Blodigste døgnet på lang tid i Øst-Ukraina

Øst i Ukraina har det også onsdag vært kraftig skyting med tunge våpen flere steder. Tirsdag ble minst 15 mennesker drept i det blodigste døgnet på lang tid under den et år lange konflikten i Ukraina.

Ukraina

Ofrene for bussangrepet nær byen Volnovakha ligger side om side på bakken. Minst

Foto: Mykola Ryabchenko / Ap

Etter at forhandlingene om en fredsløsning for Ukraina i Berlin natt til tirsdag ikke førte fram til noe konkret resultat, har de siste 24 timene vært blant de blodigste i den et år lange konflikten i landet.

Tallet på døde etter at en buss med sivile ble truffet av en granat sør for Donetsk er nå kommet opp i 12, mens 16 er innlagt på sykehus, ifølge ukrainske myndigheter.

Bussen ble truffet mens den var i ferd med å passere gjennom en av de ukrainske regjeringsstyrkenes kontrollposter på veien mellom Mariupol og Donetsk.

Etterforsker angrepet

Myndighetene i Ukraina anklager separatisten for massedrap på sivile og har satt i gang en etterforskning etter angrepet. Separatistene avviser at de skjøt mot kontrollposten, og også det russiske utenriksdepartementets ansvarlige for menneskerettigheter Konstantin Dolgov, anklager myndighetene i Kiev for å stå bak angrepet på bussen.

En teori som også har vært framme er at bussen kjørte på en mine som de ukrainske styrkene hadde plassert i området for å forsvare seg mot angrep.

Men allerede kort tid etter angrepet la separatistene i Ukraina ut meldinger på internett om at de hadde ødelagt nettopp kontrollposten der bussen ble ødelagt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Angrep på ukrainsk buss.

12 ble drept i angrepet på en buss sør for den opprørskontrollerte ukrainske byen Donetsk.

Foto: Ap

Granatnedslag i Donetsk

FNs sikkerhetsråd vedtok i natt, med støtte også fra Russland, en resolusjon som fordømmer angrepet og samtidig ber om en grundig undersøkelse av det som har skjedd.

Den russiske TV-kanalen Rossija 24 melder nå i ettermiddag om granatnedslag flere steder nordvest i millionbyen Donetsk, og bilder viser ødelagte hus og gråtende mennesker som forteller om hvordan det er å leve midt i krigssonen.

Organisasjonen for samarbeid i Europa OSCE trekker nå ut noen av sine observatører fra krigsområdet øst i Ukraina. Norge har tre observatører i selve konfliktområdet, men det er ikke kjent om de også trekkes ut.

OSCE jobber for å få til et nytt møte i den såkalte kontaktgruppen for Ukraina, der også separatistene fra Donbassområdet er representert. Den ukrainske utenriksministeren Pavlo Klimkin sier til nyhetsbyrået Interfax at et slikt møte kan finne sted i den hviterussiske hovedstaden Minsk en av de nærmeste dagene, kanskje allerede på fredag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt