NRK Meny
Normal

Avlyser Ukraina-toppmøte

MOSKVA (NRK): Det planlagte toppmøte om Ukraina i Kasakhstan denne uken er avlyst.

Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier

– Situasjonen i Ukraina er fortsatt ekstremt spent, sa Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier før møtet med kollegaene Sergej Lavrov fra Russland, Pavlo Klimkin fra Ukraina og Laurent Fabius fra Frankrike i Berlin i går.

Foto: MICHAEL SOHN / Afp

Det er klart etter at forberedende samtaler i Berlin i går kveld endte uten at partene ble enige om prinsippene for en fredsplan.

Uenighet

Utenriksministrene fra Ukraina, Russland, Tyskland og Frankrike forsøkte i går kveld i Berlin å legge grunnlaget for et toppmøte som kan få til en mer varig fred øst i Ukraina.

Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov står fast ved at ukrainske myndigheter må snakke direkte med separatistene.

Mens de andre partene i gårsdagens samtaler mener at nøkkelen må være at Russland aksepterer Ukrainas integritet og trekker ut alle sine militære styrker og slutter å forsyne opprørerne med våpen.

Likevel heter det i en uttalelse etter møte i Berlin i går kveld at partene vil fortsette arbeidet for en fredsløsning og en bærekraftig politisk prosess.

Dermed blir det trolig ikke noe av det planlagte toppmøte mellom Russlands president Vladimir Putin og hans ukrainske kollega Petro Porosjenko i Kazakhstans hovedstad Astana torsdag denne uken.

Krevd nesten 5000 menneskeliv

Partene inngikk Minsk-avtalen, en midlertidig fredsavtale, allerede i september i fjor. Men avtalen er jevnlig blitt brutt av prorussiske separatister og ukrainske regjeringsstyrker som kriger mot hverandre i Øst-Ukraina.

I helgen ga Tysklands statsminister Angela Merkel beskjed til Russlands president Vladimir Putin og hans ukrainske kollega Petro Porosjenko om at et fredsmøte er meningsløst så lenge våpenhvilen ikke overholdes. Frankrike har uttrykt lignende holdninger.

Konflikten i Ukraina har det siste året krevd nærmere 5000 menneskeliv og millioner av mennesker trues nå av kulde og matmangel.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt