Hopp til innhold

Blir pensjonister med håp om adopsjon

Mange år med jakt på kriminelle, narkotika og sprengstoff er over for disse firbente tjenestemennene. Nå håper politiet i Colombia at hundene kan adopteres bort og få et godt pensjonistliv.

Colombia Retiring Dogs

NÆRT FORHOLD: Hunden Simon viser hva hundeføreren har betydd under sin ti år lange tjeneste for politiet i Colombia.

Foto: Fernando Vergara / AP

– Vi håper at disse hundene kommer til å få den kjærligheten og omsorgen de fortjener når de er ferdige med å jobbe med oss, sier Maria Paulina Riveres, vise-generaladvokat i Colombia.

Det er en følelsesladd seremoni som finner sted i et auditorium i hovedstaden Bogota fredag.

14 politihunder har fått medaljer og diplomer etter at de nå er pensjonert fra tjenesten. I flere år har de lett etter narkotika, bomber og døde mennesker.

Colombia Retiring Dogs

HØYTIDELIG SEREMONI: Politiet i Colombia bruker flere ulike hunderaser, men det er spesielt mange golden retrievere og labradorer som tjenestegjør.

Foto: Fernando Vergara / AP

På farlige oppdrag

I salen er det schæfere, labradorer og golden retrievere. Her er også hundeførere som har vært sammen med hundene hver dag i mange år. Hundene logrer, mens flere av polititjenestemennene synes det er et vemodig øyeblikk.

Den 12 år gamle labradoren «Candela» har vært med på å avsløre til sammen 65 massegraver med ofre for paramilitær virksomhet i landet.

Pitbullen «Negra» har hjulpet til med å finne flere tonn med kokain i løpet av sin 8 år lange karriere som politihund.

– Hunden har snust seg frem til sprengstoff, forteller polititjenestemannen Jose Juan Vanegas til nyhetsbyrået Ap. Han jobbet med hunden i Santa Fe de Ralito og var sammen i mange farlige områder. – Heldigvis overlevde vi alle stedene vi dro til, sier han.

Hunder som tjenestegjør for politiet i Colombia er ofte med på farlige oppdrag, enten det går ut på å snuse seg frem til landminer der politiet leter etter koka-plantasjer. Flere hundre firbente gjør tjeneste for politiet eller militæret i landet, der narkotikakartellene har et jerngrep mange steder.

I sommer utlyste et av kartellene dusør til dem som klarte å drepe hunden «Sombra», som har snust seg frem til tonnevis med narkotika. Det førte til at hunden ble flyttet og vaktholdet rundt den skjerpet.

Les også:

Trump truer Colombia etter kokainrekord

Droner inn i kampen mot kokain i Colombia

Klare for adopsjon

Når hundene nå har fått heder og ære, og ganske sikkert et ekstra kjøttbein etter seremonien som ble ledet av statsadvokatens kontor, er det håp om at mange av dem kan adopteres bort slik at de får et godt pensjonistliv.

Flere av hundene fikk også litt ekstra behandling før seremonien.

Colombia Retiring Dogs

SPABEHANDLING: Flere av hundene fikk det som nærmest minner om en spabehandling før seremonien, og fikk et bad i parfymert vann.

Foto: Fernando Vergara / AP

Colombianske politihunder blir vanligvis pensjonert når de er åtte eller ni år gamle, og tas vare på i kenneler der veterinærer gir dem mat, lek og medisinsk behandling.

Noen av hundene skal fortsatt bo hos hundeførerne de har hatt et nært forhold til i flere år. Men nå har ledelsen i politiet planer om at flere hunder kan adopteres av familier som vil ta seg godt av dem.

De familiene som ønsker å ta seg av en slik hund må gjennom grundige undersøkelser for å sikre at hundene ikke blir satt i arbeid hos private sikkerhetsselskaper.

Politihunder pensjoneres

BEVISET: Her er medaljen og diplomet som viser at hunden har gjort en innsats for det colombianske politiet.

Foto: ap

SISTE NYTT

Siste nytt