Hopp til innhold
Korrespondentbrev

Bolsonaro skuffer sine tilhengere

«Gi oss et tegn», skriver en Bolsonaro-tilhenger på Twitter. Mange av dem har i ukevis demonstrert foran Brasils militæranlegg i håp om et opprør mot resultatet av presidentvalget.

5p2ouSEp9jg

Avtroppende president, Jair Bolsonaro, til stede ved et opptak av nye elever ved et militærakademi i delstaten Rio de Janeiro for to uker siden.

Foto: PILAR OLIVARES / Reuters

Hva driver han egentlig med? spør folk her i Brasil. De mener Jair Bolsonaro, landets president. Siden han tapte valget den 30. oktober har den tidligere så frittalende politikeren praktisk talt forsvunnet fra offentligheten.

Etter valget tok det to døgn før han kommenterte nederlaget, og tre uker før han gjenopptok sitt virke i presidentpalasset.

Da han uteble fra en av sine embetsoppgaver, å møte nye ambassadører for å motta deres akkreditiver, var det visepresidenten, Hamilton Mourão som stilte opp. Han hadde følgende forklaring på sjefens fravær:

wUNAJhNfusw

Jair Bolsonaro har vært lite å se etter nederlaget i presidentvalget.

Foto: ADRIANO MACHADO / Reuters

– Han har et sår på beinet som gjør at han ikke kan ha på seg bukser. Han kan vel ikke møte ambassadørene i bare underbuksa, sa visepresidenten.

«Gjør nesten ingen ting»

Nå er det helt normalt at en avtroppende president tar mindre plass i nyhetsbildet, og at interessen knytter seg til den som skal overta. I dette tilfellet, venstrelederen Lula da Silva.

Men Bolsonaros fravær og taushet er påfallende, og blir jevnlig kommentert i mediene:

«Bolsonaro gjør nesten ingen ting», lød en overskrift i storavisen Folha de São Paulo noen uker etter valget. Og avisen la frem presidentens offisielle program, som var særdeles tynt.

tnCRPY-Wke4

En Bolsonaro-tilhenger demonstrerer mot resultatet av presidentvalget den 30. oktober

Foto: SERGIO LIMA / AFP

Men det er ikke bare kritikerne som reagerer på Bolsonaros fravær: Hans tilhengere har gjennomført omfattende aksjoner, og håper at «kapteinen», som de kaller ham, vil stille seg i spissen for en protest mot valgresultatet.

«Skjer det noe snart»?

Mange av dem har satt seg ned foran forlegninger rundt om i landet, med krav om at de militære overtar makten. Men nå er demonstrantenes tålmodighet i ferd med å ta slutt, skal man tro kommentarene på sosiale medier:

– Kaptein, jeg har nå tilbrakt 25 dager foran militærleiren. Jeg sulter og fryser, men jeg er en patriot og vil redde landet fra kommunismen. Skjer det noe snart? spør en av dem.

En annen skriver på Twitter: – Jeg har vært i beredskap i en måned her ved leiren, og jeg venter fortsatt på din ordre. Jeg er klar til innsats. For Guds skyld, president, gi oss et tegn!

Og Bolsonaros motstandere kan selvsagt ikke dy seg for å komme med spydige kommentarer:

«Jeg har fjernet deg»

En av dem har lagt ut et bilde av presidenten med et av hans mest kjente- og beryktede sitater:

– Bare Gud kan fjerne meg fra presidentembetet.

"Gud og Bolsonaro" - fra Twitter
Foto: Twitter

Deretter kommer et bilde som skal forestille Gud – og teksten: «Jeg har fjernet deg».

Men Bolsonaro viser ingen vilje til å gjøre som sitt store forbilde Donald Trump – å hisse sine tilhengere til frontalangrep mot landets demokratiske institusjoner.

Han har riktignok unnlatt å anerkjenne valgnederlaget. Og han påstår at det var en feil med stemmemaskinene på valgdagen – noe som har påført ham- og partiets hans en saftig bot.

Men han har godkjent overgangsprosessen til den neste regjeringen, og arbeidet er for lengst i gang.

«Hæren er klar for borgerkrigen»

Kan vi nå være sikre på at det blir en fredelig maktovertakelse den første dagen i det nye året? De aller fleste her i Brasil tror det, selv om langt fra alle føler seg helt trygge.

Fortsatt koker det på Bolsonaro-tilhengernes nettsider, med trusler om at «noe kommer til å skje».

6EutDFPyDjA

Presidenten drev gjøn med Lula da han satt i fengsel. Etter maktskiftet kan Bolsonaro selv havne bak lås og slå.

Foto: ADRIANO MACHADO / Reuters

En av dem er «Direita Brasil» – Brasils Høyreside – der signaturen Silva Bueno slår fast at «Hæren er klar for borgerkrigen».

Og han mener å vite at Bolsonaro fikk flest stemmer i Nordøst-Brasil – Lula da Silvas sterkeste bastion. «Kjernefamilien, det ufødte liv og de tradisjonelle verdiene i den vestlige sivilisasjon», er nettstedets hjertesaker, får vi vite.

ABBA-Agnetha og Bolso

Noe av aktiviteten på Bolsonaro-tilhengernes nettsider har betydelig underholdningsverdi. Slik som innlegget der ABBA-vokalisten Agnetha Fältskog blir gjort til en varm tilhenger av Brasils president.

I en video som viser ABBA-Agnetha i studio hos Fredrik Skavland har oversetteren mildt sagt tatt seg friheter. Mens Agnetha snakker om livet som artist og tobarnsmor, ruller følgende tekst over skjermen:

ABBA-Agnetha og Bolsonaro
Foto: Twitter

«Det er merkelig det som skjer med Bolsonaro – at en så populær president ikke blir gjenvalgt.

Vi ser klare tegn til juks i det brasilianske valgsystemet. Dette er virkelig en skam for demokratiet», lyder teksten, mens stakkars Agnetha presenteres som «den kjente dommeren Anna Åse».

Den som fikk ideen til dette har i hvert fall en særdeles frodig fantasi.

– Kan bare forsvinne ut bakdøra

Det store spørsmålet foran presidentskiftet den 1. januar er om Jair Bolsonaro vil være til stede under seremonien og overrekke presidentbanneret til sin etterfølger Lula da Silva.

Svært mange tviler på at dette vil skje, og da jeg intervjuet Lula tidligere i år spurte jeg ham om dette:

NRK møter Lula

NRK møtte Lula da Silva i São Paulo tidligere i år.

Foto: Studio PT

– Jeg mener at det er hans plikt. Men han kan selvsagt nekte. Noe slikt har vel skjedd bare en gang i Brasils historie.

– For meg er det ikke noe problem. For min del kan han bare forsvinne ut bakdøra, sa Brasils påtroppende president i intervjuet med NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt