Hopp til innhold

- Overrasket over streng straff

De norske advokatene til kokaindømte Stina Brendemo Hagen og Madelaine Rodriguez mener dommen på 13 år og fire måneder er streng.

Video SULLAND-REAX-210410-WW_MXF_Innboks.MP4

Advokaten til Stina Brendemo Hagen er skuffet over at hans klient er domfelt. Klikk på bildet for å se video.

Stina Brendemo Hagen

Stina Brendemo Hagen gråt i armene til moren etter domsavsigelsen.

Foto: Sjur Øverås Knudsen
Madeleine Rodriguez

Madeleine Rodriguez i vitneboksen.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

- Jeg er svært skuffet over at hun blir domfelt. Hun har jo nektet straffeskyld hele veien og når hun først blir dømt så er jeg overasket over den strenge straffen, sier advokaten til 19 år gamle Stina Brendemo Hagen, Frode Sulland til NRK.no

Sulland er spesielt skuffet over at Hagen fikk like streng dom som den 23 år gamle Madelaine Alicia Rodriguez.

Lavere straff

- Påtalemyndigheten har gitt signaler om at de ville skille mellom de to jentene og det er avgjørende at min klient ikke har fått betydelig lavere straff, sier Sulland.

Det ble lagt ned påstand om 15 års fengsel for Stina Brendemo Hagen. Hennes bolivianske advokat ba om full frifinnelse. Påtalemyndigheten ba om at Madelaine Alicia Rodriguez og Augusto Toro-Blacutt skulle dømmes til 25 års fengsel.

- Min klients rolle i dette har vært begrenset så min første reaksjon er at dommen er streng.

- Jeg vil forsøke å snakke med Hagen, men det er vanskelig å bidra så lenge vi ikke får aksept fra norske myndigheter å bistå der nede, sier Sulland.

Kan gå mot anke

- Nå må vi gå inn i dommen å se hva hun er domfelt for. Mitt viktigste anliggende er hun ikke domfelles for organisert kriminalitet. Det er også et spørsmål om hun er skyldig i transport uten at det er snakk om organisert kriminalitet, sier advokaten til Madelaine Alicia Rodriguez, Marius Dietrichson.

Video DIETRICHSON-210410-WW_MXF_Innboks.MP4

Advokaten til Madelaine Rodriguez, Marius Dietrichson vil anbefale sin klient å anke dersom hun er felt for organisert kriminalitet.

Dietrichson har ikke fått snakket med sin klient.

- Det er en lang straff. Dette er noe jeg må diskutere med min klient. Det kan godt hende dette går mot en anke. Er hun felt for organisert kriminalitet vil jeg anbefale henne å anke, sier han.

- Dobbelt av norsk nivå

Augusto Toro Blacutt

Augusto Toro Blacutt er dømt til 20 års fengsel.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Augusto Toro-Blacutt (24) er kjent skyldig og får 20 års fengsel. Hans norske advokat Per Johan Sjong Larsen er overrasket over den lange straffen.

- Etter norsk målestokk så ville dette gitt et sted mellom 9-10 år, det er altså dobbelt av norsk nivå. Det ligger helt klart at dette blir anket, sier Larsen.

Forsvareren til Stina Brendemo Hagen, som under domsavsigelsen også representerte Toro-Blacutt, opplyser til NTB at begge de to vil anke onsdagens dom.

Madeleine Rodriguez, som risikerte en straff på opptil 30 år, har tatt betenkningstid på hvorvidt hun vil anke dommen.

Både de dømte og aktoratet har 15 dagers ankefrist.


SISTE NYTT

Siste nytt

Donald Trump vil, som den første amerikanske presidenten noensinne, bli tiltalt i en føderal straffesak. I en video på Truth Social lagt ut torsdag kveld sier Trump at han er uskyldig mann.

Donald Trump blir tiltalt i dokumentsaken

Donald Trump vil, som den første amerikanske presidenten noensinne, bli tiltalt i en føderal straffesak. – Jeg er en uskyldig mann, hevder Trump selv.