Hopp til innhold

Boris Johnson beklager, men møter krav om at han må gå

Den britiske statsministeren kjempet for sitt politiske liv i parlamentet i dag. Han åpnet spørretimen med å beklage, men ble møtt med krav fra en rekke opposisjonspolitikere om at han må gå av.

Statsminister Boris Johnson innrømmet å ha vært til stede på hagefesten i Downing Street 20. mai 2020 i dagens spørretime. Han beklaget, men ble møtt med gjentatte krav om at han må gå av.

Avsløringen av nok en fest som ble holdt i statsministerens hage under lockdown har skapt et enormt sinne. Nå har statsministeren innrømmet at han var til stede.

Jeg vil beklage, sa han i åpningen av dagens spørretime i parlamentet.

Og fortsatte med å uttrykke forståelse for at millioner av briter har ofret mye de siste 18 månedene og at han forstår sinnet de føler.

Han sa at han var til stede på festen den 20. mai 2020 i den tro at det var et arbeidsrelatert arrangement. Han gikk for å takke de ansatte for innsatsen og forlot festen etter 25 minutter.

– I ettertid ser jeg at jeg skulle sendt dem tilbake, sa han. Johnson viste videre til den pågående granskingen av både denne og andre fester under lockdown. Han sa at selv om denne festen kan ha vært innenfor reglene, så forstår han at det blir oppfattet annerledes.

Opposisjonsleder Keir Starmer mener unnskyldningen betyr lite. Han mener Boris Johnson bør gå av, noe Johnson sier han ikke vil gjøre. Starmer kaller også Johnson en løgner.

Det er første gang gjennom flere måneder med sterk kritikk av Boris Johnson at opposisjonslederen krever statsministerens avgang. Han mener Johnsons forsvar «simpelthen ikke virker».

– Det eneste spørsmålet nå er om velgerne sparker statsministeren, Det konservative partiet sparker ham eller om han trekker seg selv, sa Starmer.

Kraftig kritikk

Keir Starmer har støtte fra en rekke politikere i opposisjonens rekker i kravet om at statsministeren må gå. Den gjengse oppfatningen er at dagens unnskyldning er for lite, for sent.

Karl Turner fra Labour mener Johnsons beklagelse ikke er tilstrekkelig.

– Han beklager ikke at han har brutt loven, men er lei seg for at han ble avslørt, sa han.

Flere fulgte opp med å stille spørsmål ved Johnsons generelle moral og egnethet i rollen som statsminister. Johnson viste til den pågående granskingen.

– Hvor dum tror statsministeren at folk er, spurte Labour-politiker Chris Bryant. Han undret seg over hvordan det var mulig for Boris Johnson å ikke forstå at det var et sosialt arrangement han var med på i sin egen hage.

Johnson sa han kom tilbake med mer informasjon når granskingen har konkludert.

Avisene spør om det er slutt for Johnson

Også britiske aviser stiller i dag spørsmål ved Johnsons politiske liv.

– Er festen over for statsministeren, spør den konservative avisen Daily Mail.

Avisen beskriver krisen statsminister Boris Johnsons står i nå som hans alvorligste hittil. Og det er ikke få kriser han har måttet håndtere.

Alle de ledende britiske avisene stiller i dag spørsmål ved Boris Johnsons lederevner. Politiske motstandere krever at han snakker sant. Flere ber ham gå av.

Det er ITVs avsløring av en festinvitasjon til 100 ansatte ved Statsministerens kontor midt under lockdown som provoserer.

Skjermdump fra ITV med den omtalte festinvitasjonen

I e-posten fra mai 2020 som ITV har fått tak i står det: «Etter det som har vært en utrolig travel tid, syns vi det vil være hyggelig å gjøre det meste ut av det deilige været og ta noen drinker på avstand i hagen i nummer 10 i kveld. Kom fra kl. 1800 og ta med din egen alkohol. Martin.»

Foto: Skjermdump fra ITV

30–40 av de inviterte deltok. Ifølge vitner var Boris Johnson selv blant dem. Men til nå har han nektet å svare på om det stemmer. Det forventer opposisjonen at gjør i den ukentlige spørretimen i Underhuset kl. 1300 i dag.

– Statsministerens fremtid i fare, skriver The i.

– Si unnskyld ellers går vi alle under, er overskriften i The Times, som siterer statsråder i Boris Johnsons regjering.

Har mistet folkets tillit

To ferske meningsmålinger viser at heller ikke landets befolkning har tillit til Boris Johnson.

I en undersøkelse fra Savanta ComRes svarer 66 % av voksne briter at han bør gå av, mens 24 % mener han bør bli sittende. En YouGov-undersøkelse viser at 56 % mener han bør gå mens 27 % vil at han skal bli.

– Ikke bare har han brutt reglene. Han har løyet til det britiske folk, sa Labours nestleder og fungerende opposisjonsleder Angela Rayner til Sky News i morges.

Liberaldemokratenes leder mener statsministeren må gå av og sier han er blitt en trussel mot landets helse.

Kan felles av sine egne

Også blant Johnsons partifeller er kritikken massiv.

– Nå må han beklage den labre vurderingsevnen til Statsministerens kontor, sier parlamentariker Tobias Allwood.

Statsminister Boris Johnson og rådgiver Martin Reynolds i november 2020

Statsminister Boris Johnson sammen med privatsekretær Martin Reynolds i november 2020. Det var Reynolds som inviterte til den omstridte hagefesten.

Foto: Toby Melville / Reuters

Statsminister Boris Johnson sammen med privatsekretær Martin Reynolds i november 2020. Det var Reynolds som inviterte til den omstridte hagefesten.

Foto: Toby Melville / Reuters

Allerede før jul ble dette snakket høyt om å fjerne Boris Johnson som partileder for Det konservative partiet. Da var det kommet opplysninger om flere potensielt ulovlige fester knyttet til regjeringen under lockdown.

Det ble rapportert om mange partifeller i parlamentet som var klare til å kreve mistillitsvotum. Ifølge partiets regler må minst 54 konservative parlamentarikere skrive et brev hvor de ber om en avstemning over om partilederen har partiets tillit.

Boris Johnson kan vinne et slikt mistillitsvotum hvis færre en 50 % stemmer for det.

SISTE NYTT

Siste nytt