NRK Meny
Normal

Blodig dommerstrid

Minst 27 mennesker ble drept og 100 såret da Pakistans omstridte høyesterettsdommer kom til Karachi.

Uro i Karachi
Foto: Shakil Adil / AP

Det var kamper mellom ulike politiske grupper flere steder i den pakistanske havnebyen.

27 mennesker ble ifølge offisielle talsmenn drept, og  i mange steder lå det sårede mennesker i gater som ambulansene ikke kom fram til.

Flere steder ble også biler, busser og en av politiets kontrollposter stukket i brann, til tross for at myndighetene har utplassert 15.000 soldater i byen.

 

Stikker kjøretøy i brann
Foto: Shakil Adil / AP

 

Verst til nå

Det har vært politisk krise i Pakistan siden president Pervez Musharraf suspenderte høyesterettsdommeren Iftikhar Muhammad Chaudhry i begynnelsen av mars, men lørdagens kamper er de verste så langt.

President Musharraf avviste likevel lørdag å erklære unntakstilstand i Karachi-området.

Kritikere beskylder Musharraf, som grep makten i et kupp i 1999, for å ville kvitte seg med den uavhengige dommeren fordi Chaudhry åpent har gått mot Musharrafs planer om å endre loven slik at han kan gjenvelges som president for tredje gang i november.

Regjeringen hevder at det ikke ligger politiske motiver bak suspensjonen av Chaudhry. Den hevder i stedet at han har misbrukt sin stilling.

De siste månedene har Chaudhry reist rundt i Pakistan brukt store folkemøter til å oppildnet folk til å støtte ham.

Skyting i en time

Kampene i Karachi startet natt til lørdag da tilhengere demonstrerte for ham, og de eksploderte i morges.

Ifølge en AFP-fotograf begynte arbeidere fra det Musharraf-lojale partiet MQM å skyte mot tilhengere av Bhuttos Folkeparti (PP), som besvarte skytingen i over en time.

– Våre folk er angrepet fra flere sider. De er omringet, de er slått og mange er såret, men ingen ambulanser kan frakte dem til sykehuset, sa en talsmann for partiet.

I løpet av natten hadde Musharraf-tilhengere sperret av en rekke veier inn til Karachi med lastebiler og bildekkbarrikader, blant annet veien fra flyplassen og inn til sentrum av byen. Dermed kom verken dommeren eller ambulansene fram, melder NTB.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt