Hopp til innhold

Madeleine og Stina har anket

Madeleine Rodriguez og Stina Brendemo Hagen, begge dømt til fengsel i 13 år og 4 måneder for å ha smuglet kokain i Bolivia, har nå anket dommene.

Stina Brendemo Hagen og Madeleine Rodriguez på vei inn i fengselet i Cochabamba, Bolivia

Stina Brendemo Hagen og Madeleine Rodriguez på vei inn i fengselet i Cochabamba, Bolivia.

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

Ankefristen for dommene de ble ilagt av tingretten i Cochabamba i april, går ut i dag.

Madeleine Rodriguez i rettssalen i Cochabamba, Bolivia

Madeleine Rodriguez i rettssalen i Cochabamba.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

Også norskbolivianske Cesar Augusto Toro Blacutt anker dommen. Han og onkelen Alex Ramiro Pereira Blacutt ble idømt fengselsstraffer på 20 år i den samme rettssaken.

Partene i kokain-saken i Cochabamba hadde 15 dagers ankefrist, minus søndager, fra da de formelt ble underrettet om dommen. Forsvarerne ble underrettet om dommen 28. april.

Vil ha dommen mot Rodriguez annullert

Advokat Moises Kestembaum Gamarra opplyser til NRK.no at han vil anke dommen mot Madeleine Rodriguez for å få den annullert. Hans første mål er at saken mot henne må starte på nytt.

– Det finnes ingen bevis for at Madeleine visste at bagene hun fikk av Alex Ramiro Pereira Blacutt var fylt med kokain, mener advokaten.

Moises Kestembaum Gamarra

Madeleine Rodriguez' forsvarer Moises Kestembaum Gamarra.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

I rettssaken i Cochabamba i april sa Rodriguez at hun hadde fått Adidas-bagene av Pereira Blacutt, og sa ja til - uten å kjenne innholdet i bagene - å ta dem med til en venn av ham i Norge. Hun sa også at hun på ingen måte ville ha smuglet narkotika, og i hvert fall ikke når hun hadde med seg sin da to år gamle datter.

– Dømt på feil grunnlag

Advokat Kestembaum Gamarra sier også at Rodriguez er dømt på feil grunnlag. Siden narkotikaen ikke kom lenger enn til Jorge Wilstermann-flyplassen i Cochabamba, var det feil å dømme henne for smugling. Han mener hun skulle vært tiltalt for å ha forsøkt å transportere ulovlige substanser, noe som har en maksstraff på åtte år, ifølge advokaten.

Det var et av argumentene advokaten også ofte brukte under rettssaken.

Under hele rettssaken argumenterte han i tillegg for at de norske kvinnenes rettigheter ble krenket, blant annet fordi de ikke fikk en norsktalende tolk da de ble stanset på flyplassen.

Statsadvokat Eliana Colque i Cochabamba, Bolivia

Statsadvokat Eliana Colque ønsker å hjelpe Stina Brendemo Hagen.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

– Til sammen er dette i hvert fall nok til å annullere dommen, mener advokaten.

Prøver å forelde straffeansvaret

Kestembaum Gamarra er dessuten ærlig på at strategien går ut på å trekke ut saken slik at den varer i over tre år. Han mener at straffeansvaret da blir foreldet.

Men han får ikke støtte i den strategien av Stina Brendemo Hagens advokat, Jesus Antezana. Antezana mener straffeansvaret ikke foreldes etter tre år i saker som har med den strenge bolivianske narkoloven kalt «lov 1008» å gjøre.

Antezana er dermed på linje med det statsadvokat Claudia Mancilla sa til NRK.no i desember. Lov 1008 gjelder forbrytelser mot menneskeheten, og i slike forbrytelser blir ikke straffeansvaret foreldet.

Ønsker ikke hjelp av statsadvokaten

NRK.no kjenner til at statsadvokat Eliana Colque er villig til å hjelpe Hagen med å få lavere straff. Etter de norske kvinnenes vitnemål under rettssaken i Cochabamba sa Colque at hun mente Hagen var den eneste av de tiltalte som snakket sant i retten.

– Den eneste måten statsadvokatene kan hjelpe på, er ved ikke å anke straffen som Stina fikk, sier Antezana til NRK.no.

Stina Brendemo Hagen i Cochabamba, Bolivia

Stina Brendemo Hagen utenfor tinghuset i Cochabamba.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

Antezana opplyser at han, i motsetning til advokaten til Rodriguez, heller ikke vil forsøke å annullere dommen. Han tror at dette er umulig siden politiet faktisk fant flere kilo med kokain i bagasjen til de norske kvinnene.

Vil ha lavere dom og sone i Norge

Advokat Antezana vil anke for å få Hagen dømt for forsøk på transport av narkotika i stedet for smugling. Målet er å senke straffen fra 13 år og 4 måneder for smugling, til mellom 5 og 8 år for forsøk på transport.

Først når Hagen har fått en dom på mellom 5 og 8 år vil han be om at dommen gjøres rettskraftig, og deretter vil Hagen søke om å få sone i Norge, opplyser advokaten.

– Men dette ligger langt frem i tid, ifølge Antezana.

Tror Toro Blacutt har en sterk sak

Antezana representerer bare Hagen men hjelper norskbolivianske Cesar Augusto Toro Blacutt med papirarbeid i forbindelse med hans anke. Antezana bekrefter at også Toro Blacutt anker dommen fra april.

Cesar Augusto Toro Blacutt

Cesar Augusto Toro Blacutt har en sterk sak, mener advokatene til de norske kvinnene.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

Både Antezana og Kestembeum Gamarra mener at Toro Blacutt har en god sak når det gjelder å få dommen opphevet. De begrunner dette blant annet med alle bruddene politiet begikk da Toro Blacutt ble arrestert dagen før rettssaken i desember i fjor skulle begynt første gang.

I rettssalen dagen etter arrestasjonen viste Toro Blacutt advokaten sin blåmerkene på overkroppen, og han hadde en stor kul i pannen.

Jobber med å komme ut mot kausjon

Rodriguez og Hagen jobber nå parallelt med å få senket kausjonsbeløpene.

Rodriguez fortalte NRK.no på telefon fra fengselet i forrige uke at hun venter på dokumenter fra Norge som skal bevise at beløpet på 400.000 boliviano er alt for høyt for en person med så lav inntekt som det hun har.

Hennes advokat Kestembaum Gamarra mener også på generelt grunnlag at beløpet er latterlig høyt for en person som ble stanset med bare seks kilo kokain i bagasjen.

Også Hagens advokat opplyser at han jobber med å få senket kausjonsbeløpet på 400.000 boliviano til omtrent det halve. Han forteller at både den økonomiske situasjonen til Hagen og det at hun er gravid er gode argumenter for at beløpet bør senkes.

Statsadvokat Claudia Mancilla i Cochabamba, Bolivia

Statsadvokat Claudia Mancilla er ikke fornøyd med dommen.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

Dersom kausjonsbeløpet senkes og de to norske kvinnene får komme ut av fengselet, må de oppholde seg i Bolivia og jevnlig melde seg til myndighetene der.

Statsadvokaten ikke fornøyd med dommen

Statsadvokat Claudia Mancilla varslet etter rettssaken at hun kom til å anke flere av dommene fra tingretten. Opprinnelig går statsadvokatens ankefrist ut på lørdag, siden hun formelt ble underrettet om dommen dagen etter forsvarerne.

Hun opplyser til NRK.no at hun har bedt dommeren om tilføyelser og forbedringer til dommen, og at dommeren nå vurderer dette ønsket.

Det er ukjent hvor lang tid dommeren vil bruke på å komme til en bestemmelse, og etter at han har informert begge partene - statsadvokaten og alle forsvarerne - om beslutningen, får partene nye 15 dager på å anke også her.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt

Nordmann i granatdrama i oversvømte Kherson

Frederik Guttormsen og andre frivillige i Ukraina forteller at de har blitt beskutt flere ganger. Fredag ​​skal de ha blitt beskutt med granater.