Hopp til innhold

Ber en bønn mot homoekteskap

Den katolske kirken i Frankrike ber - i kirker over hele landet - en «bønn for Frankrike». Sentralt står budskapet om at presidenten må bli gitt forstand slik at han stanser ekteskap mellom homofile og homofiles adopsjon av barn.

Biskop av La Rochelle-Saintes

Biskopen av Rochelle-Saintes, Bernard Housset, var en av de mange som holdt messe på Marias himmelfartsdag.

Foto: PASCAL PAVANI / Afp

«Bønn for Frankrike» er en eldgammel tradisjon, som nå gjenopptas.

Det var den franske kongen Louis XIII som på 1600-tallet beordret alle kirker i landet under messen på Marias himmelfartsdag å be for det beste for Frankrike. Etter andre verdenskrig opphørte praksisen.

Nå gjenopptar altså den katolske kirken skikken på denne dagen som er en offentlig fridag. Men innholdet i bønnen som skal fremføres har provosert mange.

«Kjærlighet fra en mor og en far»

For bønnen rommer et ønske om at «personer som nylig er valgt inn i embeter skal bli gitt forstand til å sette den allmenne fornuften foran presset med å oppfylle særskilte krav».

Barn og unge må slutte å bli gjenstand for voksnes ønsker og konflikter. Barn fortjener å bli omsluttet av en uavgrenset kjærlighet fra en far og en mor, heter det videre i bønnen.

Innholdet og ordlyden har vakt oppstandelse og raseri blant de homofile i Frankrike.

Den franske familieministeren Dominique Bertinotti

Familieminister Dominique Bertinotti har levert fra seg et lovforslag som vekker storm i kirkelige kretser.

Foto: PIERRE VERDY / Afp

Likestilling av heterofiles og homofiles rettigheter var ett av valgløftene til president Francois Hollande og den nye sosialistregjeringen har fulgt opp med et lovforslag som vil gi homofile par retten til å inngå ekteskap.

Ifølge den franske familieministeren skal den franske nasjonalforsamlingen tidlig i 2013 stemme over forslaget.

Pavens ord

Men forslaget har også fått den katolske kirken til å mobilisere. De mener ekteskapet er forbeholdt mann og kvinne, det samme med retten til å få barn.

Pave Benedict XVI uttalte tidligere i år at ekteskap mellom homofile truer «selve fremtiden til menneskeheten».

En annen talsmann for kirken sier at tradisjonen med «bønn for Frankrike» ble tatt opp igjen for vekke borgernes bevissthet rundt viktige samfunnsmessige valg.

– Ingen bør bli forbauset over at vi katolikker mener at hva som står på den første siden i Bibelen er korrekt, og det i langt større grad enn nasjonalforsamlingen, sier kardinalen i Lyon, Philippe Barbarin, til radiokanalen Europe 1.

På vei vekk fra kirken

Den franske staten og kirken ble adskilt allerede i 1905. Siden 1970-tallet har kirkens moralske autoritet over franskmenns liv sunket. Selv om mange av landets 65 millioner innbyggere definerer seg som katolikker, går bare en femtedel av dem regelmessig til messe.

65 prosent av de spurte svarer i en meningsmåling for magasinet La Lettre de l'Opinion at de støtter homofiles rett til å inngå ekteskap. 53 prosent mener at homofile bør få rett til å adoptere. barn.

– Teksten i bønnen er homofobisk. Kardinalene antyder at det er farlig for et barn å vokse opp sammen med foreldre av samme kjønn. Men kirkens definisjon av en familie er langt unna dagens virkelighet, hvor det er både enslige foreldre, foreldre av to kjønn og samme kjønn, sier Nicolas Gougain i aktivistgruppen Inter LGBT til fjernsynskanalen France 24.

– Vi ønsker at ulike typer familier skal anerkjennes, det er både i barns og voksnes interesser, mener han.

«Elsk din neste»

Særlig kristne homofile føler seg såret over ordlyden i bønnen, som altså skal fremføres under messer over hele landet i dag.

– Dette bare forsterker frykten mange katolikker har mot homofile. Mange av våre medlemmer er virkelig oppbrakt, sier Elisabeth Saint-Guily i en kristen homofil interessegruppe til radiokanalen Europe 1.

– Franske biskoper og Vatikanet bruker et homofobisk språk. Bibelen sier «elsk din neste som deg selv». Vi ønsker at biskopene skal følge dette - at de elsker alle sine neste, inkludert homoseksuelle, sier Saint-Guily.

SISTE NYTT

Siste nytt