Hopp til innhold

Bolsonaro dropper smitteregler i New York - drar til FN uvaksinert

Brasils president Jair Bolsonaro skal delta i FNs hovedforsamling i New York. Han ønsker ikke å ta vaksinen som kreves for å entre bygget.

Brasils president Jair Bolsonaro

NEKTER: – Jeg kommer ikke til å ta vaksinen, punktum, sa president i desember og han holder ordet fortsatt.

Foto: ADRIANO MACHADO / Reuters

– Neste uke kommer jeg til å være på FNs hovedforsamling, der jeg skal holde en åpningstale, sa Bolsonaro torsdag.

Presidenten skal blant annet snakke om Brasils håndtering av pandemien.

– Det kommer til å være en rolig tale, veldig objektiv og med fokus på sakene som interesserer oss.

Jair Bolsonaro gjennomgikk korona i fjor sommer og sier at han fortsatt har antistoffer i kroppen.

Må vaksineres

Under årsmøtet i hovedforsamlingen vil statsledere fra flere supermakter være samlet i FN-bygningen i New York. Biden skal holde tale på både tirsdag og onsdag. Storbritannias Boris Johnson og Tyrkias Recep Tayyip Erdogan har også meldt at de kommer. Bekymringen for smittespredning har ført til at det har blitt innført spesielle vaksinekrav.

Myndighetene i New York kunngjorde onsdag at de vil kreve at alle diplomater og verdensledere som deltar, må være vaksinert mot koronaviruset.

Storsalen der verdenslederne skal samles, klassifiseres nemlig som et forsamlingslokale, og dermed må alle frammøtte være vaksinert. Det samme gjelder for folk som deltar i flere andre aktiviteter innendørs i storbyen.

– Vi er stolte av å være en del av innsatsen som skal gjøre alle FNs årsmøtedelegater og alle newyorkere friske under pandemien, sa New Yorks ordfører Bill de Blasio, i en uttalelse på onsdag.

Utenfor FN-bygget vil det være tilbud om drop-in-vaksiner for alle som deltar.

FNs generalsekretær António Guterres

FRIVILLIG – Vi i sekretariatet kan ikke si til statsoverhoder at de ikke får slippe inn hvis de ikke er vaksinert, sa António Guterres

Foto: MAXIM SHEMETOV / Reuters

Selv om det oppfordres til at alle som skal inn i bygget skal være vaksinert, kommer ikke statsledere til å bli avvist uten vaksinebevis. Det bekreftet FNs generalsekretær António Guterres i går.

– Vi i sekretariatet kan ikke si til statsoverhoder at de ikke får slippe inn hvis de ikke er vaksinert, sa António Guterres til nyhetsbyrået Reuters.

Topper dødsliste

Brasil har vært hardt rammet av koronapandemien. 588 000 mennesker har dødd av viruset så langt. Det er bare USA som har mistet flere livet på grunn av covid-19-viruset. Vaksineringen av befolkningen kom sent i gang, men nå har tempoet tatt seg opp. I løpet av de tre siste månedene har 68 % av brasilianerne fått sin første vaksinedose, ifølge AFP.

Brasil, som har 213 millioner innbyggere, er på fjerde plass i verden i antall satte vaksinedoser, ifølge forskningsgruppa Our World in Data.

Presidenten granskes

President Bolsonaro har møtt mye kritikk for pandemihåndteringen. Han har selv deltatt i massemønstringer uten munnbind og latt være å innføre smittetiltak. Det brasilianske helsevesenet kollapset under mengden av koronasyke.

Demonstranter i Brasil sparker et stort hode som skal se ut som president Jair Bolsonaro på den demonstrasjon i Rio De Janeiro.

Det har vært flere store demonstrasjoner mot presidenten der man krevde å stille Bolsonaro for riksrett.

Foto: PILAR OLIVARES / Reuters

Det har vært flere store demonstrasjoner mot presidenten der man krevde å stille Bolsonaro for riksrett. Det brasilianske senatet har åpnet en gransking av hans koronahåndtering,

- Vi er et eksempel til etterfølgelse for verden

I vår begynte Bolsonaro å bruke munnbind og inngikk avtaler om å kjøpe store mengder av vaksiner til Brasil fra Phizer og Johnson & Johnson.

– Vi har jobbet utrettelig siden begynnelsen av pandemien. Vi er et eksempel til etterfølgelse for verden, sa Bolsonaro i forbindelse med vaksineavtalen i mars.

Vaksinen er vårt våpen

Vaksinen er vårt våpen sier Bolsonaro i en post, delt av presidentens sønn Flavio på WhatsApp i mars 2021

Men når det gjelder egen vaksinering stiller det seg annerledes

– Jeg kommer ikke til å ta vaksinen, punktum. Tror du livet mitt er i fare? Det er mitt problem, sa presidenten i et TV-intervju i desember i fjor.

– Jeg blir den siste brasilianeren som blir vaksinert, la han til.

Diskriminerende krav

Også russerne misliker vaksinekravet for delegatene under FNs hovedforsamling neste uke. Sist uke har flere i den nærmeste kretsen rundt Putin vært syke av korona.

Russlands FN-ambassadør Vassily Nebenzia

IMOT – Vi er sterkt imot kravet om at bare folk med vaksinebevis vil bli sluppet inn i generalforsamlingssalen, skiver ambassadøren i et brev

Foto: Brendan Mcdermid / Reuters

Den russiske FN-ambassadøren Vassily Nebenzia, har kalt kravet for «tydelig diskriminerende» og brudd på nasjonenes rettigheter i FN-systemet.

– Vi er sterkt imot kravet om at bare folk med vaksinebevis vil bli sluppet inn i generalforsamlingssalen, skiver ambassadøren i et brev, sitert av nyhetsbyrået AFP.

SISTE NYTT

Siste nytt

Stoltenberg til Tyrkia for å diskutere svensk Nato-søknad med Erdogan

Ukraina og Sverige står høyt på agendaen på Nato-møtet i Oslo i dag. – Det er i Natos interesse å få Sverige inn så raskt som mulig, sier Jens Stoltenberg.