NRK Meny
Normal

Bill Clinton avduket Bill Clinton

– At noen kom til å lage en så stor statue av meg, hadde jeg aldri trodd, sa USAs ekspresident Bill Clinton da han fikk æren av å avduke statuen som står i gaten som bærer hans navn.

Statue av Bill Clinton i Kosovo

USAs ekspresident Bill Clinton taler til de fremmøtte under statuen på Clintons Boulevard.

Foto: Amend Nimani / Scanpix/AFP

Statuen som står på Bill Clinton Boulevard i Kosovos hovedstad Pristina, er tre meter høy og viser Clinton som vinker med sin venstre hånd.

I Kosovo er Clinton en helt for sin rolle i krigen på Balkan.

Bill Clinton deler opp en kake i Pristina, Kosovo

Bill Clinton fikk også æren av å dele opp en enorm kake som var prydet med bilde av ham selv.

Foto: Hazir Reka / Scanpix/Reuters

Statuen er en takk for bombetoktet i 1999

– Jeg er oppriktig glad for at jeg fikk muligheten til å være med på å avslutte de forferdelige tingene som skjedde her for 10 år siden, og å gi dere alle sjansen til å bygge en ny fremtid, sa Clinton under avdukingsseremonien.

Clinton-statuen er bygd til ære for den tidligere presidenten fordi han igangsatte et bombetokt i NATO-regi for å stanse de serbiske soldatenes massedrap av albanere.

– Hver gang dere ser denne statuen vil jeg at dere skal huske at alt jeg ønsker på deres vegne er en god fremtid, og jeg kommer til å gjøre alt jeg kan resten av livet for at dette skal skje, sa Clinton.

Kaller opp barna etter Clinton, Albright og Blair

Flere ganger under talen ble Clinton avbrutt av albanere som jublet og taktfast ropte «USA» og «Clinton» mens de viftet med det amerikanske flagget. Etter talen tok Clinton en runde der han hilste på mange av de som hadde møtt frem.

– At noen kom til å lage en så stor statue av meg, hadde jeg aldri trodd.

Både ekspresident Bill Clinton, tidligere amerikansk utenriksminister Madeleine Albright og tidligere britisk statsminister Tony Blair blir ansett som frelsere i Kosovo, og mange barn har blitt oppkalt etter dem siden NATOs bombing under krigen.

Albanere i Kosovo danser foran et stort banner med bilde av Bill Clinton

Albanske folkedansere foran et stort banner med bilde av Bill Clinton.

Foto: Armend Nimani / Scanpix/AFP

Advarer mot å kue den serbiske minoriteten

Etter det 11 uker lange bombetoktet ble de serbiske soldatene kastet ut av Kosovo, og provinsen ble satt under FN-kontroll. Kosovo erklærte sin uavhengighet fra Serbia 17. februar 2008, og landet er anerkjent av 62 land - deriblant USA og de fleste av EUs medlemsland.

Norge er et av landene som har anerkjent Kosovo.

Serbia og stormaktene Russland og Kina er blant landene som går imot Kosovos uavhengighet.

– Jeg forsikrer dere om at president Barack Obama, utenriksminister Hillary Clinton og hele det amerikanske folket er med dere i dag og vil være det i fremtiden.

Kosovos største folkegruppe er albanere, og Clinton oppfordret alle til å bygge et multietnisk samfunn der både albanere og serbere blir ivaretatt.

Clinton besøkte også nasjonalforsamlingen i Kosovo, der han roste alt landet har fått til i tiden som selvstendig land.

– Dere har ikke bare gjort det bedre enn kritikerne trodde dere ville gjøre, dere har overgått det vennene deres trodde.

Bill Clinton under en statue i Kosovos hovedstad Pristina

Statuen av Bill Clinton er tre meter høy.

Foto: Hazir Reka / Scanpix/Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt