organisation (KCTMO) i fjor.

Laster Twitter-innhold
Over 200 brannfolk jobber for å slukke flammene som har tatt over hele Grenfell Tower. Minst 30 er brakt til sykehus.

Brannsjef Matt Wrack i Fire Brigades Union sier til BBC at det ikke var mulig å følge vanlige brannrutiner i Grenfell Tower. Vanligvis ved en slik brann ville brannmannskapene jobbe fra innsiden og ut, men i dette tilfellet hadde de ikke mulighet til det.

Ifølge BBC sier han at det var «sjokkerende» at en brann i en høyblokk kunne utarte på denne måten.

Flere personer er bekreftet omkommet i brannen som startet natt til 14. juni i Grenfell Tower i Kensington i London.

Brann i Grenfell Tower, London. Grafikk
Foto: NRK

Sterk kritikk fra beboergruppe

En beboergruppe har over lengre tid vært svært kritisk til brannsikkerheten i blokka, og skal ved flere anledninger påpekt overfor den lokale huseierorganisasjonen (KCTMO) at det kun har vært tilfeldigheter som har avverget en storbrann tidligere.

De mener også at KCTMO, som eier flere sosialboliger i området, har ignorert advarslene.

Årsaken til nattens dødsbrann er ennå ikke kjent, men beboergruppen har lenge ment at kun en katastrofe vil avsløre hvilken alvorlig tilstand blokken befinner seg i.

Laster Twitter-innhold

Ved 13-tida publiserte KCTMO en uttalelse hvor de skriver at de har hjulpet beboere siden brannen startet, og at deres første prioritet nå er å hjelpe ofrene.

«rapportene om skader og tap av liv er hjerteskjærende,» skriver Robert Black, sjef for utleierorganisasjonen.

Under rehabilitering

Grenfell Tower er opprinnelig fra 70-tallet og var i fjor under rehabilitering for flere millioner pund. I denne perioden skal deler av blokka vært avstengt, og ifølge beboergruppen var det bare en rømningsvei som var åpen.

Flere beboere skal også ha lagret brannfarlige gjenstander i gangene siden heisen var avstengt. I tillegg så skal flere ha reagerte på at utbyggerne skiftet ut betongfasaden i forbindelse med rehabiliteringen, ifølge avisen Metro.

En beboer som klarte å flykte sier til engelske Channel 4 News på Twitter at fasaden tok lett fyr og brant som en fyrstikk:

Laster Twitter-innhold

Bygningen fikk en aluminium-fasade etter oppussingen i 2016, og ifølge en rapport fra KCTMO var det tett kontakt mellom utbyggerne og brannvesenet i forbindelse med valg av materialet.

Kritikk fra brannvesenet

KCTMO eier flere sosialboliger i den samme området og i etterkant av en annen boligbrann i en annen av KCTMOs blokker i 2015 fikk selskapet kritikk for manglende brannsikring av brannvesenet i London.

Blant annet for manglende rømningsveier og for at brannvarslingssystemet ikke var godt nok vedlikeholdt.

Disse feilene skal ha blitt utbedret ifølge styreprotokollene fra KCTMO, der kommer det også frem at de to boligblokkene skal ha hatt kontakt når det gjelder brannsikkerhet.

I forbindelse med oppussingen så har KCTMO blant annet installert automatiske brannalarmer i blokka.

NRK har bedt om en kommentar fra KCTMO, men har så langt ikke fått svar.

– Alvorlige beskyldninger

Bydelen Kensington og Chelsea der Grenfell Tower ligger har sine forsikringer gjennom det norske selskapet Protector Forsikring og det er de som vil dekke skadene etter brannen.

– Et tidlig estimat er at det kan være en bruttoskade som vil være langt over 200 millioner kroner, muligens opp mot 300, sier Sverre Bjerkeli, administrerende direktør i Protector Forsikring til NRK.

Forsikringsselskapet er ikke kjent med kritikken KCTMO har fått fra beboerne i blokka når det gjelder manglende brannsikring de siste årene, og mener det er for tidlig å uttale seg om hvem som ansvaret.

– Når vi forsikrer 14 bydeler i London, er det mange tusen bygg vi forsikrer. Vi sitter ikke alltid med førstehåndskunnskap på alle byggene. Så vidt jeg vet, så har vi ikke vært kjent med dette på forhånd, men hvis dette stemmer, så er dette svært alvorlig, sier Bjerkeli.

KCTMO er en av Englands største utleierorganisasjoner, som leier ut på vegne av lokale myndigheter i Kensington og Chelsea. De har ansvar for 10.000 eiendommer.

SISTE NYTT

Siste nytt

Spain Fire

Kraftig brann i høyblokk i Spania – minst fire døde

Det brenner kraftig i en 14-etasjers boligblokk. Minst fire personer har mistet livet og minst 14 er skadet.

Moren til Navalnyj om russiske myndigheter: – De driver med utpressing

Ljudmila Navalnaja hevder Russland vil bestemme hvor, når og hvordan Navalnyj skal begraves.