Hopp til innhold

Blackwater kan stilles for retten

Regjeringen i Irak erklærte i dag at den trekker tilbake immuniteten til alle sikkerhetsselskaper som opererer i det krigsherjede landet.

Private sikkerhetsstyrker i Irak

- Episoder som den med Blackwater skjer fordi arrogante firmaer hyrer inn uerfarent mannskap, sier en sikkerhetsansvarlig i Irak. Her er irakiske og utenlandske leiesoldater som jobber for et sikkerhetsfirma på et hustak i Bagdad.

Foto: PATRICK BAZ / AFP

Inntil nå har disse selskapene, inkludert det omstridte Blackwater-firmaet, ikke kunnet stilles for retten i Irak. De samme reglene gjelder for soldatene i de allierte utenlandske styrkene i landet.

Blackwater-ansatte er anklaget for å stå bak en rekke drap på sivile irakere, og blir gransket av amerikanske myndigheter.

Straffefrihet

Både amerikanske soldater og ansatte i sikkerhetsselskaper som hører hjemme i USA blir stilt for amerikanske domstoler hvis de begår straffbare handlinger i Irak.

Men altså ikke lenger.

- Regjeringen besluttet i sitt møte i går å stryke bestemmelsen som gjelder sikkerhetsselskapene fra avtalen som ble laget av CPA i 2004, sa regjeringens talsmann Ali al-Dabbagh i Bagdad i dag.

CPA er den midlertidige overgangsregjeringen satt ned av de såkalte koalisjonsstyrkene, ledet av USAs Paul Bremer.

Strammer inn

Regjeringen vil i stedet legge fram et nytt lovforslag med det aller første. Talsmannen sier ikke hva det vil inneholde.

USAs utenriksminister Condoleezza Rice har beordret strengere tilsyn med bruken av private sikkerhetsselskap i Irak.

I forrige måned ble det kjent at Blackwater-ansatte drepte 17 sivile irakere i Bagdad. Senere er flere liknende hendelser blitt kjent.

Blant annet var Blackwater-ansatte ansvarlig for et blodbad i det urolige Fallujah for tre år siden, da selskapet sendte en gruppe dårlig trenede og godt væpnede vakter inn i byen. 

Panikk-skytingen startet et opprør som førte til at mange irakere ble drept og flere amerikanske ansatte i bygg- og anleggsfirmaer ble lynsjet.

SISTE NYTT

Siste nytt