Hopp til innhold

Bråk mellom salafister og politi i Tunisia

Regjeringen i Tunisia har forbudt konservative islamister å holde årskongress. Nå er det bråk både i hovedstaden Tunis og byen Kairouan, hvor salafistene skulle samles.

Sammenstøt mellom politi og salafister i Kairouan, Tunisia

Tåregassen ligger tungt rundt Okba Ibn Nafaa-moskeen i Kairouan.

Foto: ZOUBEIR SOUISSI / Reuters

Tunisisk politi har sperret alle veier inn til sentrum av Kairouan og kontrollerer alle biler som skal inn og ut.

Store politi- og soldatstyrker, bestående av 11.000 mann, er på plass rundt i den historiske byen, som regnes som en av islams hellige steder og er et kjent pilegrimsmål.

Søndag ettermiddag skal en person ha blitt drept i opptøyene. I tillegg skal minst 14 personer var skadet, 11 av dem polititjenestemenn.

Tunisiske myndigheter forbød før helgen salafistgruppen Ansar
al-Sharia å holde sin årlige samling i byen, i frykt for vold og motprotester.

Islamister tilhørende Ansar al-Sharia er de siste månedene anklaget for å stå bak angrep på både personer og institusjoner.

Gruppen regnes for å være den mest radikale av de ultrakonservative grupperingene som har vokst frem etter revolusjonen i 2011.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Tunisisk politi sperrer av veiene inn til Kairouan

Politi har sperret av alle veiene inn til Kairouan, for å stanse islamister som ønsker å ta seg inn i byen.

Foto: FETHI BELAID / Afp

Stein og tåregass

Regjeringen begrunnet forbudet mot salafistsamlingen med hensynet til den offentlige sikkerheten i Kairouan.

Ifølge Ansar al-Sharias talsmann Seifeddine Rais ventet de rundt 40.000 personer til samlingen, som skulle startet søndag ettermiddag i Okba Ibn Nafaa-moskeen.

Regjeringens avgjørelse på fredag ble avvist av salafistenes ledere. Like fullt gikk det ut, ifølge AFP, en beskjed på gruppens Facebook-sider til alle som hadde tenkt seg til Kairouan. De ble oppfordret til å snu eller ikke reise på grunn av de strenge sikkerhetstiltakene i og rundt byen.

I stedet har man oppfordret sine trosfeller til at så mange som mulig samler seg i forstaden Ettadhamen utenfor Tunis. Ettadhamen ligger 15 kilometer fra sentrum av hovedstaden og er et fattig arbeiderstrøk hvor Ansar al-Sharia skal ha stor oppslutning.

Der er det nå bråk i likhet med i sentrum av Kairouan.

Ifølge en beboer som AFP har snakket med er det nå store grupper ungdom ute i gatene, bevæpnet med kniver og andre stikkvåpen og det svarte flagget, som er salafistenes symbol.

Fra flere steder lyder ropene «Vi er på vei til Ettadhamen».

Det er satt opp store barrikader i gatene og rundt 500 personer kaster stein mot politiet.

Forskanset seg bak moskémur

I Kairouan har islamister forskanset seg bak en mur som går rundt Okba Ibn Nafaa-moskeen. Derfra kaster de stein mot politistyrkene. Politiet på sin side har svart med tåregass.

Tunisiske spesialstyrker utplasser i Kairouan

Tunisiske spesialstyrker vokter en av inngangene til Okba Ibn Nafaa-moskeen.

Foto: FETHI BELAID / Afp

Talsmann Seifeddine Rais ble i morgentimene arrestert etter at han jogget frem og tilbake foran politistyrkene som var plassert rundt moskeen. Joggingen ble tolket som en bevisst provokasjon fra salafistens side.

Ansar al-Sharia holdt i fjor en tilsvarende storsamling i Kairouan.

Da stilte flere av de fremmøtte i afghanske krigsdrakt og veivet demonstrativt med sverd. Blant slagordene skal det ha blitt ropt «Vi er alle barn av Osama» (bin Laden red.anm.).

Ansar al-Sharia anerkjenner verken regjeringen og dens myndighet eller det demokratiske styresettet fordi den mener at et folkevalgt styre ikke kan stå over Gud. Gruppens ledere støtter åpent terrornettverket Al Qaida og den antatte fremste av dem, Saif Allah Bin Hussein, er tidligere Al Qaida-kriger i Afghanistan.

Bin Hussein sa for et par uker siden at han ville erklære krig mot regjeringen som fører en politikk som er i strid med islams prinsipper.

Han og hans tilhengere er mistenkt for å ha vært ledende i angrep mot USAs ambassade i Tunis samt politistasjoner, gallerier og kinoer rundt om i landet.

Tar salafister hardt

Den tunisiske regjeringen som ledes av det moderate islamistpartiet Ennahda har de siste månedene strammet grepet rundt salafistgrupper som Ansar al-Sharia.

Ennahda og deres ledere har siden de kom til makten høsten 2011 blitt kritisert av sekulære politikere og redaktører om at de tar trusselen fra konservative islamister alvorlig nok.

Men etter at ultrakonservative islamister har stått bak flere alvorlige angrep rundt om i hele landet, inkludert angrepet mot USAs ambassade, i vår, har regjeringen valgt en mer konfronterende linje.

I tillegg endret drapet på den sekulære politikeren Chokri Belaid mye.

Drapet utløste ikke bare regjeringskrise, men også krise innad i Ennadha etter at den sittende statsministeren Hamadi Jebali gikk hardt ut mot sitt eget parti da han ikke fikk støtte for å lede en ny upolitisk regjering .

Jebali forsøkte å unngå splittelse mellom sekulære tunisiere og moderate islamister, ikke minst opprettholde regjeringens tilliten og autoritet. Drapet utløste store protester og de ble ikke mindre da krefter innen Ennadha ble beskyldt for å stå bak drapet.

Tunisisk politi opplyste i slutten av februar at de hadde arrestert en radikal islamist samt flere medhjelpere som de mistenkte stod bak attenatet.

På en stor konferanse om Tunisias fremtid som ble holdt torsdag denne uken ble Ansar al-Sharia og deres syn på samfunnet sterkt fordømt, på tvers av alle politiske grupperinger, fagforeninger og organisasjoner.

SISTE NYTT

Siste nytt