Hopp til innhold

– Nederlag for påtalemyndigheten

Advokat Carl Bore tror ikke dommen i Bolivia vil påvirke saken mot hans klient, den 20 år gamle kvinnen som rømte fra Cochabamba.

Advokat Carl Bore og den siktede 20-åringen fra Lillesand

20-åringens advokat Carl Bore mener dommen var et nederlag for påtalemyndigheten.

Foto: Sjur Øverås Knudsen/Boliviansk politi / NRK

De norske kvinnene Madelaine Rodriguez og Stina Brendemo Hagen ble onsdag kveld dømt til 13 års fengsel for kokainsmugling. Norskbolivianske Augusto Toro-Blaucutt ble dømt til 20 års fengsel.

Les også: Overrasket over streng straff

I utgangspunktet var tre norske kvinner tiltalt i saken, men den 20 år gamle kvinnen fra Lillesand rømte til Norge i februar etter at hun ble løslatt mot kausjon.

– Må vurderes individuelt

Kvinnens advokat, Carl Bore, avviste tidlig at flukten ville få konsekvenser for Rodriguez og Hagen. Det fastholder han også etter at dommen falt.

– Alle de involverte i saken må vurderes individuelt, det er alltid variasjoner med hensyn til hva de har gjort, hva de eventuelt har visst, og så videre, sier Bore til NRK.no.

Statsadvokat, Claudia Mancilla under rettsaken i Cochabamba

Statsadvokat Claudia Mancilla var ikke fornøyd med 20-åringens retur til Norge.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Han tror heller ikke dommen i Bolivia vil påvirke saken mot 20-åringen i Norge, som er siktet av Kripos for medvirkning til forsøk på innførsel av narkotika.

– Etter min vurdering vil ikke dommen påvirke saken til min klient i noen spesiell retning, sier Bore.

Den bolivianske statsadvokaten Claudia Mancilla var rasende etter flukten , men Utenriksdepartementet avviste at 20-åringen vil bli utlevert til Bolivia.

Les også: Fnyser av Interpol-trusler

Behandlet forskjellig

Det er usikkert når 20-åringens sak kommer opp i Norge. Etterforskningen pågår fortsatt, og kan ikke begynne før påtalemyndigheten reiser tiltale.

Les også: - Dette var en veldig god dag

– Både jeg og andre parter i saken, herunder påtalemyndigheten, vil sikkert lese dommen. Norske myndigheter må uansett gjøre en selvstendig vurdering av hennes sak, som ikke er prøvd i Bolivia. Dommen kan ikke bety at andre skal dømmes, sier Bore.

Lillesand-kvinnen som er tiltalt for smugling i Bolivia

Lillesand-kvinnen i retten i Cochabamba.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

Bore mener at den forskjellige behandlingen av de norske kvinnene tyder på at myndighetene har sett annerledes på saken til 20-åringen.

– I Bolivia ble min klient fra starten av behandlet annerledes enn de to andre jentene. Kausjonsbeløpet ble satt lavt, og hun kom ut fra varetekt. Kun i hennes sak vurderte kausjonsdomstolen bevisene dithen at «skjellig grunn» til mistanke ikke forelå. Under varetekt ble hun også plassert et annet sted enn de to andre, etter trusler som boliviansk politi vurderte som reelle, sier han.

– Først og fremst viser dette at man må vurdere hver sak for seg, og at bolivianske myndigheter har sett annerledes på min klients sak, sier Bore.

– Nederlag for påtalemyndigheten

Bore påpeker også at fem av de ni tiltalte ble frikjent.

– Det som ellers er interessant med dommen, er at over halvparten av de tiltalte ble frikjent. Påtalemyndigheten gikk høyt ut, og har lidd nederlag i så måte. Det betyr også at man ikke bør forhåndsdømme parter i denne saken, sier Bore.

Rodriguez og Brendemo Hagen har tidligere varslet at de ville anke enhver dom. En ankesak vil foregå i Cochabamba, mens en eventuelt ny ankesak vil skje i Bolivias hovedstad Sucre.

Alt om Bolivia-saken

Madelaine Alicia Rodriguez (23) og Stina Brendemo Hagen (19)

Madelaine Rodriguez og Stina Brendemo Hagen ble begge dømt til 13 år og fire måneders fengsel.

Foto: NRK

AKTUELT NÅ