Blodig folkeavstemning i Venezuela

Minst ti mennesker er så langt offisielt bekreftet drept under den omstridte folkeavstemningen i Venezuela. USA overveier nå sanksjoner mot landet.

En politimann står i brann under opptøyer i Venezuela

KRAFTIGE SAMMENSTØT: En politimann står i brann etter en eksplosjon under opptøyene i Caracas. Totalt har over 120 mennesker mistet livet i sammenstøt mellom politiet og demonstranter siden april.

Foto: Leo Ramirez / AFP

Ifølge opposisjonen i landet ble 15 personer drept i uro og opptøyer i Venezuela søndag. En kandidat til grunnlovsforsamlingen og en ungdomsleder er blant de drepte.

Myndighetene oppgir på sin side dødstallet til ti.

Minst sju sikkerhetsvakter ble skadd i et angrep i hovedstaden Caracas. Fra Altamira-distriktet nordøst for sentrum ble det meldt om en stor ildkule.

Ifølge Reuters vurderer USA å innføre sanksjoner mot Venezuelas oljeindustri. Det kan bli kunngjort allerede mandag, opplyser en regjeringstalsmann.

Bilder fra Caracas viser brutale sammenstøt mellom demonstranter og politiet. Et videoklipp viser også en eksplosjon midt i en politikonvoi. Ingen skal ha mistet livet, men ifølge AP ble fire politifolk alvorlig skadet.

En eksplosjon skadet fire politibetjenter under demonstrasjoner mot grunnlovsendringene i Venezuela.

200.000 soldater

Fram til søndag hadde demonstrantene i Caracas stort sett vært fraværende siden Maduro tidligere i uka innførte protestforbud til over helga og truet med ti års fengsel for dem som bryter det.

En demonstrant viler på gaten i Caracas i Venezuela

«TERRORISTER»: En demonstrant hviler på gaten i Caracas. President Maduro kaller opprørerne terrorister.

Foto: Ariana Cubillos / AP

Over 200.000 venezuelanske soldater ble utplassert rundt om i landet. Støttet av pansrede kjøretøy tok soldatene i bruk gummikuler, tåregass og sjokkgranater for å slå ned på demonstrasjoner.

Med søndagens dødsfall har minst 120 mennesker mistet livet i sammenstøt mellom politi og demonstranter i Venezuela siden april i år.

En demonstrant under opptøyene i Venezuela

OPPRØR: Flere demonstranter har mistet livet under opptøyene i Venezuela.

Foto: Juan Barreto / AFP

– Steg mot diktatur

USAs ambassadør til FN, Nikki Haley, sier Venezuela er i ferd med å ta skritt mot å bli et diktatur.

– Maduros ulovlige avstemning er et steg mot et diktatur. Vi vil ikke akseptere en illegitim regjering. Det venezuelanske folket og demokratiet vil seire, skriver Haley i en tweet.

Laster Twitter-innhold

Og mens flere verdensledere fordømmer avstemmingen, hevder myndighetene i Venezuela at valgdeltakelsen er rekordhøy.

Valgmyndighetene meldte at over åtte millioner stemte søndag, noe som tilsvarer 41,5 prosent av landets befolkning.

Opposisjonen latterliggjorde tallet, og hevdet kun mellom to og tre millioner stemte. En respektert selvstendig analyse anslo at 3,6 millioner har stemt, ifølge AP.

– Vi anerkjenner ikke denne svindelen, sa opposisjonsleder Henrique Capriles da valget nærmet seg slutten.

To demonstranter på et tak i Caracas i Venezuela

IKKE ENIGE OM NOE: Opposisjonen godtar ikke myndighetenes anslag over valgdeltakelsen.

Foto: Alejandro Pagni / AFP

ID-flause for Maduro

Opposisjonen mener valgsystemet er rigget til fordel til Maduros sosialistparti. De betegner avstemningen som et desperat forsøk på å beholde makten i landet, og har oppfordret til massedemonstrasjoner.

Den 545 medlemmer store forsamlingen vil få makt til å oppløse den opposisjonskontrollerte kongressen, og endre på sentrale lover gjennom en reform av grunnloven. En seierssikker president avga i morgentimene søndag sin stemme i det omstridte valget.

Venezuela's President Nicolas Maduro attends a military parade to celebrate the 206th anniversary of Venezuela's independence in Caracas

«STOR SEIER»: Nicholas Maduro hevdet valget var den «største avstemmingen for revolusjon noensinne».

Foto: Marco Bello / Reuters

– Jeg er den første til å stemme her i landet. Jeg ber om Guds velsignelse, slik at folket fritt kan nyte godt av sin demokratiske rett til å stemme, sa Maduro da han avga sin stemme.

Da Maduro skannet ID-kortet sitt for å avgi stemme, ga datamaskinen følgende beskjed: «Denne personen eksisterer ikke eller så er ID-en ugyldig.» Meldingen ble fanget opp av mediene og spredte seg som ild i tørt gress, melder AFP.

ID-kortet det dreier seg om ble utstedt av Maduros regjering, og gir tilgang til offentlige tjenester og mulighet til å kjøpe subsidiert mat.

A demonstrator wears a rosary while holding chunks of concrete as clashes broke out in Caracas

Demonstrantene i Venezuela er nå redd Nicholas Maduro blir diktator.

Foto: Andres Martinez Casares / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt