Hopp til innhold

Betalte milliarder til Nord-Korea før toppmøte – frykter de har finansiert atomvåpen

Penger som ble utbetalt fra Sør- til Nord-Korea før det koreanske toppmøtet sommeren 2000, har bidratt til å fremskynde Nord-Koreas atomvåpenprogram, mener sørkoreansk avhopper. Møtet var en stor del av grunnen til at Sør-Koreas president Kim Dae-jung fikk Nobels fredspris samme år.

Sør-Koreas president Kim Dae-jung og Nord-Koreas leder Kim Jong-il holder hverandres hender i været

TOPPMØTE: Sør-Koreas president Kim Dae-jung (t.v.) og Nord-Koreas leder Kim Jong-il holdt hverandre o hendene før de skulle signere en felles erklæring på slutten av det koreanske toppmøtet i juni 2000. I ettertid har det kommet frem at Sør-Korea betalte minst i underkant av 4 milliarder kroner til Nord-Korea før møtet.

Foto: Ap

Da flyet med Sør-Koreas president Kim Dae-jung landet på Sunan lufthavn nord for den nordkoreanske hovedstaden Pyongyang om morgenen 13. juni 2000, var det et historisk øyeblikk.

På flyplassen sto Nord-Koreas leder Kim Jong-il og tok imot den sørkoreanske presidenten. De tok hverandre i hendene og lot seg avbilde.

Møtet ble sett på som et gjennombrudd i den langvarige konflikten mellom de to landene.

Nøyaktig fire måneder etter håndtrykket mellom de to statslederne på Sunan lufthavn, ble president Kim Dae-jung tildelt Nobels fredspris.

Tidligere mangeårig sekretær i Nobelkomiteen og direktør ved Nobelinstituttet Geir Lundestad har opplyst at det «ikke var noen tilfeldighet at han fikk fredsprisen det året toppmøtet fant sted».

– Betalte pengene til Nord-Koreas Kontor 39

I ettertid har det kommet frem at møtet var betalt for.

– Det ble utbetalt penger i forkant av møtet. Sør-Korea betalte Kim Jong-il penger for at han skulle invitere Kim Dae-jung til Pyongyang, sier den sørkoreanske avhopperen Kim Ki-sam, som jobbet i Sør-Koreas etterretningstjeneste på den tiden møtet fant sted, til NRK.

En spesialetterforsker i Sør-Korea konkludert med at minst 450 millioner dollar, 3,8 milliarder kroner, ble betalt fra Sør-Korea til Nord-Korea før toppmøtet.

Kim Ki-sam

– UTEN TVIL: Den sørkoreanske avhopperen Kim Ki-sam er sikker på at pengene som ble betalt fra Sør- til Nord-Korea har gått til å utvikle det nordkoreanske atomvåpenarsenalet.

Kim Ki-sam frykter pengene for det fredsprisutløsende møtet var med på å fremskynde Nord-Koreas atomvåpenprogram.

– Det er ingen tvil om at penger fra Sør-Korea har gått til å utvikle atomvåpen i Nord-Korea. Alle pengene fra Sør-Korea gikk direkte til Kontor 39. Kim Jong-il brukte penger derfra til å utvikle det nordkoreanske atomvåpenarsenalet, sier Kim Ki-sam.

Kontor 39 er en hemmelig organisasjon i Pyongyang i Nord-Korea som hadde som oppgave å forvalte og opprettholde Kim Jong-ils pengebeholdning i utenlandsk valuta.

Mener pengene fremskyndet atomprogrammet

I boken «Jakten på Nobels fredspris», hvor Kim Ki-sam og den amerikanske forfatteren og journalisten Donald Kirk beskriver en omfattende kampanje for at Kim Dae-jung skulle få fredsprisen, skriver forfatterne:

  • «Like etter at Kim Jong-il døde 17. desember 2011, beskrev den nordkoreanske partiavisen «Rodong Sinmun» atomprogrammet som det viktigste i arven etter lederen». Kim Jong-il kunne aldri ha drevet fram dette programmet uten betydelig pengeoverføringer fra den sørkoreanske regjeringen, midler han kunne ha brukt til å skaffe mat og medisiner til sin egen befolk­ning som led av sult og sykdommer.»
Historiker Øivind Stenersen

KRITISK: Nobel-historiker Øivind Stenersen mener utbetalingen fra Sør- til Nord-Korea gjorde at Nord-Korea fikk atomvåpen tidligere enn de ellers ville ha hatt.

Foto: Privat

I tillegg til pengene som ble utbetalte i forkant av toppmøtet, ga Sør-Korea stor økonomisk bistand til Nord-Korea som en del av Kim Dae-jungs såkalte solskinnspolitikk.

– Pengene for toppmøtet bidro i hvert fall til at Nord-Korea fikk atomvåpen før heller enn senere. Hadde de ikke fått pengene fra Sør-Korea, hadde det tatt mye lengre tid å utvikle atomvåpen, sier Nobel-historiker Øivind Stenersen.

Nord-Korea prøvesprengte sin første atombombe i 2006 og har siden gjennomført flere atomprøvesprengninger, senest i september i år.

Geir Lundestad mener utbetalingen i forkant av møtet ikke rokker ved tildelingen av Nobels fredspris til Kim Dae-jung.

– Hvilke transaksjoner som foregikk mellom Sør- og Nord-Korea er en helt separat sak. Alle som kjenner til Sør-Korea, vet at det dessverre er en veldig utbredt korrupsjonskultur der. Men møtet fant sted, og det kunne ha satt i gang prosesser, sier Lundestad.

SISTE NYTT

Siste nytt

Denne videoen skal vise en drone fra det ukrainske forsvaret slippe en granat på russiske styrker utenfor Kharkiv.

Slipper håndgranater fra minidroner

Nye videoer viser at små droner utstyrt med lette granater blir brukt i krigen i Ukraina. Disse blir først og fremst brukt som propaganda, mener ekspert Ole Jørgen Maaø fra Luftkrigsskolen.