Morsi gir slipp på utvidede fullmakter i Egypt

Egypts president Mohamed Morsi har annullert det omstridte dekretet som ga ham selv utvidede fullmakter, sier en tjenestemann på en pressekonferanse i Kairo lørdag kveld.

Egypts president Mohammed Morsi

VIL FORHANDLE: Egypts president Mohamed Morsi har gitt seks tjenestemenn i oppgave å forhandle med opposisjonelle politikere om en ny utgave av det omdiskuterte dokumentet fra 22. november der han utvidet sin makt.

Foto: Maya Alleruzzo / Ap

– Det konstitusjonelle dekretet er annullert fra dette øyeblikk, sa den moderate islamistiske politikeren Selim al-Awa lørdag kveld, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Awa fungerte som talsperson etter et møte mellom Morsi og andre politiske ledere.

Morsi inviterer samtidig opposisjonen til å komme med forslag til grunnlovsendringer, melder nyhetsbyrået Reuters.

Den nye grunnloven vil imidlertid bli lagt ut til folkeavstemning 15. desember som planlagt, opplyser Awa. Han forklarer det med at grunnloven ikke tillater Morsi å forandre datoen.

Fordømt av opposisjonen

Spørsmålene om det omstridte dekretet om utvidede fullmakter og folkeavstemningen har vært kjernen i store demonstrasjoner mot Morsi i Egypt de siste to ukene.

Denne uken er syv personer drept og flere hundre skadd i gatekamper mellom støttespillere og motstandere av Morsi, etter at situasjonen kom helt ut av kontroll.

Den egyptiske opposisjonen har fordømt dekretet, som ble utstedt 22. november, som diktatorisk. De mener også at utkastet til grunnlov er et hastverksarbeid drevet igjennom av islamister.

Opposisjonsledere har krevd at dekretet blir trukket tilbake og at folkeavstemningen blir avlyst før de går i dialog med Morsi om å få roet ned krisen i landet.

(Saken fortsetter under bildet)

Egyptere som er politiske motstandere av president Mohammed Morsi i telt på Tahrirplassen i Kairo

Egyptere som er politiske motstandere av president Mohammed Morsi i telt på Tahrirplassen i Kairo.

Foto: PATRICK BAZ / Afp

Advarsel fra forsvaret

Egypts mektige forsvar advarte lørdag Morsi og opposisjonen, og rådet dem til å gå i dialog for å unngå at landet trekkes inn i en «mørk tunnel». Forsvaret uttalte at de ellers ville komme med tiltak for å forhindre en forverring av situasjonen.

Forsvaret uttalte at en løsning på landets politiske krise ikke bør være i strid med «legitimiteten og demokratiets regler», selv om de ikke nevnte president Morsi. De understreket også at det er en plikt for militæret å beskytte nasjonale interesser og sikre viktige offentlige institusjoner.

Forsvaret i Egypt har vært maktbasen til alle landets tidligere presidenter. Da Hosni Mubarak ble styrtet i fjor, ble det opprettet et militærråd som overtok makten midlertidig. I august sørget imidlertid Morsi for å dytte generalene til side.

SISTE NYTT

Siste nytt