NRK Meny
Normal

- Advokatene prøver å få Bolivia-rettssaken foreldet

Er ikke narkotika-rettssaken i Cochabamba i gang i løpet av tre år, blir straffeansvaret foreldet. Taktikken til de bolivianske advokatene er klar: Å få utsatt saken gang på gang.

Bolivia

Video: Boliviasiktede kan gå fri

Da rettssaken mot de tiltalte i Cochabamba skulle begynne på fredag, ble den utsatt på ubestemt tid. Hoveddommeren, eller rettspresidenten, godtok argumentet med at viktige vitner ikke var til stede.

To av forsvarerne til de tre norske kvinnene som ble arrestert i mai i fjor, støtter rettens avgjørelse. Den norske advokaten Carl Bore protesterer derimot kraftig,

- Begrunnelsen er overhodet ikke troverdig, sier Bore til NRK.

Les også:

(Artikkelen fortsetter)

Carl Bore

Advokat Carl Bore er kritisk til boliviansk rettssystem.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

Avslørte taktikken på møte

Bore, som representerer en 19 år gammel norsk kvinne fra Lillesand, som er satt fri mot kausjon, var fredag i møte med de andre forsvarsadvokatene.

- Advokaten til den eldste norske kvinnen sa rett ut at taktikken var å gå for stadige utsettelser av saken, helt til treårsfristen er gått ut. De går for å trenere saken til den er foreldet, sier Bore.

Bore hevder også at de to andre norske kvinnene har et betydelig bevismateriale mot seg i saken, og at de derfor neppe har interesse av at saken gjennomføres. Og i et korrupt rettssystem kan taktikken med å prøve å få saken foreldet lykkes.

Fanget i Bolivia i tre år

(Artikkelen fortsetter)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Bore liker ikke situasjonen taktikken kan skape for hans egen klient.

- Fra vårt ståsted er det meget begymringsfullt. Nå frykter vi at denne saken ikke vil bli gjennomført, sier Bore.

Han sier at hans klient nå i praksis kan bli fanget i Bolivia i mer enn tre år, men at siden statsadvokatene vil unngå foreldelse og vil prøve å holde saken varm, kan de senere finne mindre foreseelser for å holde liv i saken.

- I prinsippet kan dette pågå i mange, mange år uten at hun får prøvd saken sin for retten og bli ferdig med saken.

Vil fjerne dommeren fra saken

En av mulighetene som Bore nå jobber med, er å få fjernet dommeren fra saken.

- Denne dommeren har hatt flere fengslingsmøter i saken, og har sett alle bevisene. Han kan derfor ikke brukes som dommer i saken, fordi han da vil være forutintatt.

(Artikkelen fortsetter)

Kvinnefengselet i Cochabamba

Fengselet i Cochabamba. Fangene som er lavest på rangstigen holder til i de øverste etasjene.

Foto: Sjur Øverås Knudsen, NRK

- Men om dette vil bli fulgt, er en annen sak. Det er mye usikkerhet i Bolivia. Men vi er ikke interesserte i å ha en dommer som så lett bifaller begjæringer om utsettelse, sier Bore.

Lurer på dommerens motiv

Retten ble aldri formelt satt da rettssaken skulle begynne fredag. Hoveddommeren sa i sin begrunnelse at nettopp dette var en av grunnene til at journalistene fikk ta bilder under møtet.

Siden retten aldri formelt ble satt kunne hoveddommeren se bort fra loven om at rettssaken må fortsette innen ti dager. Loven sier at partene har krav på utsettelse, men denne lovparagrafen står sammen med tidagersregelen, som dommeren så bort fra.

- Nå som vi har fått sett litt nærmere på dette, er det klart at dette er gal jus, sier Bore.

- Dommeren må ha en annen begrunnelse.

- Stadig bestikkelser i rettssystemet

Det viktigste vitnet som det ble hevdet manglet for at rettssaken kunne begynne, var faren til den eldste av de tre norske kvinnene. Han er derimot ikke å finne i etterforksningspapirene, verken i Norge eller i Bolivia.

Spørsmålet om hvorfor dette vitnet ble tillagt såpass viktighet til at rettssaken ble utsatt, er et spørsmål som bør stilles til hoveddommeren, mener Bore. Rent generelt mener han dette om rettssystemet i Bolivia:

- Vi ser stadig bestikkelser i det bolivianske rettssystemet. Spesielt i slike midlertidige avgjørelser som en utsettelse er. Man mottar bestikkeler for å treffe slike eller slike avgjørelser.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt