Johnsons rådgiver går ikke av: – Jeg angrer ikke på det jeg gjorde

Boris Johnsons omstridte rådgiver Dominic Cummings sier han ikke angrer på at han brøt karantenereglene. Samtidig øker presset mot statsministeren fra personer som krever at Cummings må sparkes.

Dominic Cummings

OMSTRIDT: Rådgiver Dominic Cummings forklarte seg til pressen mandag.

Foto: Jonathan Brady / AFP

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

I en kraftig forsinket pressekonferanse mandag annonserte Cummings at han hadde gitt statsministeren en fullstendig forklaring søndag.

Der kom det også frem at rådgiveren ikke hadde tenkt å trekke seg, til tross for massivt press.

– Jeg har ikke tilbudt meg å gå av, og jeg har heller ikke vurdert det, sa Cummings på en pressekonferanse i rosehagen i Downing Street 10.

Tok selvkritikk

Det var i helgen at britiske aviser avslørte at Cummings reiste over 40 mil unna sitt hjem i slutten av mars da han var koronasyk.

På dagens pressekonferanse bekreftet Cummings dette.

– Det er mye sinne blant folk, men det er basert på artikler i media som ikke er sanne, hevdet han.

– Jeg vet at millioner har lidd, og tusenvis har dødd.

Dominic Cummings fotografert da han kom ut av boligen sin mandag morgen. Han anklages for brudd på smittevernreglene.

Dominic Cummings fotografert da han kom ut av boligen sin mandag morgen. Han anklages for brudd på smittevernreglene.

Foto: HANNAH MCKAY

Turen ble forklart med at han ønsket å få et familiemedlem til å passe sønnen hans. Cummings skal imidlertid også ha blitt observert i samme by – Durham – måneden etter, samt på et populært turistområde samme måned.

De britiske myndighetenes oppfordring til innbyggerne under koronakrisen har vært «Stay at home, save lives». Hold dere hjemme, redd liv.

På spørsmål fra media om han i lys av dette føler seg annerledes enn andre mennesker eller om han skylder folket en unnskyldning, unngikk Cummings siste del av spørsmålet.

– Jeg synes ikke at jeg er så annerledes.

Rådgiveren sier at han ikke rådførte seg med Boris Johnson før han dro til Durham.

– Kanskje jeg burde ha rådført med ham først, sa Cunnings, som forklarte at statsministeren da var syk, og at han ikke ville bekymre ham unødig.

– I ettertid ser jeg at jeg burde ha forklart meg tidligere.

Protest mot Dominic Cummings

En demonstrant utenfor Cummings bolig i London gir uttrykk sin kritikk: – Hvorfor er du hevet over loven?

Foto: GLYN KIRK / AFP

Stort press mot Johnson

Boris Johnson har valgt å støtte sin topprådgiver, men presset mot statsministeren til å kvitte seg med Cummings har vært stort både fra opposisjonen og fra enkelte fløyer i eget parti.

I løpet av to dager har også rundt 300.000 mennesker skrevet under på et opprop med krav om at Cummings får sparken. En privatperson har også politianmeldt statsministerens rådgiver og han risikerer nå politietterforskning.

Cummings har hele tiden forsvart seg med at hensikten med reisen var å gi sin sønn så god omsorg som mulig hjemme hos besteforeldrene.

Cummings kone var på det tidspunkt syk. Det var sannsynlig at han selv var smittet av koronaviruset.

– Jeg angrer ikke på det jeg gjorde. Jeg mener det jeg gjorde var fornuftig, med tanke på omstendighetene, sier han mandag.

Han la til at han mener det kan gjøres unntak fra reglene når det gjelder små barn.

– Måten jeg taklet det på, innebar den minste risikoen for alle berørte.

Lang reise nordover

I slutten av mars kjørte Cummings 430 kilometer fra London til Durham nord i England sammen med kona og sin fire år gamle sønn.

Kritikerne mener det var brudd på reglene om at man skulle unngå alle unødvendige reiser. Det var en person i byen Bernard Castle som så at Cummings var på besøk.

Han rapporterte det til britiske medier. Oppholdet i byen bekreftet Cummings på pressekonferansen mandag, men nektet for at han skal ha vært i Durham-området også senere - slik det har gått rykter om.

Reisen til Cummings har møtt liten forståelse i store deler av britisk offentlighet. Statsminister Boris Johnson har vært under stort press for å si opp Cummings. Men så langt har Johnson avvist dette og ga sterk støtte til sin medarbeider på en pressekonferanse søndag

– Han gjorde ikke annet enn det enhver pappa ville gjort, sa Johnson og la til at Cummings hadde opptrådt ansvarlig.

Demonstranter utenfor Cummings bolig minner om statsministerens råd om å holde seg hjemme.

Demonstranter utenfor Cummings bolig minner om statsministerens råd om å holde seg hjemme.

Foto: GLYN KIRK

Britiske medier mandag er fulle av kritikk. Selv regjeringsvennlige aviser som Daily Mail og The Sun kommer med skarp skyts. En ikke navngitt person fra regjeringen sa til The Sun før mandagens pressekonferanse at Cummings må gå av. Daily Mail spør «hvilken planet (Johnson og Cummings) er på».

Fordømmelse, men støtte fra brexit-aktivist

Så langt har 15 konservative parlamentarikere kritisert det de mener er Cummings brudd på smittevernreglene. De har bedt Johnson om å kvitte seg med ham, ifølge Sky News.

Fra kirken har det også kommet reaksjoner. Flere biskoper i den anglikanske kirke kommer med kritikk. Biskop i Worcester John Inge sier til The Guardian at statsministerens forsvar av Cummings er «en fornærmelse mot alle dem som har ofret så mye for å sikre andres trygghet».

Ikke alle fordømmer Cummings like sterkt.

En kommentator i den regjeringsvennlige avisa Daily Telegraph er en av dem. Hans kommentar understreker også hvor viktig Cummings er for regjeringen.

– For all del, statsministeren bør ta seg en prat med Dominic Cummings om dette. Men ikke gi ham sparken. Cummings trengs for å sikre vår EU-exit, skriver Patrick O'Flynn, Han er journalist og tidligere politiker for brexit-partiet UKIP.

Britain's Prime Minister Boris Johnson (R) and his special advisor Dominic Cummings leave from the rear of Downing Street in central London

Dominic Cummings regnes som mannen bak mye av Boris Johnsons strategi.

Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP

Viktig mann for Boris Johnson

Øivind Bratberg er førstelektor ved Institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Han forklarer Cummings betydning for Johnsons regjeringsprosjekt slik:

– Han er viktig for statsministerens strategi på en lang rekke områder: Han har vært en nøkkelperson for den folkelige, rett-på-sak-linjen som Johnsons regjering har fulgt.

Rammer det Cummings, rammer det også Johnson, understreker han.

The Guardian har laget en oversikt som viser utviklingen i Cummings-saken.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 08.07.2020
8947
Smittet
8
Innlagt
251
Døde

SISTE NYTT

Siste nytt