Boko Haram har drept 1.000 hittil i år

Nigeria skal ha gjenvunnet kontroll over flere byer som var tatt av terrorgruppen Boko Haram. Terrorgruppen skal ha tatt livet av over 1.000 sivile så langt i år.

Nigeria Boko Haram

Soldater samler sammen våpen de har tatt fra terrorgruppen Boko Haram i byen Damasak nord i Nigeria. Damasak var kontrollert av terrorgruppen, som ble jaget ut av byen denne uken. Boko Haram kidnappet 500 kvinner og jenter når de flyktet.

Foto: Jerome Delay / Ap

På under en måned har Boko Haram blitt drevet ut av to av de tre statene der de har hatt solid fotfeste. Nigerias president Goodluck Jonathan uttalte tidligere denne måneden at Boko Haram skal nedkjempes i løpet av en måned.

  • Valget i Nigeria og Boko Haram er tema i kveldens URIX kl. 22.30 på NRK2.

Regionale styrker

Militærhjelp fra nabolandene Kamerun, Niger og Tsjad skal være avgjørende for at terrorgruppen har blitt drevet ut av områdene.

– Offensiver fra militærstyrkene i nabolandene har bidratt til å svekke opprørerne og deres evne til å forvare seg mot den nigerianske hæren, sier Nnamdi Obasi, seniorforsker ved International Crisis Group til The Guardian .

Terrorgruppen skal ha blitt drevet ut av delstatene Adamawa og Yobe nord i Nigeria. Boko Haram skal fortsatt ha kontroll over områder i delstaten Borno, men det nigerianske militæret mener de snart vil ha jaget terroristene ut av dette området, ifølge BBC.

LES: – Vi har jaga Boko Haram ut av Bama
LES: – Boko Haram var sterkare enn me trudde

Sprer fortsatt frykt

– Hver uke hører vi om grusomme overgrep mot sivilbefolkningen, sier Mausi Segun, som forsker på Nigeria for Human Rights Watch. Ifølge organisasjonen har Boko Haram tatt livet av over 1.000 sivile hittil i år.

Tidligere denne uken kidnappet terrorgruppen over 500 jenter og kvinner fra byen Damasak da de regionale styrkene inntok byen. Da terroristene flyktet skal de ha gått fra dør til dør og tatt med seg kvinnene. Det var harde kamper da de regionale styrkene drev Boko Haram i forrige uke.

NIGERIA-VIOLENCE/ A girl stands in front of soldiers from Niger and Chad in the recently retaken town of Damasak

En jente står foran soldater fra Niger og Tsjad i byen Damasak.

Foto: EMMANUEL BRAUN / Reuters

– Boko Haram hadde tatt fullstendig kontroll over området, og det var ikke lett å ta kontroll over byen. Men vi greide det, og terrorgruppen er nå sterkt svekket, så Toumba Mohamed, leder for de nigerianske styrkene. Over 200 Boko Haram krigere skal ha mistet livet i kampene.

LES: – Over 500 kidnappa av Boko Haram
LES: – Boko Haram og IS drar vekslar på kvarandre

Sikkerhetstrussel

Til tross for at Boko Haram er drevet ut av flere områder, og Nigeria igjen har fått kontroll over store områder representerer gruppen fortsatt en stor sikkerhetstrussel. Nigeria skal ha høynet beredskapen i landet i forkant av lørdagens presidentvalg.

Den ekstremistiske islamistgruppen Boko Haram har tatt livet av flere tusen sivile siden de startet sine herjinger i 2006. Over 1,5 millioner mennesker har flyktet fra sine hjem, og rundt 200.000 av disse har flyktet til nabolandene Tsjad, Niger og Kamerun.

Nigerianske flyktninger i Kamerun

Nigerianske flyktninger i Kamerun.

Foto: Edwin Kindzeka Moki / Ap

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt