Hopp til innhold

Bombeangrep mot Frankrikes ambassade i Tripoli

To franske vakter ble skadd i et bombeangrep rettet mot den franske ambassaden i Tripoli tirsdag morgen. Ingen har tatt på seg ansvaret for angrepet, som er det første mot en ambassade i Libyas hovedstad.

Bombeangrep mot den franske ambassaden i Tripoli

Tirsdagens angrep er det første alvorlige mot en ambassade i hovedstaden Tripoli.

Foto: MAHMUD TURKIA / Afp

Bilen med eksplosiver ble sprengt like utenfor ambassadebygningen i nabolaget Al Andalus tidlig tirsdag morgen, før noen av ambassadepersonellet hadde kommet seg på jobb, ifølge libyske sikkerhetskilder.

En av vaktene ble hardt skadd i angrepet, mens den andre fikk mindre alvorlige skader. Ingen ble drept.

Åsted for bilbombe ved den franske ambassaden i Tripoli, Libya

INGEN TAR ANSVAR: Ingen har så langt tatt på seg ansvaret for angrepet ved ambassaden i Tripoli.

Foto: Abdul Majeed Forjani / Ap

Ambassadebygningen fikk store skader etter eksplosjonen. Det begynte å brenne ved inngangen og noen av ambassadens kontorer. To biler som sto parkert i nærheten tok også fyr, og to nærliggende bygninger ble skadd.

Ingen har så langt tatt på seg ansvaret for angrepet.

Fordømmer angrepet

Tirsdagens angrep er det første alvorlige mot en ambassade i hovedstaden Tripoli.

Frankrikes president François Hollande fordømmer angrepet, og kaller det et angrep på alle land i det internasjonale samfunnet som kjemper mot terrorisme.

– Frankrike forventer at libyske autoriteter gransker denne uakseptable handlingen nøye, slik at gjerningsmennene blir identifisert og stilt til ansvar, sa Hollande ifølge nyhetsbyrået AP.

Den franske utenriksministeren, Laurent Fubius, skal reise til Tripoli senere på dagen tirsdag for å vurdere situasjonen.

(Saken fortsetter under bildet)

François Hollande i Mali

FRANSK OFFENSIV: Frankrikes president François Hollande fordømmer angrepet i Tripoli. Han har gjort seg upopulær blant islamister i Nord-Afrika etter den franskledede offensiven mot Al Qaida i Mali.

Foto: PASCAL GUYOT / Afp

Svært utrygt

Frankrike tok sammen med Storbritannia en ledende rolle i de NATO-ledede angrepene mot Muammar al-Gaddafis styrker. Den daværende franske presidenten, Nicolas Sarkozy, ble av mange libyere hyllet for sitt lands rolle. Den franske regjeringen har siden forsøkt å ha tette økonomiske og politiske bånd til de nye makthaverne i Tripoli.

Men to år etter at Gaddafi ble styrtet, strever de nye myndighetene i Libya med å holde landet trygt. De sliter også med å bygge en enhetlig hærstyrke og med å få kontroll over militsgrupper, som har mange medlemmer som i 2011 kjempet for å avsette Gaddafi.

Krigen førte til at svært mange våpen kom i omløp i Libya og i landene rundt.

– Libya har de siste to årene blitt en vesentlig og attraktiv kilde til våpen i regionen, uttalte et ekspertpanel i en advarsel til FNs sikkerhetsråd nylig.

Privatpersoner og militsgrupper har beholdt kontrollen over de fleste våpen i Libya, ifølge ekspertene:

– Mangelen på et effektivt sikkerhetssystem forblir en av de viktigste hindringene for å kunne skaffe militært materiell og til å kunne kontrollere grensene, het det videre i advarselen.

(Saken fortsetter under bildet)

lager2

NULL VÅPENKONTROLL: Opprørere i krigen mot Muammar al-Gaddafis regime forsyner seg av våpen i et ubevoktet lager sør i Libya i 2011, da diktatoren falt. I dag flyter det over av våpen i landet, og privatpersoner og militser har beholdt kontrollen over de fleste av dem etter krigen, ifølge en ekspertgruppe.

Foto: Reuters

Hevner Mali-krigen?

Franske tjenestemenn har uttrykt bekymring for at situasjonen kan bli enda mer ustabil i Libya enn den allerede er. De tror at en del av opprørssoldatene fra Mali flyktet til landet etter den franskledede offensiven mot islamistiske opprørere i landet.

I forrige uke truet Al Qaida i det islamske Maghreb (AQIM), som er den nordafrikanske delen av terrornettverket Al Qaida, med hevn på alle land som deltok i offensiven.

– Ingen som deltok i dette grusomme angrepet på vårt folk i Nord-Mali vil være trygge, uttalte de.

AQIM opererer på en 700 mil bred stripe land gjennom Sahel-området. Her ligger deler av Mali, Mauritania, Niger, Algerie, Libya, Burkina Faso og Tsjad.

Flere diplomatangrep

USAs konsulat i Benghazi angrepet

ANGREPET: USAs konsulat i Benghazi ble angrepet i september i fjor.

Foto: ESAM OMRAN AL-FETORI / Reuters

De siste månedene har det vært flere angrep mot utenriksstasjoner i Libya.

Det mest alvorlige var angrepet mot det amerikanske konsulatet i Benghazi øst i Libya i september i fjor, da USAs ambassadør til landet og tre andre amerikanere ble drept.

Flere diplomater, hjelpeorganisasjoner og kirker har også blitt angrepet i Libya etter Gaddafis fall, og mange libyske sikkerhetstjenestemenn har blitt drept. I de fleste tilfellene har ikke myndighetene klart å peke ut gjerningsmennene eller foreta arrestasjoner, enten på grunn av frykten for motangrep eller mangelen på god etterforskningskapasitet.

I januar i år ba Storbritannia, Tyskland og Nederland sine borgere om å forlate Benghazi på grunn av konkrete og overhengende trusler mot vestlige borgere.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt