NRK Meny
Normal

Brakseier for Macron med rekordlav valgdeltakelse

PARIS/OSLO (NRK): President Emmanuels Macrons parti og hans støttepartier får et klart flertall med 350 av 577 seter i nasjonalforsamlingen, viser det endelige valgresultatet.

Emmanuel Macron og velgere i Le Touquet

VALGVINNER: En strålende blid Emmanuel Macron hilste på velgere etter at han selv hadde stemt i dag.

Foto: POOL / Reuters

På forhånd hadde meningsmålingene gitt en klar pekepinn på at president Emmanuel Macron og partiet La République en Marche kom til å gjøre et ualminnelig godt valg. Men det ble ikke så godt som en del meningsmålinger hadde spådd på forhånd.

Macrons leir får altså 350 seter i nasjonalforsamlingen. Republikanerne får 131, sosialistpartiet 29 seter, partiet til venstrekandidaten Melenchon 17, mens Nasjonal Front får åtte plasser.

Valgdeltagelsen var på rekordlave 44 prosent.

Nasjonal Front-leder Marine Le Pen ble valgt inn i parlamentet for første gang. Partiet fikk 8,7 prosent av stemmene. På grunn av valgsystemet fikk de langt færre plasser i parlamentet enn både Sosialistpartiet og Melechons parti, selv om de fikk flere stemmer.

Under halvparten stemte

Allerede tidlig på denne valgdagen ble det klart at det var mange franskmenn valgte å nyte sommervarmen og solskinnet fremfor å bruke tid på andre runde av parlamentsvalget.

Alphonse Corone (helt til høyre på bildet under) klapper når nye tall presenteres. Han mener altfor få har stemt.

– Det er et meget stort problem, men det er ikke noe nytt. Det har vært slik lenge. En Marche vil forsøke å få folk engasjert i politikk igjen, sier han til NRK.

Alphonse Corone

APPLAUS: God stemning på valgvake hos La République en Marche.

Foto: Philip Lote / NRK

Skeptisk til maktsentralisering

Det er slett ikke alle som er glade for den makten som nå samles rundt Macron. Tidligere i dag møtte NRK en eldre mann foran et valglokale i fjerde arrondissement i Paris.

Fransk velger

Denne mannen er bekymret over at så mye makt nå samles hos ett parti og en mann.

Foto: Philip Lote / NRK

– Vi får et regime som ingen andre kan kontrollere, som under Napoleon Bonaparte. For første gang i mitt liv stemte jeg blankt, sier mannen som foretrekker å holde navnet sitt for seg selv.

Damien Potherat kom til det samme valglokalet. Han var bekymret for at få tar seg bryet med å stemme

– Vi trenger en nedre grense for hvor mange som må stemme for at et valg skal være gyldig, og lovfestet plikt til å stemme. Pluss anerkjennelse av blanke stemmer, sier Potherat til NRK.

Le Pen i nasjonalforsamlingen

Marine Le Pen

KRITISK: Marine Le Pen

Foto: DENIS CHARLET / AFP

Lederen i Nasjonal Front, Marine Le Pen, har sikret seg et sete i nasjonalforsamlingen. Men hun er ikke fornøyd med at partiet får en så liten gruppe.

– Det er skandaløst at en bevegelse som vår, ikke får en større representasjon. Vi er den eneste bevegelsen som kjemper mot en oppløsning av Frankrike, sier hun.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt