Hopp til innhold

Egyptisk blogger fengslet for blasfemi

En domstol i Egypt har dømt en blogger til tre års fengsel for blasfemi og religionsforakt.

Alber Saber

Alber Saber ankommer rettssalen i Kairo, der han ble dømt til tre års fengsel.

Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / Reuters

Alber Saber

Alber Saber satt i et metallbur under rettssaken mot ham.

Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / Reuters

Alber Saber (27) ble arrestert i september etter at naboene hans anklaget ham for å ha publisert en lenke til filmen «Innocence of Muslims», melder BBC.

Lenken skal ha vært til en 14 minutter lang trailer for filmen, som førte til voldsomme opptøyer i flere muslimske land i høst.

Les også: Åtte dødsdømt for Muhammed-film

Saber nekter for å ha promotert filmen, men ble også tiltalt for flere kritiske utsagn om islam og kristendommen som politiet angivelig fant på nett og på datamaskinen hans.

Påtalemyndigheten mener blant annet at han drev flere Facebook-sider som oppfordret til ateisme, fornærmet islam og kristendommen og trakk religiøse trosretninger i tvil.

Nå sitter han fengslet, og må betale nærmere 1000 kroner dersom han vil anke dommen.

– En skandaløs dom

Menneskerettighetsorganisasjoner ber egyptiske myndigheter om å løslate Saber, og stiller seg kritisk til den hovedsaklig islamistiske nasjonalforsamlingen.

– Vi kan vente oss mange flere blasfemitiltaler i fremtiden, nå som det er satt inn som en kriminell handling i grunnloven, sier Heba Morayef ved Human Rights Watch til New York Times.

Amnesty International fordømmer dommen, sier de anser Saber som en samvittighetsfange som kun sitter fengslet for å ha brukt sin rett til ytringsfrihet på en fredelig måte.

– Dette er en skandaløs dom. Retten skulle ha kastet ut hele saken den første dagen, men nå er han stemplet som en person som skal ha fornærmet religionen, sier Amestys Hassiba Hadj Sahraoui til AP.

Økning i blasfemisaker

Antall tiltaler for blasfemi har økt kraftig siden president Hosni Mubarak ble styrtet, og mange av dem som blir arrestert er koptere, som utgjør ti prosent av befolkningen.

Den koptiske kirken har sammen med flere liberale og sekulære grupper klaget på utkastet til den nye grunnloven , som de mener er for svak på punktene som gjelder de mest grunnleggende rettighetene i landet.

Les: Morsi gir slipp på utvidede fullmakter i Egypt
Les: Islamister stanset den egyptiske grunnlovsdomstolen

Blasfemi har lenge vært ulovlig i Egypt, men paragrafen som omhandler fornærmelser mot profeter kolliderer med to andre paragrafer som garanterer fri tro, tanke og mening.

Saber kommer fra en koptisk kristen familie, men er selv ateist.

SISTE NYTT

Siste nytt